Ugrás a fő tartalomhoz Betűméret növelés Betűméret csökkentés Akadálymentesítés Eredeti nézet
Menü

Országos Humánmenedzsment Egyesület

Sajtó

Sajtófigyelő 2020.06.29.

Változik az alapkamat és újabb munkahelyvédelmi támogatásokról döntöttek

A héten újabb, fontos, gazdaságvédelmi intézkedésekről döntöttek. Megalakult a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs, 80 milliárdos támogatást kapnak a Pest megyei vállalkozások, de lezárult egy több hónapos tárgyalássorozat is Brüsszellel, amelynek eredményeként 800 ezer euró feletti támogatás is adható a magyar vállalatok versenyképességének javítására. A hét gazdasági eseményeinek összefoglalója.

Megkezdi munkáját a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs

A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs elsődleges célja a magyar gazdaság növekedési pályára állítása, ezért azonosítja és felszámolja azokat az adminisztratív szabályokat, bürokratikus terheket, amelyek fékezik a gazdaságot, akadályozzák a vállalkozások működését – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az Operatív Törzs alakuló ülése után.

A pénzügyminiszter hozzátette, a törzs négy fő területre koncentrál: figyelemmel kíséri és ellenőrzi a magyar gazdaság védelme érdekében hozott kormányzati intézkedések végrehajtását, véleményezi a magyar gazdaság védelme szempontjából releváns kezdeményezéseket és javaslatokat fogalmaz meg a kormányzati beavatkozásra. A testületnek fontos szerepe van a vállalkozások tevékenységét akadályozó tényezők megszüntetésében is.

Teljes cikk

 

Hogyan lehet a munkahelyeket újjáépíteni a koronavírus-válság közepén?

Az állami, a magán- és a szociális szektor vezetői sürgős lépéseket tesznek a gyorsan változó munkahelyi válság kezelésére. De további gyors és proaktív lépésekre lesz szükség a McKinsey tanulmánya szerint.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet előrejelzése szerint a világjárvány 2020 második negyedévében közel 7 százalékkal csökkentheti a globális munkával eltöltött időt, amely 195 millió teljes munkaidős foglalkoztatásnak felel meg.

A becslések szerint Afrikában, Európában és az Egyesült Államokban a munkaerő minimum egyharmada kitett a válság következtében bekövetkezett jövedelemcsökkenésnek vagy elbocsátásoknak.

A több millió munkahely eltűnése viszont nagymértékben csökkenti a fogyasztást, negatívan hatva a gazdaság egészére. Még azokban az országokban is, ahol széles szociális háló van, a munkanélküliség társadalmi és pszichológiai problémája komoly kihívásokat okoz. A munkahelyek elvesztése pedig aránytalanul érinti az alacsonyabb fizetésből élőket és a kisvállalkozásokat – olvasható a Pallas Athéné Geopolitikai Kutatóintézet elemzésében.

Teljes cikk

 

Változnak a munkajogi szabályok a veszélyhelyzet elmúltával

Az országgyűlés elfogadta a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt, amely 2020. június 18-án lépett hatályba. A korábban bevezetett különleges munkajogi szabályok megszűnnek, de egy részük még július 1-ig alkalmazható. A jogszabályváltozásokat Dr. Óváry-Papp Nóra és dr. Lieszkovszky Helga, a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda jogászai foglalják össze.

A veszélyhelyzet megszüntetése azzal is jár, hogy a bevezetett különleges szabályok ezt követően nem, vagy csak korlátozott ideig lesznek alkalmazhatóak. Ilyenek például a munkaidőbeosztás közlésére vonatkozó előírások: a veszélyhelyzet megszűnésével ezektől a szabályoktól 2020. július 1-ig térhet el a munkáltató. Ez után vissza kell térni a veszélyhelyzetet megelőző szabályok alkalmazásához. Így a módosított munkaidőbeosztást a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetét megelőzően legalább kilencvenhat órával korábban közölni kell, hogy ne minősüljön rendkívüli munkavégzésnek. Az átmeneti szabályok nem érintették azt a rendelkezést, hogy ha a munkáltató gazdálkodásában vagy működésében előre nem látható körülmény merül fel, úgy indokolt esetben 96 órán belüli módosításra is lehetőség van.

A munkáltató a munkavállaló számára az otthoni munkavégzést és a távmunkavégzést egyoldalúan szintén 2020. július 1-ig rendelheti el. Ezt követően kizárólag a veszélyhelyzetet megelőzően alkalmazandó szabályok szerint járhat el, azaz a felek megállapodására van szükség az ilyen munkavégzéshez, ha az meghaladja a 44 beosztás szerinti munkanapot vagy a 352 órát. Tehát azok a cégek, akik továbbra is otthoni munkavégzéssel vagy távmunkavégzéssel kívánják foglalkoztatni a munkavállalóikat, erről meg kell állapodniuk a munkavállalóikkal. Emellett szükséges lehet felülvizsgálni a hosszú távú, tartós és rendszeres otthoni munkavégzésre vonatkozó szabályzatokat, és elvégezni ezek kockázatértékelését.

Teljes cikk

 

A magyarok 39 százaléka havi 250-350 ezer forinttal már boldog lenne

Két százalék viszont 150 ezer forint alatti nettó fizetéssel is beérné.

A magyarok 39 százaléka szerint havi 250-350 ezer forintos nettó havi fizetés szükséges a tisztes megélhetéshez – írta a Napi.hu a Pulzus Kutató friss közvélemény-kutatása alapján. A megkérdezettek 28 százaléka ennél kevesebbel is beérné, további 33 százalék pedig ennél is többet szeretne.

A skála egyik végpontját az a két százalék jelenti, aki havi nettó 150 ezer forint alatti nettó fizetéssel is beérné, míg a másikon az a hét százalék található, amely félmillió forint feletti havi fixtől lenne boldog.

A kutatásból az is kiderül, hogy a férfiak szerint nagyobb összeg szükséges tisztességes megélhetéshez: 8 százalékuk voksolt a félmillió feletti nettóra, a nők 6 százalékával szemben. A férfiak körében is a legnépszerűbb választás (40 százalék) a havi 250-350 ezer forintos nettó fizetés, a nők körében ez az arány 38 százalék.

A Napi.hu számára készített friss felmérés alapján ahogy valaki idősödik és közelebb kerül a nyugdíjkorhatárhoz, úgy csökken a tisztes megélhetéshez szükségesnek tartott havi jövedelem. Amíg ugyanis a 18-39 évesek 10 százaléka mondta azt, hogy számára a havi félmillió forint feletti nettó bér nélkülözhetetlen, addig a 40-59 évesek körében ez az arány 9, a 60 felettieknél pedig csupán 3 százalék.

Teljes cikk

 

Csökkentik a nyugdíj mellett munkát vállalók terheit

Július 1-től minden dolgozó nyugdíjasra érvényesek lesznek a kedvező adószabályok, így sem egészségbiztosítási, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük – közölte Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a jelenlegi szabályok szerint a munkaviszonyban dolgozó nyugdíjasok keresetéből csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja) vonják le, a munkavállalói járulékokat nem. 2020. július 1-jétől már nem csak a munkaviszonyban álló, hanem foglalkoztatási formától függetlenül minden munkát végző saját jogú nyugdíjas, így például a megbízási jogviszonyban álló is mentesül a biztosítási- és járulékfizetési kötelezettség alól – ismertette Tállai András.

Leszögezte, a nyugdíjasok ma számíthatnak a kormányra, amely olyan többgenerációs országban gondolkodik, ahol az időseknek is több megbecsülés jut.

Teljes cikk

 

Emmi: Saját felelősségükre vállalhatnak munkát a 65 éven felüliek

A tárca közlése szerint a koronavírus elleni óvintézkedéseket továbbra is be kell tartania az idősebb korosztálynak.

A koronavírus fokozottan veszélyeztette a 65 éven felülieket, ezért a korosztályra szigorúbb előírások vonatkoztak a veszélyhelyzet alatt. Vadai Ágnes DK-s képviselő írásbeli kérdést intézett Kásler Miklóshoz, hogy megtudja, a 65 éven felüliek mikor térhetnek vissza a munkahelyükre.

„A járványügyi korlátozások enyhítésével sokak élete visszatérhetett a megszokott kerékvágásba. Azonban a 65 év felettiekre továbbra is vonatkoznak a szigorúbb előírások, megnehezítve ezzel a mindennapjaikat. Akik még dolgoznak, a saját bőrükön érzik a szigorú rendelkezések hátrányait. Ők is, mint fiatalabb társaik, szeretnének visszamenni a munkahelyükre, a jövedelemkiesés súlyosan érinti őket, veszélyezteti a megélhetésüket. Kérdezem ezért Önt: Mikor térhetnek vissza a 65 év felettiek a munkahelyükre?” – kérdezte a DK-s képviselő az Emmi miniszterét.

„A jelenlegi járványügyi helyzetre tekintettel a 65 éven felüliek fokozott egészségvédelme indokolt, azonban foglalkoztatásukat semmilyen kormányzati intézkedés nem tiltja, önálló döntésük alapján, saját felelősségükre vállalhatják a munkavégzést, megfelelő óvintézkedések betartása mellett – írta az államtitkár.

Teljes cikk

 

Harvardi egyetem kutatója szerint ezek jellemzik az érzelmileg intelligens vezetőket

Egy Harvardon végzett amerikai pszichológus szerint az érzelmi intelligencia négy fő területe az öntudatosság, önmenedzselés, társas tudatosság és a kapcsolatkezelés.

Daniel Goleman amerikai pszichológus, az érzelmi és társas intelligencia kutatója 25 évet töltött a témával kapcsolatos kutatások és könyvek megírásával. Tapasztalatai szerint az érzelmi intelligencia négy fő területből áll, ezeken belül pedig 12 alapvető kompetencia található – olvasható a CNBC oldalán.

Teljes cikk

 

Nem az iroda hiányzik, hanem a közös kávézások – interjú a jövő munkahelyéről

Nem vész el az iroda, csak átalakul. A koronavírus miatti kijárási korlátozás alatt a dolgozók és a munkáltatók nemcsak hozzászoktak a távmunkához, de kiderült, hogy sok esetben még hatékonyabban ment is a munka, mintha annak rendje és módja szerint bejártunk volna dolgozni. Most, hogy újra visszaáll az élet, újra kell gondolni a munkahely fogalmát, és az irodáknak kell meggyőznie a munkavállalókat, hogy van értelme bejárni. Interjú Szabó Eszterrel, a CBRE Magyarország munkakörnyezeti stratégiáért és változásmenedzsmentért felelős tanácsadójával arról, mi értelme van még az irodáknak a koronavírus után.

A járvány első hulláma lecsengőben, kezd visszaállni az élet a megszokott kerékvágásba. Melyek most a legnagyobb kihívások, amikkel a munkáltatók szembesülnek az irodák újranyitásánál?

A legnagyobb kihívás, hogy erre a helyzetre nincs precedens, nincs bevált recept, ami alapján lebonyolíthatnák a visszatérést: ezt mindannyian most tanuljuk, a módszerek folyamatos kidolgozás alatt vannak. Bonyolítja a helyzetet a bizonytalanság is. A munkáltató a jelenleg elérhető információk alapján szervezi az irodák újranyitását, de ezek az információk napról napra változnak, így nehezen tervezhető a jövő, főleg azt figyelembe véve, hogy sokan egy újabb hullámot jósolnak az őszi időszakra.

Teljes cikk

 

A közös európai haza, a világ egyik legjobb helye

Hogyan szavaznának ma egyes országok polgárai az EU-tagságról? Olyan elsöprő a többségi támogatottsága az EU-nak, hogy még a britek is bent maradnának. Nem is csoda, minden bénázásával együtt ez a közös európai haza a világ egyik legjobb helye.

 

Teljes cikk

Ajánló

2020. szeptember 17.

Sajtófigyelő 2020.09.17.

Változik az alapkamat és újabb munkahelyvédelmi támogatásokról döntöttek A héten újabb, fontos, gazdaságvédelmi intézkedésekről döntöttek. Megalakult a Gazdaságvédelmi Operatív T...

2020. szeptember 15.

Sajtófigyelő 2020.09.15.

Változik az alapkamat és újabb munkahelyvédelmi támogatásokról döntöttek A héten újabb, fontos, gazdaságvédelmi intézkedésekről döntöttek. Megalakult a Gazdaságvédelmi Operatív T...

2020. szeptember 10.

Sajtófigyelő 2020.09.10.

Változik az alapkamat és újabb munkahelyvédelmi támogatásokról döntöttek A héten újabb, fontos, gazdaságvédelmi intézkedésekről döntöttek. Megalakult a Gazdaságvédelmi Operatív T...