2020. 4. 7, kedd, Herman napja van.

Fókuszban az emberi erőforrás

Tapasztalat vs. diploma?

Előnyben részesítik a magyar munkáltatók a szakmai gyakorlattal rendelkező pályakezdőket – derül ki a Profession.hu 2015-ös kutatásából. Hazai viszonylatban nincsenek jó helyzetben a diákok, hiszen a friss diplomásoknak szóló álláshirdetésekben gyakran 1-3 év munkatapasztalatot várnak el a cégek. A megoldást a gyakornoki programok jelenthetik.
A diákok gyakran gondolják úgy, hogy egy felsőfokú végzettség egyenes utat jelent számukra az áhított pozícióhoz. A legtöbb esetben azonban a diploma és a gyakorlat párosa hozza el a kívánt eredményeket, hiszen a munkáltatók gyorsabban integrálhatják a szakértelemmel rendelkező jelentkezőket. A korábbi évekkel ellentétben ma már az első naptól profittermelést várnak el a munkavállalótól, nincs lehetőség a több éves betanulási időszakra.
Gyakorold a gyakornokságot
A megoldást a komplex gyakornoki programok jelenthetik. Az általános munkatapasztalat mellett kiemelten előnyös, ha valaki a kiszemelt vállalatnál szerez belső, szakmai tapasztalatot. A legtöbb hazai munkáltató már az egyetem alatt vadászik a legjobb hallgatókra, fizetett gyakornoki programot ajánlva nekik.
Többek között az NNG is második alkalommal hirdeti meg szoftverfejlesztőknek szóló gyakornoki programját, ahol egy átfogó kiválasztási procedúrát követően valódi szaktudást szerezhetnek a felvételt nyert egyetemisták. Az NNG Gear Up Program korábbi résztvevői mára aktív tagjai az NNG fejlesztői csapatának, így a szerencsés gyakornokok idén is joggal számíthatnak egy versenyképes állásra, ha sikeresen teljesítik a 6 hónapos gyakorlati időszakot.
„Általánosan elmondható, hogy a toborzás során figyelünk a felsőfokú végzettségre, azonban tagadhatatlanul előnyt élveznek azok a jelentkezők, akik rendelkeznek releváns szakmai tapasztalattal is. Persze nem várunk el sokévnyi munkatapasztalatot egy egyetemistától, de mindez előnyt jelent. Többek között ezért is hirdettük meg az NNG Gear Up Programot, melynek során lehetőséget szeretnénk biztosítani a legtehetségesebb informatikus hallgatóknak, hogy megszerezhessék ezt a tudást. Az NNG Gear Up Program alatt nagy hangsúlyt fektetünk a szakmai fejlődésre, a felvételt nyert diákok valódi helyzetekben, mentorok segítségével, már a gyakornoki időszak alatt globális autóipari projekteken dolgoznak” – mondta el Magyari Andrea az NNG HR vezetője.