2020. 4. 7, kedd, Herman napja van.

Fókuszban az emberi erőforrás

THE NEW GENERATION OF HUMAN RESOURCES

Felvételik, pontszámítások, divatszakmák, innovatív iparágak. Ki merre menjen továbbtanulni, mi alapján döntsünk, mik a legjobb egyetemek

„Az iskolákban a gyerekeket arra kell felkészíteni, hogy a munka, amit végezni fognak, jelenleg még nem is létezik. Olyan gyorsan változik a világ, hogy az a tulajdonság válik leginkább piacképessé, ki milyen gyorsan tanul és tud alkalmazkodni új helyzetekhez. Többé nem az a fontos, hogy abban, ami régen volt, vagy most van, a legjobbak legyünk. Mert minden váltásnál új dolgokkal kell megküzdeni, új környezettel, új feladatokkal és új emberekkel, és ez mind új készségeket jelent. A siker kulcsává egyre inkább az alkalmazkodási képesség válik.” – mondta Heal Edina.

Középiskolás éveink végén nagy dilemmában vagyunk, hogy mit kezdjünk magunkkal érettségi után. Keressük önmagunkat, mik is szeretnénk lenni, miben tudnánk kiteljesedni, tovább tanuljunk vagy végezzünk el egy OKJ-s képzést vagy menjünk el egyből dolgozni valamelyik céghez. Melyikkel érünk többet, fizikai vagy szellemi munkával?

…Nagyon sok kérdőjel előzi meg döntéseinket.
Ha egyetemre, főiskolára megyünk vajon melyik az az egyetem, amely biztos tudást képes nyújtani. Ahol a diploma megszerzését követően elmondhatjuk magunkról, hogy igen megértem arra, hogy a munkaerőpiacon eladjam magam, a tudásom.
Azonban figyelembe kell venni, hogy világunk hatalmas léptékekben fejlődik, halad előre szinte minden területen. Így ami pár évvel ezelőtt divatszakma volt, az lehet napjainkra vagy esetleg pár év múlva már túlkínálatot fog jelenteni. Az előrejelzések azonban adhatnak némi támpontot az embernek. De akkor mégis miben gondolkodjanak a mostani középiskolások, végzősök?
A Forbes-ra hagyatkozva megnéztük, hogy mik lesznek 2015 legkeresettebb szakmái és egy kicsit tovább is mentünk. Megtudtuk azt is, hogy 2020-ra milyen változások várhatóak a munkák tekintetében. A lista alapján elmondhatjuk, hogy a 2015. év a közgazdászok és informatikusok éve lesz. De vajon meddig fog tartani ez az állapot?
Nos, ezt nehéz lenne megmondani, hiszen a folyamatos változás, fejlődés, újabb szakmákat hívhat életre vagy esetlegesen taszíthat hanyatlásba.

Lássuk akkor, a 10 legígéretesebb szakmát:
1 Orvosi asszisztens
2 Programozó, program fejlesztő
3 Üzletfejlesztési menedzser
4 Humánerőforrás menedzser
5 Pénzügyi menedzser
6 Marketing menedzser
7 Adatbázis adminisztrátor
8 Termék menedzser
9 Adatelemző
10 Sales menedzser
(Forrás: http://www.forbes.com/ – The Ten Most Promising Jobs Of 2015)

Ezzel szemben a Boston az alábbiakat tartja a leggyorsabban növekvő munkahelyeknek 2020-ig :
1 Személyi gondozó
2 Otthoni ápoló
3 Orvosbiológiai mérnök
4 Kőműves
5 Ácsok
6 Állatorvosi technikusok és asszisztensek
7 Vasalt és betonacéllal dolgozók
8 Gyógytornász asszisztensek
9 Vízvezeték-szerelők
10 Találkozó, kongresszusi és rendezvényszervező

(Forrás: http://www.boston.com/ – 30 fastest-growing jobs by 2020)

A Boston felmérése alapján elmondhatjuk, hogy a 2020-as évekre előtérbe kerülhetnek a szakmunkák, mint például a kőműves, ács. De természetesen ez évről évre változhat, mivel az előrejelzések nem mindig egzakt dolgokra alapszanak, a jövő kiszámíthatatlan…
Az sem utolsó szempont azonban, hogy ha továbbtanulunk, azt hol tegyük. Külföldön vagy esetleg itthon folytassuk tanulmányainkat?
Nehéz kérdés, hiszen hazánkban ugyan vannak államilag támogatott helyek egyes szakokon, de előfordul, hogy némelyik szak csak csekély számú támogatott helyet biztosít. Így sok diák fejében megfordul, hogy külföldi egyetemre, főiskolára jelentkezik. Hiszen lényegében talán ugyanúgy jön ki anyagilag és kint még fejlesztheti is nyelvtudását, 2 az 1-ben.
Azért reméljük, sokan maradnak Magyarországon és tanulnak itthoni egyetemeken, főiskolákon. De az sem mindegy, hogy melyiken, hiszen vannak nevesebb illetve kevésbé népszerű egyetemek. Általában a leendő hallgatók meg szokták nézni az éves rangsort, hogy melyik a legjobb felsőoktatási intézmény az országban. Ez valamelyest megkönnyíti a választást.
Ennél fogva az intézmények között folyik a verseny, hogy melyikük kerül előre az éves rangsorban, mely 2015-ben az alábbi:
1. Semmelweis Egyetem (SE)
2. Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE)
3. Szegedi Tudományegyetem (SZTE)
4. Pécsi Tudományegyetem (PTE)
5. Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE)
6. Debreceni Egyetem (DE)
7. Pannon Egyetem (PE)
8. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME)
9. Budapesti Corvinus Egyetem (BCE)
10. Károli Gáspár Református (KRE)

(Forrás: http://eduline.hu/)

Természetesen az eduline honlapján szakonként is tudják szűrni, hogy melyik a legmegfelelőbb a diák számára. Fontos, hogy választásunkat mérlegeljük, mivel az iskolák presztízse, ahol tanultunk illetve a megszerzett tudás sokat nyomhat a latba,mikor esetleg gyakornoki helyet keresünk vagy diploma után állást.

HÁTTÉRINFORMÁCIÓK

Megtalálni a megfelelő jelöltet a csapatába!

Minden vállalkozás életében – legyen az akár kis-, közép- vagy multinacionális vállalat – a megfelelő munkaerő megtalálása az egyik legfontosabb tevékenység. Az eddig megszokott toborzási technikákat egyre inkább felváltják azok az új generációs online megoldások, melyek célja az álláskeresők széles körének elérése mellett a minél hatékonyabb és tudatosabb toborzási folyamat menedzsment.
“Az internetezés mindennapi életünk szerves részévé vált. Az okostelefonok számának rohamos növekedésével hazánkban 2,4 millióan használnak már okostelefont. A hazai smartmobil tulajdonosok 45 százaléka rendszeresen látogat közösségi oldalakat a telefonján, böngészőn vagy mobil applikáción keresztül, ahogy közel 60 százalék azon felhasználók aránya, akik internetezésre is használják a telefonjukat.
A nemzetközi trendeket követve itthon is elterjedőben vannak az ATS (Applicant Tracking System) és TMS (Talent Management System) megoldások, amelyek segítségével a kiválasztási folyamatok több ponton is automatizálhatóak és alkalmassá válnak skálázott tehetségmenedzsment rendszer kialakítására. Vállalati részről az employer branding kerül előtérbe, amely segítségével egy állásportál is választ adhat olyan kérdésekre, hogy milyen pluszt tud adni egy munkáltató a dolgozóinak, miért érdemes jelentkezni egy pozícióra.” (Forrás:eNet 2013)
Az OpenJobs online toborzási megoldásai fenti tendenciáknak megfelelve nyújtanak teljes körű támogatást. Szolgáltatásaink magukba foglalják a közösségi média, a toborzó hirdetések, az online kiválasztási eszközök adta lehetőségeket ahhoz, hogy az aktív és passzív álláskeresőket egyaránt elérve, online szakmai háttértámogatással segítsük partnereinket a megfelelő jelöltek megtalálásában és kiválasztásában.