2020. 4. 7, kedd, Herman napja van.

Fókuszban az emberi erőforrás

Női Vezetői Fórumot tartott a UPS Budapesten

A UPS Magyarország – a világ vezető logisztikai cégének hazai leányvállalata – megtartotta első Női Vezetői Fórumát Budapesten. Különböző iparágak női vezetői vitatták meg a vállalati vezetőkről alkotott képüket a mai gazdasági, üzleti életben. A témák közt szerepelt, hogy mit tehetnek hozzá a női vezetők a cég működéséhez, milyen nehézségekkel kell szembenézniük, és hogy változhatnak ezek a jövőben.
Jim Kearney, a UPS magyarországi országigazgatója nyitóbeszédében elmondta, hogy a nőknek még mindig több nehézséggel kell szembenéznie az üzleti életben, mint férfitársaiknak. “Ugyanakkor a UPS-hez hasonló cégek segítenek a dolgozóik fejlődésében, és a női munkatársaknak is egyelő pályát biztosítanak a vezetői karrierútjukon,” mondta el Kearney.
A kerekasztal minden résztvevője egyetértett abban, hogy a nők és a férfiak egyformán jó vezetők lehetnek, sőt a vezetői diverzitás révén a cégek elősegíthetik a folyamatos megújulást a különböző típusú gondolkodásmódok, ötletek és képességek révén.
A résztvevők abban is egyetértettek Farah Willey-vel, a Ritz-Carlton Budapest értékesítési és marketing igazgatójával, hogy “ugyan az üzlet még mindig a férfiak világának számít, de a változás már kézzel fogható, és egyre inkább a jó irányba mozdulunk el.” Az Európai Bizottság adatai szerint például ugyan a vezetői pozíciók mintegy 85 százalékát még mindig férfiak töltik be, de az egyetemekről és főiskolákról kikerülő szakemberek 60 százaléka már nő.
Lippai-Nagy Írisz, az Amerikai Kereskedelmi Kamara ügyvezető igazgatója így fogalmazott: “A legfontosabb kérdés az oktatás. És nem is feltétlenül a formális képzések, hanem a közös tapasztalatok, a jó példák azok, amik segíthetnek leküzdeni az előítéleteket.”
Az sem volt kérdéses, hogy a család és a munka összeegyeztetése nem egyszerű feladat, de ahogy az egyik résztvevő fogalmazott, fontos megtalálni az egyensúlyt, hiszen a család a legerősebb hátország egy vezető számára.
“Meg kell értenünk, hogy lehetnek a nők sikeresek az üzleti életben is – mondta el Britta Weber, a UPS kelet-európai régiójának HR igazgatója – Van, aki a nagyvállalati világban helyezkedik el, mások a saját vállalkozásukat irányítják, vagy éppen az állami szektorban találnak munkát. De bármely utat is válasszuk, egy dolog nem változik: mi saját magunk felelünk a sikereinkért és a boldogságunkért is. A karriert egyetlen nő sem kapja ajándékba. El kell vetni a magját, gondozni, nevelgetni kell azt — és csak mi lehetünk a kertészek.”