2020. 4. 7, kedd, Herman napja van.

Fókuszban az emberi erőforrás

Munkavállalás gyerekkel: akár előny is lehet!

A munka világába való visszatérés sokszor még egy pár napos szabadság után sem könnyű, azonban még nehezebb akkor, ha hosszú évek teltek el az utolsó munkanap óta.

Kismamaként nagyon nehéz, de nem lehetetlen állást találni. Sajnos komoly hátrány lehet az a néhány év kiesés a munkából, amit valaki gyeden vagy gyesen töltött. Egyáltalán nem könnyű azoknak a kismamáknak a helyzete, akiknek van hová visszamenniük, dolgozni, de azoknak még nehezebb, akik kisgyermek mellett próbálnak új helyet találni. Ha pedig nagyobb a család, és több gyermek van, akkor a szülők (általában a nők) még nehezebb helyzetben vannak. A munkaadók azért nem szeretik alkalmazni a családanyákat, mert tartanak attól, hogy mi lesz, ha a gyerek hirtelen lebetegszik, vagy bármilyen probléma adódik, hiszen ilyenkor – a legtöbb esetben – az anyukának kell hazarohannia. A másik óriási probléma, hogy hazánkban nagyon elterjedt az a nézet, miszerint a kisgyermekes anyáknak nem kellene dolgozniuk. Sokak szerint az ő dolguk a gyermeknevelés, így, amíg nem muszáj, addig ne térjenek vissza a munka világába.

A cégek többsége általában olyan embereket akar felvenni, akik bármikor a rendelkezésükre állnak. Nem betegeskednek, nem mennek túl gyakran szabadságra és nem késnek el a munkából. Mit tegyen az az anyuka, akit behívnak egy állásinterjúra, azonban fél attól, hogy jövendőbeli munkaadója mit szól a gyermekéhez? A legjobb, ha ilyenkor azt mondjuk, hogy van, akire hagyhatjuk a gyereket (nagyszülő, rokonok, barátok esetleg bébiszitter). Próbáljunk családbarát munkahelyet keresni, és ne felejtsük el megemlíteni, hogy a munkaadó komoly járulékkedvezményt kaphat, ha gyes, gyed után munkát vállaló személyt vesz fel! Éppen ezért az állásinterjún érdemes felhívni az interjúztató figyelmét arra, hogy ha őt alkalmazzák, akkor a cég pénzt spórolhat. A leggyakrabban a közép- és nagyvállalatok rendelkeznek olyan erőforrásokkal, hogy kidolgozott rendszereiknek köszönhetően kisgyermekeseket foglalkoztassanak.