2020. 3. 28, szombat, Gedeon napja van.

Fókuszban az emberi erőforrás

Lakva ismerszik a cég és a munkavállaló

Dinamizálódik a megváltozott munkaképességűek álláspiaca
sajtóközlemény Budapest, 2015. szeptember 10.

Az elkövetkező hónapokban várhatóan nagy számban jelennek meg megváltozott munkaképességű munkavállalók a nyílt munkaerőpiacon, miközben a számukra kínált állások száma is ütemesen növekszik. Mivel a kínálaton belül az átlagosnál dinamikusabb a közép- és felsőfokú végzettséget és komoly szakmai alapokat igénylő állások számának bővülése, így ez a speciális helyzetű munkavállalók felértékelődéséhez és az integráció felgyorsulásához vezethet.

Az elmúlt időszakban a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában jelentős súllyal bírt az állami szerepvállalás. Az Európai Szociális Alapból finanszírozott TÁMOP programban résztvevő cégek mindeddig jelentős támogatásban részesültek. Ez biztosította a cégeknél foglalkoztatott megváltozott munkaképességű munkavállalók bérének és járulékainak fedezetét. Ugyanakkor ez avval a kockázattal is járt, hogy a program esetleges befejeződése számos céget érint, és közülük sokan jó eséllyel nem készültek fel arra, hogyan foglalkoztatják majd tovább a megváltozott munkaképességű munkavállalókat.

„Miközben az állami részvétel a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának nélkülözhetetlen eleme, önmagában történő alkalmazása viszont jelentős kockázatokat hordoz. A sikeres munkahelyi integrációnak a pénzügyi feltételek biztosításán túl számos további elem is van. Ezért tartjuk különösen fontosnak, hogy széles körben elérhetőek legyenek a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását segítő információs, érzékenyítési és képzési lehetőségek. Mi magunk is ezért hirdettünk meg vállalati HR szakembereknek többek között az atipikus foglalkoztatásról és a megváltozott munkaképességűek alkalmazásáról szóló képzéseket, készítettük el az 1 perces minifilmekből álló és az interneten mindenki számára elérhető Rehab Kisokost, és ezért valljuk, hogy megfelelő diagnózis és felkészítés nélkül a speciális helyzetű munkavállalók céges beilleszkedése nem lesz zavartalan” – mondta Dobár Attila, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását segítő RehabJob ügyvezető igazgatója.

Számos jel utal arra, hogy a megváltozott munkaképességűek elhelyezkedésénél felértékelődik a nyílt munkaerőpiac szerepe. Egyre több olyan hirdetés jelenik meg, amely kifejezetten a megváltozott munkaképességűeket célozza. „Ma már messze nem pusztán raktárosi, csomagolási vagy egyszerű adminisztrációs feladatra keresnek megváltozott munkaképességű kollégákat. Ha csak a nálunk most futó hirdetéseket és kereséseket nézzük, könyvelőt, pénzügyi adminisztrátort, bérszámfejtőt, logisztikai és számítástechnikai szakembert, adatelemzésben jártas munkatársat is toboroznak a partnereink” – mondta Markos Ádám, a RehabJob szakmai vezetője. “Persze ehhez az is kell, hogy a speciális helyzetű munkavállalók merjenek lépni és regisztrálni, ne tartsanak attól, hogy csak „gagyi” állásokhoz lehet így hozzáférni. A tisztánlátáshoz mi magunk avval járultunk hozzá, hogy a RehabJob honlapján lévő álláshirdetések struktúráját leegyszerűsítettük, a kínálat áttekinthetővé vált és világossá vált a kínált állások sokszínűsége. Ebből egyértelműen látszik a fehérgalléros álláslehetőségek számának folyamatos növekedése. Figyelembe véve, hogy a RehabJob honlapján üzemel az ország legjelentősebb, megváltozott munkaképességű munkavállalóknak szóló nyíltpiaci állásportálja, így ez a trend a formálódó piac egészére is jelzésértékű lehet” – mondta Markos Ádám.

A piac élénkülését az a júliusban életbe lépett törvénymódosítás is segíti, amely megkönnyítette a megváltozott munkaképességű munkavállalók kölcsönzését, és a felek megállapodására bízta, hogy a kölcsönbe adó és a kölcsönbe vevő cég közül melyikük takarítja meg a rehabilitációs hozzájárulást. A rugalmasság megjelenése ezen a téren is a foglalkoztatás növekedését segíti elő.

„A kölcsönzés iránt érdeklődő, hozzánk forduló megváltozott munkaképességűeket igyekszünk megnyugtatni, hiszen őket munkavállalóként ugyanazok a jogok és lehetőségek illetik meg, mintha az adott cég közvetlenül alkalmazta volna őket. Egy cég számára pedig előny, hogy egyfajta munkahelyi érzékenyítésként „lakva ismerszik meg” a megváltozott munkaképességűekkel. Mindezzel egy esetleges létszámstopot vagy fejkvótát is ki lehet kerülni és rugalmasabbá tehető a munkaerővel törtőnő gazdálkodás, így pedig mindez egy későbbi foglalkoztatás előszobája is lehet” – mondta Dobár Attila. „Mivel a JobGroupon belül a Job révén foglalkozunk munkaerőkölcsönzéssel, a RehabJobnál pedig rendelkezésre áll a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásához szükséges szaktudás és tapasztalat, így házon belül tudunk minden szempontból átfogó ismereteket és szolgáltatást nyújtani” – mondta Dobár Attila.