Ugrás a fő tartalomhoz Betűméret növelés Betűméret csökkentés Akadálymentesítés Eredeti nézet
Menü

Országos Humánmenedzsment Egyesület

Sajtó

Sajtófigyelő 2020.05.22.

Megszűnik a rendkívüli jogrend, új törvény jön Magyarországon

Jövő hét kedden megszűnik a rendkívüli jogrend, és egy új törvény lép életbe – mondta el a mai napon tartott Kormányinfón Gulyás Gergely. A miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, az eddig járványügyi intézkedés sikeres volt, de ez az eredmény törékeny, ezért fontos, hogy a védekezési szabályokat betartsuk.

Gulyás Gergely szerint az eddig járványügyi intézkedés sikeres volt, de ez az eredmény törékeny, ezért fontos, hogy a védekezési szabályokat betartsuk. Felhívta a figyelmet, hogy meglátásuk szerint ugyan a fertőzöttek száma vitatott a tesztelések miatt, de a halálozási adatok objektív tényezők, így szerinte még Közép-Európán belül is jól állunk.

Jövő kedden érkezik egy törvény, amelyben megszűnik a rendkívüli jogrend – jelentette be Gulyás. Hozzátette: “A szükséges intézkedések azonban maradnak, így például az Operatív Törzs is folytatja működését.” Kiemelte, hogy számtalan intézkedés van, ami túlmutat a rendkívüli jogrenden. Ehhez kell egy törvény, ami fenntartja ezeket (például az okmányok meghosszabbításának határidejének kitolása). Azt viszont újságírói kérdésre kiemelte Gulyás, hogy “A különleges jogrend visszatérhet, de nem szeretnénk, hogy így legyen.” Mint mondta, nem tudhatjuk egyelőre, hogy a járványhelyzet ezt szüskégessé teszi-e, de csak akkor lépik meg, ha erre szükség lesz.

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy az egészségügyi védekezés után a munkahelyek megőrzése a legfontosabb szempont. Kiemelte, hogy a legfrissebb adatok szerint 101 447-en részesülnek álláskeresési járadékban, összesen pedig 172 ezer körül van azok száma, akik keresnek munkát, de nem találnak. A miniszter hozzátette: Kurzarbeitre 106 ezer munkavállalóra nyújtottak be eddig kérelmet, 99%-ban meg fogják kapni, K+F munkakörben dolgozókra 9300 kérelem érkezett, a beruházás-ösztönzésben résztvevő vállalatok pedig vállalták 96 ezer munkahely fenntartását. Gulyás Gergely bejelentése szerint, összesen 221 ezer munkahelyet óvtak meg, illetve 5000 munkahelyet a közfoglalkoztatásban hoztak létre.

3000 új állást hoznak létre a Honvédgségnél, ahol a jelentkezők már a szerződés aláírásakor 100 ezer forintot kapnak – tette hozzá miniszterelnökséget vezető miniszter.

Teljes cikk

 

Csak így nyithatnak ki újra a magyar munkahelyek: itt a hivatalos ajánlás

Lassan visszatérnek a home office-ba vonuló budapesti munkavállalók is az irodába, ám törekedni kell a fokozatosságra, és a szigorú higiénia szabályok betartására – ezt segíti a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása.

A fővárosi korlátozások enyhítésével párhuzamosan lassan visszatér az élet azokra a munkahelyekre is, melyeket a koronavírus-válság miatt kénytelenek voltak bezárni az elmúlt hét hónapban. Az irodaházak készen állnak, ám a visszatérés gondos tervezést és alapos előkészületeket igényel. Ebben nyújt segítséget a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása az újbóli munkahelyi munkavégzés megkezdéséhez.

A járvány jelenlegi szakaszában továbbra is javasolják az otthoni digitális munkavégzés, a “home office” tevékenység elsődlegességének biztosítását, ám amennyiben egy cégnél a továbbiakban ez nem lehetséges, megelőző intézkedések bevezetését tartják indokoltnak:

Az NNK ajánlásai

 • Az újbóli munkavégzés megkezdésekor is törekedni kell a fokozatosságra, egyszerre, egyidőben a jelenléti munkavállalók csökkentett számban történő munkába állítására.
 • Kérjük, hogy az “open-space” egyterű irodák helyett elsősorban a szeparált néhány fős irodákban történő munkavégzést részesítsék előnyben.
 • Csak egészséges emberek álljanak munkába, amennyiben bármilyen megbetegedésre utaló jel – láz, köhögés, tüsszögés, orrfolyás, hasmenés – jelentkezik a munkavállalónál, orvoshoz kell fordulnia.
 • A személyi higiénére fokozottan kell figyelni. A fertőzés megelőzésének legfontosabb módja a gyakori, alapos szappanos kézmosás.
 • Lehetőleg több csatornán kommunikálni kell a munkavállalók felé a közösségi távolságtartás fontosságát, a környezet fokozott tisztántartását és fertőtlenítését, a személyi higiénés óvintézkedések szigorú betartását (különös tekintettel a kézhigiénére és köhögési etikettre).
 • A belépési pontokon, a szociális blokkokban javasoljuk a kézmosási és kézfertőtlenítési lehetőség folyamatosan biztosítását.
 • A takarítást végző személyzetet el kell látni védőeszközzel, valamint oktatásban kell részesíteni a felületek tisztításának, fertőtlenítésének fontosságáról, a fokozott fertőtlenítést igénylő területekről.
 • A dolgozók munkaállomásai általában fix helyen vannak, de törekedni kell a lehetőségekhez mérten legalább 1,5-2 méteres távolság biztosítására a dolgozók között.
 • Az étkező, pihenő, valamint a dohányzásra kijelölt helyeken javasoljuk az egyidőben ott tartózkodó dolgozók számának korlátozását, a zsúfoltság elkerülése és a 1,5-2 méteres távolságtartás biztosítása céljából.
 • Kerülni kell a zsúfoltságot.
 • Fokozottan kell ügyelni a létesítmény tisztaságára, elegendő számban és mennyiségben rendelkezésre kell állnia vírusölő hatású (virucid) kézfertőtlenítő-szernek, valamint szintén virucid hatású mosogatószernek, felület-fertőtlenítőszernek és takarítószernek.
 • Kiemelten fontos és napjában többször is fertőtleníteni kell azokat a felületeket, melyeket kézzel gyakran érintenek (ilyenek pl. az ajtókilincsek, korlátok, villanykapcsolók, WC lehúzók, liftek nyomógombjai, billentyűzet, egér, monitor stb. stb.) Ezeknek a felületeknek a fertőtlenítésére az alkohol bázisú gyorsfertőtlenítők, illetve a fertőtlenítő kendők alkalmazhatóak.
 • A fertőtlenítőszereket minden esetben a gyártó által magyar nyelven feltüntetett használati utasítás szerint, megfelelő koncentrációban és megfelelő behatási idővel kell felhasználni.
 • A kórokozók számának csökkentése érdekében a beltéri helységekben naponta több alkalommal szükséges szellőztetni.
 • A különféle légtechnikai eszközök növelhetik a kockázatot a levegő keverésével, a vírusos cseppek lebegtetésével, valamint a kórokozó szállításával. A mesterséges szellőztetés helyett, a megelőzés érdekében ezért javasoljuk a természetes szellőztetés alkalmazását. Amennyiben a légtechnika nem kapcsolható ki, úgy szükségesnek tartjuk a tiszta, friss levegő arányának növelését a belső térben. A friss levegő pótlás minimum 10 L/s/fő legyen. A friss levegő befúvását a szokásosnál néhány órával előbb el kell kezdeni, és néhány órán át tovább kell működtetni.

Teljes cikk

 

Belengették a munkahelyvédelmi bértámogatás harmadik verzióját – Nagy dobás lesz benn

A Portfolio és a Magyar Gépjárműipari Egyesület közös szakmai online konferenciáján György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a magyar autóipar helyzetéről, a hazai vállalkozások számára elérhető mentőcsomagról beszélt és belengette a munkahely-védelmi bértámogatás harmadik verzióját.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, A járműipari cégek lehetőségei a Gazdaságvédelmi Akciótervben című előadásában elmondta a mentőcsomagról, hogy a legfontosabb szempont, hogy annak arányosnak kell lennie, “mert azok pénzét költjük, akiket meg szeretnénk menteni. György szerint jelenleg a program második fázisában tartunk, az első fázisban a gyors levegőhöz jutás volt a legfontosabb szempont, “most pedig a munkahelyek védelme mellett előre tekintünk és a munkahely-teremtés is előtérbe kerül.

2020 és 2022 között 5 fő területen 9200 milliárd forint értékben avatkozunk be a gazdaságba, ami a GDP 18-20 százalékát teszi ki. Az első célunk a munkahelyek megőrzése, a második a munkahely-teremtés, harmadik a kiemelt ágazatok megerősítése (turizmus, vendéglátás, élelmiszeripar, egészségipar, kreatívipar), valamint az új iparágak megerősítése (önvezető autózás, hidrogén alapú gazdaság, adatipar, mesterséges intelligencia), amiben a jövő munkahelyei fognak keletkezni.

Teljes cikk

 

Tízezrek élnek a semmiből – kijöttek az áprilisi munkanélküliségi adatok

Több mint 330 ezerre nőtt április 20-ig a regisztrált álláskeresők száma. Felük semmilyen pénzbeli ellátást nem kap.

Áprilisban több mint 72 ezer új álláskereső jelentkezett be az illetékes kerületi vagy járási hivatalnál, ezzel a nyilvántartásba vett munkanélküliek száma 330 734 főre nőtt – olvasható ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) szerdán közzétett legfrissebb, áprilisi adataiból. A munkanélküliek száma azonban ennél lényegesen több lehet. A statisztikát ugyanis mindig az adott hónap 20. napján zárják, vagyis az azóta eltelt kerek egy hónap elbocsátásait még nem jelzik ezek a számok. Információink szerint még múlt pénteken is 2200-an regisztráltak a kirendeltségeken, pedig a korai zárás miatt az csak „fél” napnak számít. Ezek az adatok ráadásul csak arról adnak információt, hányan jelentkeztek be álláskeresőként. Márpedig sok munka nélkül maradt dolgozó nem teszi ezt meg. Vagy azért, mert bízik abban, hogy magától is talál munkát, vagy pedig azért, mert korábban feketén, vagy félig zsebbe fizetve dolgozott, így egyáltalán nem is lenne jogosult álláskeresési járadékra, vagy csak minimális összegre.

Az mindenesetre a most közölt adatokból is jól látszik, hogy a koronavírusválság milyen brutális hatást gyakorolt a magyar munkaerőpiacra. Tavaly áprilishoz képest ugyanis az álláskeresők száma 26,5 százalékkal ugrott meg. Csaknem felük – több mint 152 ezer ember – ráadásul semmilyen pénzbeli ellátásra nem volt már jogosult áprilisban. Ez azt jelenti, hogy márciushoz képest 22 ezerrel, tavaly áprilishoz képest pedig 35 ezerrel több munkakereső „lóg a semmiben”. Ennek oka, hogy az álláskeresési járadék továbbra is csak három hónapig jár – addig is csak annak, aki a kérelem beadása előtti három évben legalább 360 napig munkaviszonyban dolgozott -, hiába kérték a szakszervezetek többször is, hogy a válság miatt hosszabbítsák meg a folyósítás idejét.

Teljes cikk

 

Az EU elfogadta a munkanélküliség elleni támogatásról szóló rendeletet

Az Európai Unió Tanácsa rendeletet fogadott el a munkanélküliség szükséghelyzeti kockázatait mérséklő, ideiglenes támogatást nyújtó európai eszközről (SURE), amelynek keretében a koronavírus-válság okán akár 100 milliárd euró összegű kölcsön folyósítható kedvező feltételek mellett a tagállamoknak.

A koronavírus-járvány okozta válság gazdasági hatásainak enyhítését célzó támogatási csomag célja, hogy segítségével a munkavállalók megtarthassák munkahelyüket. Az eszköz lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy uniós pénzügyi támogatást igényeljenek az olyan állami közkiadások hirtelen és jelentős megemelkedésének finanszírozásához, amelyek február elseje óta, a válság miatt bevezetett nemzeti intézkedések következtében jelentkeztek. Ilyen például a csökkentett munkaidő rendszere és az ahhoz hasonló, egyebek között az önálló vállalkozóknak biztosított intézkedések, illetve bizonyos, főként a munkahelyeket érintő egészségügyi rendelkezések.

Az uniós eszköz az eurócsoport által április 9-én elfogadott három, összesen 540 milliárd euró értékű biztonsági háló egyike, amelyet a munkahelyek, a munkavállalók, a vállalkozások és a tagállamok támogatására hoztak létre. Az uniós vezetők április 23-án hagyták jóvá a megállapodást, és azt kérték, hogy a csomag június 1-jétől álljon rendelkezésre.

Az uniós tagállamok pénzügyi és gazdasági miniszterei videokonferenciájuk folyamán áttekintették továbbá a vállalkozások likviditás-támogatását célzó, az Európai Beruházási Bank 2 milliárd eurós garanciaalapjának működésével kapcsolatos vitákat is.

Teljes cikk

 

Itt a lista: ezek ma a legvonzóbb hazai munkahelyek

Rendhagyó módon, online prezentáció keretében ismertették a világ legnagyobb független munkáltatói márkakutatása, a Randstad Employer Brand Research magyarországi eredményeit és hirdették ki a Randstad Award hazai győzteseit. Egy helyet előre lépve a dobogón a LEGO lett a legvonzóbb hazai munkáltató, a második helyet a Samsung nyerte el, a harmadik helyezett pedig az Audi lett. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei eredmények szerint is az IT-szektor a legvonzóbb a hazai munkavállalók számára. Továbbra is a fizetés, a munkahelyi légkör és az állás tartós biztonsága a legfontosabb munkahelyválasztási szempontok, de tovább növekedett a rugalmas munkakörülmények és a munkakör érdekességének jelentősége is.

Hetedik alkalommal díjazták Randstad Awarddal hazánk legnépszerűbb munkáltatóit. A világ legnagyobb, 33 országban zajló független munkáltatói márkakutatása – melynek adatfelvétele január közepén zárult –, a Randstad Employer Brand Research 2020-as eredményei alapján a LEGO lett a legvonzóbb hazai munkáltató, a Samsung ezüstérmes lett, illetve dobogós helyezést ért el az Audi.

Mindhárom vállalat esetében a pénzügyi stabilitás, a technológiai korszerűség és a kiváló hírnév voltak azok a szempontok, amelyek egyértelműen kijelölték helyüket az élmezőnyben – értékelte az eredményeket Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója.

Saját szektorában különdíjat érdemelt ki a Magyar Nemzeti Bank, az E.ON, a Richter Gedeon, a Hunguest Hotels, a Nestlé, a Magyar Telekom, a DHL, a Nokia, az IBM és a Szerencsejáték Zrt..

Teljes cikk

 

Vágyunk a home office-ra a járványt követően is

Rugalmasan alkalmazkodott az otthoni munkavégzéshez a megkérdezettek többsége, amiben a technikai feltételek és az új online megoldások játszottak döntő szerepet. Kétséges azonban, hogy megreformálja-e a home office a munkavégzési szokásokat, a munkavállalók várakozásai a jövőre vonatkozóan ugyanis eltérőek. Mindemellett megváltoztak a médiafogyasztási szokások is – derül ki a Lounge Group otthonról dolgozók körében folytatott véleményfelméréséből.

A május elején futó felmérés eredménye szerint minden harmadik kitöltőnek teljesen új helyzetet teremtett az otthonról való munkavégzés. A többség már korábban is dolgozott home officeban, de a jelenleginél kisebb mértékben. A válaszadók négyötöde ugyanis most heti öt napon át ül az otthoni irodában.

Megszerettük a home office-t

A home office előnyei között magasan a közlekedésen megspórolt időt említették a legtöbben (87%), második helyre a rugalmasabb munkabeosztás (60%) futott be. Több mint a kitöltők fele (55%) szerint az otthoni munkakörnyezet csendesebb és nyugalmasabb, mint az iroda. A vélemények alapján az otthonról történő munkavégzés végül olyan előnyökben is tetten érhető, mint a csökkenő környezeti terhelés, vagy a házimunka könnyebb beiktatása a napirendbe. Másik oldalról a home office árnyoldalai közé pont a magánélet és a munka közti határvonal elmosódását, az elszigeteltséget, vagy éppen a kevésbé hatékony információáramlást sorolták a válaszadók.

Arról, hogy a home office összességében elnyerte az érintettek tetszését, mi sem tanúskodik jobban, mint hogy a járvány hatásaként a legtöbben, tízből négyen arra számítanak: a munkáltatók jobban megfontolják a jövőben a nagyobb arányú használatát. Sőt, minden negyedik válaszadó kifejezetten szeretné, ha a járványt követően is lenne lehetősége otthonról dolgozni. Ugyanakkor a válaszadók közel 77%-a – úgy gondolja, hogy a munkahelyéből és pozíciójából fakadóan nem megoldható számára az otthoni munkavégzés.

Teljes cikk

Ajánló

2020. szeptember 29.

Sajtófigyelő – 2020.09.29.

Megszűnik a rendkívüli jogrend, új törvény jön Magyarországon Jövő hét kedden megszűnik a rendkívüli jogrend, és egy új törvény lép életbe - mondta el a mai napon tartott Kormány...

2020. szeptember 24.

Sajtófigyelő 2020.09.24.

Megszűnik a rendkívüli jogrend, új törvény jön Magyarországon Jövő hét kedden megszűnik a rendkívüli jogrend, és egy új törvény lép életbe - mondta el a mai napon tartott Kormány...

2020. szeptember 22.

Sajtófigyelő 2020.09.22.

Megszűnik a rendkívüli jogrend, új törvény jön Magyarországon Jövő hét kedden megszűnik a rendkívüli jogrend, és egy új törvény lép életbe - mondta el a mai napon tartott Kormány...