Interjú Paul Tolchinsky-val a szervezetfejlesztésről és az Európai Szervezetfejlesztő Intézet létrehozásáról

Dr. Paul Tolchinsky az elmúlt 35 évben világszerte dolgozott tanácsadóként. Paul szakterülete a szervezettervezés, a “szociotechnikai elv” és a “Whole-Scale Change Approaches” használata a szervezeti változások során. A “Whole-Scale Change Approaches” alapú szervezetfejlesztés és a változásmenedzsment nemzetközileg ismert képviselője. Néhány hónappal ezelőtt a budapesti központú Európai Szervezetfejlesztő Intézet egyik megálmodója lett, most pedig a Szervezetfejlesztők Magyarországi Társasága (SZMT) által szervezett Cutting Edge OD Konferencia elnöki bizottságának tagja.

 

Miről szól számodra a Cutting Edge élmény?

A tudást csak úgy tudjuk megszerezni, ha saját paradigmáink és meggyőződéseink élén tudunk járni. A konferencia reményeim szerint olyan emberekről szól, akik saját gondolataikat igyekeznek átadni, miközben kilépnek komfortzónájukból. Szervezeti szinten pedig arról szól ez a dolog, hogy támogatásunkkal egy szervezet növekedésének új módjait találjuk meg. Gondolkodjunk és tapasztalatot cseréljünk annak érdekében, hogy mások számára is lehetővé tegyük az újszerű munkamódot.

Mik a konferenciával kapcsolatos elvárásaid?

A legnagyobb elvárásom az, hogy az álmodozás cselekvéssé alakuljon át. Hosszú évek óta sokak vágya az Európai Szervezetfejlesztő Intézet létrehozása, amit 2014-ben meg is valósítunk. Élve az „Appreciative Inquiry” fogalmaival Felfedezünk, Álmodunk, Döntünk és Megcsináljuk. Bízom benne, hogy másoknak is felcsillan a szemük és vállalkozó kedvet éreznek majd magukban, hogy csatlakozzanak a megvalósításához.

A TED-szerű előadásod címe „Kapcsolódjunk! Meséljük el történeteinket.” Mire vonatkozik ez pontosan?

Minden megbeszélésnek, konferenciának és tanulási élménynek két alapelvnek kéne megfelelnie. Az egyik az, hogy sosem vagy addig teljességében jelen, amíg nem hallják meg a hangodat. A másik, hogy még az előtt megkezdjük a kapcsolatteremtést egymással, mielőtt a találkozó tartalmi részéhez érnénk. Tehát a saját történeteink elmesélése egy lehetőség arra, hogy megosszunk valamit magunkról, ami lehetővé teszi, hogy kapcsolódjunk egymáshoz, valamint a konferencia céljához és eredményeihez.

A Cutting Edge OD Konferencia helyet ad az Európai Szervezetfejlesztő Intézet létrehozásának. Ez egy meglehetősen kihívással teli kezdeményezésnek tűnik.

Ennek a szervezetfejlesztő intézetnek a létrehozása az SZMT közösségének az ötlete volt, amelyről az elmúlt években sokat beszéltünk és gondolkodtunk. Sok-sok munka áll már mögöttünk, amelybe a konferencián másokat is bevonunk, és megkérjük őket arra, hogy segítsenek operacionalizálni az Intézetet. A tervekből realitást kívánunk ezáltal alkotni, a gondolkodási fázisból a létrehozási fázisba szeretnénk váltani.

A Te szekciód  Jürgen Sicher-rel arról szól, hogy miképp lehet sikeres szervezeteket létrehozni. A kulcsszavak Kitartás, Partnerség, Felhatalmazás. Miért kapnak ezek a tényezők kiemelkedő jelentőséget munkamódszeredben?

Sok évvel ezelőtt volt egy professzorom, aki ha arról kérdezett, hogy miképp kell a változást menedzselni egy szervezetben, mindig úgy fejezte be a mondatát, hogy ’minden a munkáról szól’. Ennek az volt a jelentése, hogy  ha nem tudatosan alakítasz egy szervezetet, amelyben átgondolod a struktúrák, szerepek, folyamatok következményeit, akkor egy olyan szervezetben találhatod magad, ahol olyan viselkedések bukkannak fel, amelyek nem kívánatosak és veszélyeztetik a hatékonyságot. Ezért a szervezettervezés a szervezetfejlesztés egy olyan alterülete, ami nélkülözhetetlen és több figyelmet igényel.

A vezetés a kulcsa mindennek, amit csinálunk. És ez nem csak a formális vezetőkről szól, hanem mindenkiről, a legalacsonyabb hierarchia szinten lévő munkástól kezdve egészen a felsővezetőkig. Mindenki képes arra, hogy vezessen. A sikeres szervezet képes felfedezni ezt az emberi potenciált és kamatoztatni azt az egész szervezetben. Ez a partnerség kulcsa.

Végül pedig a felhatalmazás. Az elmúlt 30 évben azt tapasztaltuk meg, hogy a pozitív tényezők felfedése és felkarolása egy szervezetben lehetővé teszi a gyorsabb és áthatóbb változások véghezvitelét. A kutatások azt bizonyítják, hogy ha megtaláljuk egy szervezetben azt, ami pozitív és működőképes a jövőben is, akkor sokkal több minden válik lehetségessé, méghozzá sokkal gyorsabban. Az Appreciative Inquiry, a Pozitív pszichológia és a Pozitív Deviancia meglehetősen új fogalmaknak számítanak, és erre a nézőpontra utalnak.

Úgy gondolom, hogy sokkal könnyebb változni, ha sikeresen tudunk mozgósítani, és ha a jövőre fókuszálunk. Azt nem tudjuk megváltoztatni, ami megtörtént, de arra tudunk hatni, hogy mi történjen meg a jövőben. Mindenki találhat hibákat, könnyen kritizálhat és szívhatja el az energiákat, ám sokkal nehezebb a másik irányba menni és megtalálni, hogy mi működik jól, hogy mozgósíthatjuk az erősségeinket és a szervezet különféle összetevőben rejlő potenciált. Pedig az erősségekre való összpontosítás, a végeredményt tekintve, jóval eredményesebb lehet.