2020. 3. 28, szombat, Gedeon napja van.

Fókuszban az emberi erőforrás

Közel ötmillió forint a pénzügyi kultúra fejlesztésére

Három könyvtár, három felsőfokú és két középfokú oktatási intézmény, valamint nyolc nonprofit szervezet nyert összesen 4 millió 750 ezer forint támogatást a „Budapest Bank az oktatásért és a magyar pénzügyi kultúráért” Alapítvány pályázatán. Az alapítvány idén a fiatal generációk pénzügyi kultúrájának fejlesztését célzó, 23 országot összefogó European Money Week elnevezésű, Magyarországon Pénz7 néven futó páneurópai kezdeményezéshez csatlakozva hirdette meg pályázati kiírását.

Nyolc budapesti és nyolc vidéki intézmény, szervezet nyújtott be sikeres pályamunkát 2015-ben a pénzügyi kultúra fejlesztését célul kitűző alapítványhoz. A nyertesek a hozzájárulást pénzügyi, közgazdasági táborok, vetélkedők szervezésére, valamint könyvtárak és oktatási intézmények szakirodalom-bővítésére igényelték. A támogatást igazoló emléklapokat prof dr. Bod Péter Ákos elnök és Nagy Mária irodavezető, alapítványi titkár adta át.

Az alapítvány kiemelten támogatja azokat a kezdeményezéseket, amelyek szerepet vállalnak a pénzügyi kultúra javításában, a fiatalok magas szintű közgazdasági képzésének, szakirodalmi ellátottságának fejlesztésében, valamint a kisvállalkozások és hátrányos térségek pénzügyi tudatosságának növelésében. A „Budapest Bank az oktatásért és a magyar pénzügyi kultúráért” Alapítvány az elmúlt 24 évben közel 160 millió forinttal segítette 661 szervezet, intézmény működését.

Az idei felhívásra 82 pályázat érkezett. A 16 sikeres pályázó közül 8 pénzügyi, közgazdasági táborok, vetélkedők, rendezvények megvalósítására nyert összesen 2,2 millió forintot támogatást. A Csengeri Gyermek és Ifjúsági Önkormányzati Egyesület például a II. Nemzetközi Ifjúsági Pénzügyi Konferencia megszervezéséhez, a Békéscsabai Kereskedelmi és Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképzési Alapítvány tizenéveseknek szóló nyári pénzügyi tábor megvalósításához, a budapesti Studium Generale Alapítvány pedig a hátrányos helyzetű diákoknak egyhetes ingyenes érettségire felkészítő program finanszírozásához kapott hozzájárulást. A kuratórium évek óta évek figyelmet fordít a könyvtárak és oktatási intézmények szakirodalom-bővítési igényére, amelynek segítéséhez idén 1,55 millió Ft-ot szavazott meg, 5 intézmény részére. 3 pályázónak kiadványok megjelentetéséhez, valamint az oktatás tartami fejlesztéséhez összesen 1 millió forintot adományozott a kuratórium.

A „Budapest Bank az oktatásért és a magyar pénzügyi kultúráért” Alapítványt a pénzintézet 1991-ben 50 millió forint alaptőkével hozta létre azzal a céllal, hogy elősegítse a pénzügyi kultúra fejlesztését és felkarolja a hazai és határon túli magyar közép- és felsőfokú pénzügyi, közgazdasági oktatást. A bank minden évben anyagi támogatást nyújt az alapítvány működéséhez és a pályázat megvalósításához is. Az alapítvány több évtizedes tevékenységének is köszönhető, hogy a Budapest Bank három alkalommal is elnyerte a „Pénzügyi kultúra fejlesztése terén legaktívabb bank” címet a MasterCard – Az Év Bankja versenyen. Az alapítványhoz legközelebb 2015 IV. negyedévében lehet pályázni, a Budapest Bank honlapján közzétett pályázati kiírás feltételei alapján.