2020. 3. 28, szombat, Gedeon napja van.

Fókuszban az emberi erőforrás

Kétszáz diplomás munkahelyért versenyez Magyarország

Budapest, 2014. december 8. – 200 új munkahelyet hozhat Magyarországra a Randstad hazai központja, ha sikerül megnyernie a globális vállalaton belüli versenyt. A legfőbb ellenfeleink Csehország és Malajzia.

Két projekt keretében összesen 200 új munkahely jöhet létre 2015-ben Magyarországon. „Egy új szolgáltató központ létrehozásáról, illetve egy másik bővítéséről van szó, amihez erős nyelvtudással rendelkező, diplomás fiatalokra lesz majd szükség. Az egyik esetében a tapasztalt munkavállalókra számítunk elsősorban, ami hazahozhatja a külföldön élő tehetségeket, a másik a pályakezdők itthon tartására ad lehetőséget” – mutatta be a vállalat terveit Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója.

Csakhogy az új munkahelyekért a világ 39 országában jelen lévő Randstad Holding többi központjával kell megküzdenie a hazai leányvállalatnak. „A verseny kiélezett, amelyben Prága és Kuala Lumpur a legnagyobb ellenfelünk” – ismertette a részleteket Baja Sándor. „A cseh infrastruktúra és gazdasági környezet előttünk jár, de a magyar Randstadnak nagyobb a szolgáltató központokkal kapcsolatos tapasztalata, és a magyar bérek is valamivel alacsonyabbak. Kuala Lumpur béreivel, infrastruktúrájával szemben pedig a szélesebb körű nyelvtudásunkkal és a munkaerő minőségével vehetjük fel a versenyt” – mondta Baja Sándor.

A PwC Magyarország és az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) 2013-ban készített, SSC szektorról szóló elemzése szerint egy szolgáltató központ helyének kiválasztásakor ugyanolyan fontos szempont a munkaerő költsége, mint a munkaerő-kínálat minősége, a negyedik fő döntéshozatali faktor pedig a gazdasági környezet, például az adózási szempontok. A Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség (HOA) 2014-es felmérése szerint ugyanakkor a döntéshozók 70 százalékának a költségek jelentik a legfontosabb szempontot a központok működtetésében. Ugyanebből a riportból az is kiderül, hogy hazánkban csak az SSC-k mintegy fele kapott támogatást, ez is többségében uniós forrásokból származott – állami támogatáshoz az ilyen munkahelyek 14 százaléka jutott.

Nagyot nőhetne a magyar Randstad

Jelenleg a Randstad Hungary mintegy 140 alkalmazottat foglalkoztat, ami a jövő év végéig 340 főre, középtávon ennek duplájára is bővülhet. „Az újonnan létrejövő pozíciók jó lehetőséget adnak majd a szakmai továbblépésre. A terveink nem alaptalanok: Magyarországon a vállalat az év első 10 hónapjában 11%-os növekedést produkált árbevételben, míg globálisan a Randstad Holding árbevétele 4,2 százalékos növekedést mutatott az előző év 3. negyedévéhez képest” – tette hozzá Baja Sándor.

Kapcsolódó források:
A PwC Magyarország és az AmCham elemzése:
http://www.pwc.com/en_HU/hu/kiadvanyok/assets/pdf/ssc-publication-2013.pdf
A HOA 2014-es felmérése a magyar piacról:
http://www.hoa.hu/hoa_docs/?id=hoa_ssc_survey_final2_hun.pdf