2020. 4. 4, szombat, Izidor napja van.

Fókuszban az emberi erőforrás

Kollektív szerződést írt alá az Ericsson Magyarország és a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete

• 2015. január 29-én a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete Kollektív Szerződést írt alá az Ericsson Magyarországgal
• Az Ericsson legfontosabb értékének a munkatársait tartja, ennek jó bizonyítéka a 2009-ben és 2012-ben elnyert Aon Hewitt „Legjobb Munkahely” díja, amely felmérés a munkatársak véleményén alapszik
2015. január 29-én a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete Kollektív Szerződést írt alá az Ericsson Magyarországgal. A megállapodás a szakszervezet és a vállalat több éves együttműködésének eredménye, és emellett az Ericsson emberközpontú vállalatpolitikáját írásban is rögzíti.

Az Ericsson stratégiájának kiemelt eleme munkatársainak megbecsülése, több mint 103 éves magyarországi történetének fókuszában mindig is a vállalat legfontosabb értéke, a munkatársak álltak. A vállalat az infokommunikációs piac meghatározó szereplőjeként hosszú távra rendezkedett be Magyarországon, technológiai áttörései és azok hazai piacra történő bevezetése nem jöhettek volna létre az átfogó tudással és szakmai tapasztalattal rendelkező, az újdonságok iránt szenvedélyes, kíváncsi és lojális munkatársak nélkül.

A mostani szerződés előzményei évtizedes múltra tekintenek vissza. A hazai Ericsson 1990-es újraindulása után nem sokkal aktív tagja lett az Ericsson Európai Szakszervezetének (EWC), így a kollégák által megválasztott Üzemi Tanács magyar képviselői részt vettek és egyeztettek a stratégiai döntésekről, azoknak szervezeti hatásairól az Európai Unió országaiban és Norvégiában.

A folyamat következő lépéseként, 2012-ben dolgozói kezdeményezés alapján létrejött a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének Ericsson Tagozata. Az azóta eltelt időben a válallat aktívan működött együtt a szakszervezettel, akik részt vettek többek között az „okos” munkakörnyezet bevezetésében, különböző dolgozói és a dolgozók családjainak szóló programokat szerveztek, de 2014 végén az ő bevonásukkal valósult meg a Cafeteria rendszer jelentős és a munkatársak számára rendkívül előnyös átalakítása is.

„Örülök, hogy cégünk egy olyan nagy múltú szervezettel írhatja alá ezt a dokumentumot, mint a Mérnökök és Technikusok Szakszervezete. Az Ericsson Magyarország kreatív, sokszínű emberek közössége, bennük rejlik a vállalat ereje már 24 éve. Úgy gondolom, hogy cégünk a ma aláírt megállapodással egy új fejlődési szintre ért és ez a szerződés üzleti startégiánkat is támogatja.” – mondta Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója az aláíráskor.

„Az Ericsson vezetésével eddig kialakult korrekt szakmai kapcsolatot tovább erősíti a Kollektív Szerződés megkötése. Az MTSZSZ tagjai, a műszaki értelmiség számára egzisztenciális biztonságuk megteremtését és megbecsülését erősíti, amely hosszú távon nem csak az Ericssonnak, de a magyar gazdaságnak is előnyére válik ” – mondta Buzásné Putz Erzsébet a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének elnöke.

„Az Ericsson Magyarország 1700 fős dolgozói létszámmal működik és ezzel a szektorunk egyik legnagyobb munkáltatója vagyunk. Hisszük, hogy vállalatunk csak elkötelezett és elégedett munkatársakkal lehet sikeres. Büszkék vagyunk arra, hogy a Mérnökszakszervezettel való együttműködésünk konstruktív és sikeres.” – tette hozzá Bohács Bernadette, az Ericsson Magyarország közép-európai HR ügyvezető igazgatója.
Az Ericsson munkatársai közül igen sokan már tíz- húsz vagy akár régebb óta is a vállalat alkalmazottai és rendkívül értékes munkatársak. A nagyszámú lojális kolléga elkötelezettségében nagy szerepet játszik az Ericsson jó munkáltatói márkája, erős pozíciója és a technológiai elsősége.

MEGJEGYZÉSEK A SZERKESZTŐKNEK

A Mérnökök és Technikusok Szakszervezete
A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) 1990-ben, a rendszerváltás adta lehetőséggel alakult újjá.
Célja az érdekvédelmi és érdekképviseleti tevékenységen túl, a szakmai vélemények, javaslatok megfogalmazása a vállalatok, a magyar gazdaság versenyképességének növelése érdekében.
A Mérnökök és Technikusok Szakszervezetének taglétszáma több mint 12000 fő, és folyamatos, dinamikus növekedés jellemzi, amely a mai szakszervezeti mozgalomban szinte egyedülálló.
Tagjai főként a versenyszférában, közszolgáltatásban dolgoznak.

A makrogazdasági körülmények és társadalmi kihívások ellenére az MTSZSZ meg tudta őrizni szakmai életképességét, sőt ezen felül még az elmúlt években jelentős fejlődésnek is indult, a taglétszáma folyamatosan növekszik, egyre több, új szakterületen lévő gazdasági társaságokban jelenik meg érdekképviselő szervezetként.

A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete markánsabb jövőbeni megjelenése és hathatós érdekvédelmi munkájának kialakítása érdekében készítettük el stratégiánkat, amely három tízéves periódusra bontva elemzi az MTSZSZ helyzetét, jövőbeni szerepét és fogalmaz meg ezzel elvárásokat, feladatokat egy jövőbeni modern MTSZSZ számára.
Ez a stratégia egy olyan szakszervezeti munkát és ehhez párosuló modern szervezeti felépítést kívánt megcélozni a jövő évtizedeire vonatkozóan, amely egyszerre oldja meg a szakszervezet legfőbb célját: a mindennapi foglalkoztatási konfliktusok hatékony kezelését, valamint a jelenlegi legfőbb kihívásának a megoldását: a munkavállalók egyéni megszólítását és aktivizálását.
Az MTSZSZ -ben minden társadalmi partner egy kiszámítható, szakmailag felkészült érdekképviseleti szövetséget talál.
Az MTSZSZ a jelen gazdasági-társadalmi körülmények között egy modern, erős szakmai, ágazati szakszervezeti fejlődés útjára lépett.

Az Ericsson Magyarország
Az innováció az Ericsson vállalati kultúrájának fontos része. Az Ericsson Magyarország 24 éve meghatározó szereplője a magyar távközlési iparágnak. A jelenleg több mint 1700 főt foglalkoztató társaság tevékenysége 2 pilléren nyugszik: A hazai vállalat – több, mint 1200 fővel – a legnagyobb telekommunikációs és informatikai kutatással, szoftver- és hardverfejlesztéssel foglalkozó cég az országban. Tevékenységében példaértékű az oktatás–alapkutatás–alkalmazott kutatás–ipari megvalósítás láncolata. A K+F tevékenységen felül a társaság a Magyar Telekom stratégiai partnere, mobilhálózatának kizárólagos, valamint vezetékes hálózata felének szállítója. Az üzleti területhez tartozó Régiós mérnöki szolgáltató központban 350 magasan képzett mérnök a világ számos országában vesz részt távközlő rendszerek kiszolgálásában, projektek megvalósításában, különböző rendszerek integrációjában és támogatásában.

Az Ericsson Magyarország tevékenységét számos díjjal ismerték el, így a Nemzeti Minőségi Díj (1998), Üzleti Etikai Díj (2000), Kármán Tódor Díj (2002, 2011), Családbarát Munkahely Díj (2003), Egészségbarát Munkahely Díj (2005), Társadalmi Felelősségvállalás Díj (2008), Delfin-díj (2009, 2012), Az Év Leginnovatívabb Vállalata Díj (2009), Legjobb Munkahely Díj (2009, 2012), Az Év Legeredményesebb Vállalata Díj (2010, 2011), Az Év Intelligens Vállalata Díj (2014).

Az Ericsson
Az Ericsson világvezető megoldásszállító a kommunikációs technológiák és szolgáltatások piacán. A hálózatba kapcsolt társadalom kialakulását olyan hatékony, valós idejű technológiákkal támogatjuk, melyek segítenek, hogy szabadabban tanuljunk, dolgozzunk és éljük életünket a világ minden fenntartható társadalmában.

Vállalatunk infokommunikációs technológiákat, szoftvereket és komplett infrastruktúrákat kínál a távközlési hálózatüzemeltetők és más iparágak szereplői számára. Napjainkban a világ mobilforgalmának 40 százalékát Ericsson hálózatokon keresztül bonyolítják, ügyfeleink több mint 2,5 milliárd előfizetést szolgálnak ki infrastruktúránk segítségével.

Több mint 110 ezren foglakozunk az ügyfeleinkkel, több mint 180 országban. Az 1876-ban alapított Ericsson székhelye a svédországi Stockholmban van. A vállalat bevétele 2012-ben 227,8 milliárd svéd korona (33,8 milliárd dollár) volt. Az Ericsson részvényeit a stockholmi NASDAQ OMX és a new york-i NASDAQ értéktőzsdéken jegyzik.