2020. 3. 28, szombat, Gedeon napja van.

Fókuszban az emberi erőforrás

Ismét pályázhatnak a civilek a Budapest Bank Békéscsabáért Programra

Immár ötödször kerül meghirdetésre a Budapest Bank Békéscsabáért Program, amelynek célja, hogy a Békéscsaba és közvetlen környezetének fejlődéséért tevékenykedő nonprofit szervezeteket támogassa. A 2015. őszi fordulóban a civilek az egészségfejlesztést célzó, illetve a környezetvédelmet, a környezettudatosságra való nevelést és a környezettudatos helyi közlekedést támogató kezdeményezésekkel pályázhatnak.
A 2013-ban indult Budapest Bank Békéscsabáért Program eddigi négy pályázati ciklusára 173 pályázat érkezett, ennek keretében 58 nyertes civil szervezet részesült 100 és 500 ezer forint közötti vissza nem térítendő támogatásban, összesen 21 millió forint összegben. A program létrehozásával a Budapest Bank célja az volt, hogy minél több értékes helyi kezdeményezés megvalósításához járuljon hozzá.

Ahogy korábban, most is két fő témában folyamodhatnak támogatásért a civilek: idén ősszel egyrészt az egészségfejlesztés területén tevékenykedő szervezetek, másrészt a környezetvédelmet, a környezettudatosságra való nevelést és a környezettudatos helyi közlekedést előmozdító kezdeményezések jelentkezését várják. A pályázati forrás 5 millió forint, amelyből 3,5 millió forintot a Budapest Bank, 1,5 millió forintot Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata biztosítanak.

„A pályázható témák körét minden ciklusban újragondoljuk, hogy minél több oldalról járulhassunk hozzá Békéscsaba fejlődéséhez. Az egészségfejlesztés témakörében nagyon jók a korábbi tapasztalataink, tavaly rendkívül nagy érdeklődést tapasztaltunk ezen a téren: sok kiváló pályázat érkezett a sportprogramoktól kezdve a prevenciós és mentálhigiénés projektekig. Új kategóriaként hirdetjük most meg a környezetvédelmet, amely egy olyan környezettudatos és fenntartható vállalatnak, amilyen a Budapest Bank, mondanom sem kell, hogy szívügye. A békéscsabai Bankműveleti Központ is nap mint nap számos intézkedéssel csökkenti ökológiai lábnyomát. Biztos vagyok benne, hogy ez a témakör is pozitív fogadtatásra lel” – mondta el Lasetzky Frigyes, a Budapest Bank operáció és minőség vezetője.

„Békéscsaba rendkívül szerencsésnek mondhatja magát, amiért ilyen aktív civil közösség tevékenykedik a térség fejlődéséért. A városvezetésnek is komoly támaszt jelent, hogy kölcsönösen segítjük egymás törekvéseit, hasonlóan vélekedünk közös ügyeinkről. Az egészségfejlesztés témakörében ezúttal is számítunk a pályázók ötletes és újszerű kezdeményezéseire, míg a környezetvédelem terén a környezettudatos magatartás, azon belül is a környezettudatos közlekedés ösztönzésében számítunk értékes pályázatokra” – mondta Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere.

A „Budapest Bank Békéscsabáért Program” bírálóbizottságának tagjai:
• Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere, a bírálóbizottság társelnöke
• Lasetzky Frigyes, a Budapest Bank operáció és minőség vezetője, a békéscsabai Bankműveleti Központ vezetője, a bírálóbizottság társelnöke
• Nánási János, a Békés Megyei Hírlap kiadóvezetője és főszerkesztője
• Adriány Kincső, az Erőforrás Alapítvány United Way ügyvezető igazgatója
• Cs. Tóth Marianna, a Budapest Bank kommunikációs vezetője

A pályázati szabályok és feltételek, valamint a kapcsolódó dokumentumok a Budapest Bank honlapján érhetők el: http://www.budapestbank.hu/info/bekescsaba/.

A pályázatok benyújtásának határideje 2015. október 26. (hétfő) éjfél.

A Budapest Bank 2006-ban hozta létre Békéscsabán Bankműveleti Központját, amely ma közel 700 munkatársat foglalkoztat, és itt zajlik a bank háttérműveleteinek 80 százaléka. A központ létrehozása óta nem csak gazdasági tevékenységével, hanem a város fejlődését célzó kezdeményezések felkarolásával is kiemelkedő szerepet vállal a helyi közösség életében. Az elmúlt évek során a pénzintézet összesen közel 150 millió forintot adományozott már sport-, oktatási- és kulturális célok támogatására, békéscsabai programok megvalósítására.

A civil szervezetek számára nyújt segítséget a bank két önálló alapítványa is: a „Budapest Bank Budapestért” Alapítvány, amely 1991-ben történt megalapítása óta összesen 3085 pályázót részesített több mint 760 millió forint támogatásban, valamint a „Budapest Bank az Oktatásért és a Magyar Pénzügyi Kultúráért” Alapítvány, amely az elmúlt 24 évben mintegy 160 millió forinttal támogatta országszerte a magyar közép- és felsőfokú pénzügyi és közgazdasági oktatás, kutatás és kultúra fejlesztését.