Gyakornoki programot indított a Rail Cargo Group

November elején elindult a Rail Cargo Group (RCG) egy éves gyakornoki programja diplomás pályakezdők számára. Célja, hogy a program végére szakmailag felkészült, önálló munkavégzésre képes munkatársakkal gazdagodjon a vasútvállalat. A projekt hatékony támogatást nyújt ahhoz, hogy a társaság stratégiai céljai megvalósításához képzett, németül jól beszélő, szakmájuk iránt elhivatott munkavállalókkal erősítse csapatát.

 

A programban a kiválasztási folyamatot követően kilenc pályázó vehet részt, ők a projekt részeként az első két hónapban szakmai és nyelvi képzésben részesülnek, kompetencia-fejlesztő tréningeken vesznek részt, majd 5-5 hónapra munkába állnak Budapesten illetve Bécsben, ahol gyakorlat-orientált tapasztalatokat szereznek.

Bár a programot a vállalatcsoport indította, a koordinációt a Rail Cargo Hungaria Zrt. (RCH) végzi, ezzel is erősítve a Magyarország és Ausztria közti együttműködést. A jelentkezők számára egyértelmű a program vonzereje: gyakornoki idejük alatt két országban is dolgozhatnak. Lehetőségük lesz megismerni az RCG mindkét nagy vasútvállalatát közvetlen közelről. A program ezáltal a Rail Cargo Austria (RCA) és RCH összekovácsolásában is fontos szerepet játszik.

A munkaerő-állomány elöregedése szinte minden nagyvállalatot érint – az RCH is fontosnak tartja, hogy a folyamatok optimalizálása közben a vállalat sikeres közép- és hosszú távú jövőjéről is gondoskodjon. Ezért a projekt részletes kidolgozásán a HR szervezet munkatársai nagy energiákat mozgósítva dolgoztak és dolgoznak a jövő évi projektzárásig.

 

Vezetői támogatás

Az ünnepélyes megnyitóra a vállalat budapesti székházában került sor. Dr. Kovács Imre, az RCH Igazgatóságának elnöke köszöntőjében kiemelte: olyan kollégákra van szükség, akik európai viszonylatban tudnak gondolkodni, hiszen az RCH forgalmainak nagy része nemzetközi. A vállalat sokat dolgozott versenyképességén; munkaerőlétszáma közel 50%-kal csökkent az elmúlt két évben. Örömteli, hogy most már a fejlődés áll a fókuszban: cél, hogy az RCH valóban európai nagyvállalattá váljon. A gyakornoki program csak az első lépése annak, hogy megfiatalodjon a társaság. Dr. Kovács Imre hangsúlyozta a szakmai alázat jelentőségét: csak a tanulási folyamatot követően lehet igazán jó, támogató munkaerővé válni.

 

Az esemény jelentőségét az is mutatta, hogy a megnyitóra ellátogatott Reinhard Bamberger, az RCA igazgatóságának tagja is. Beszédében hangsúlyozta: a gyakornokok érkezése szimbolikus jelentőségű a vállalat számára, amely az elmúlt évek nehézségei után most a növekedésre koncentrálhat. A vállalatcsoport működésének bemutatása kapcsán elmondta: az RCG tevékenységi területét tekintve speciális vállalat, amelynek a szakképzett munkaerőt magának kell kiképeznie. Ez egyben előny is, mert a szolgáltatások első kézből való megismerése által a későbbi teljesítmény is hatékonyabbá válik. Az RCG Európában a három legerősebb vasúttársaság egyike, így megvannak a szükséges eszközei, piaca – azonban a megfelelő szaktudás is elengedhetetlen a sikerhez – zárta szavait.

 

Az ünnepség házigazdája Perz Mark Humánerőforrás igazgató volt, aki osztrák kollégájával, Peter Truhlarovsky RCA Humánerőforrás vezetővel együtt megosztotta a programmal kapcsolatos gondolatait, tapasztalatait. Az RCA néhány évvel ezelőtti gyakornoki programja már sikeresnek bizonyult, a gyakornokok nagy része azóta is a vállalatot erősíti. Most is hasonló várakozásokkal tekintenek a program elé, hogy végül mindegyik tehetséges, elkötelezett és motivált fiatal a vasút mellett tegye le voksát.

A gyakornokok szempontjából nézve több tényező is szerepet játszott abban, hogy jelentkezzenek a Rail Cargo Hungaria felhívására. Azonban szinte mindenki számára motiváló a tény, hogy osztrák és magyar területen egyaránt kipróbálhatják magukat, fejlődhetnek, tanulhatnak, és a német nyelvet is aktívan használhatják. Az első visszajelzésekből kitűnik, hogy résztvevők jól szervezettnek látják a programot, érzik az odafigyelést és hasznosnak tartják a 12 hónapos tanulási lehetőséget.

 

„Frissdiplomásként a legjobb lehetőségnek tartom az átfogó elméleti tudást adó egyetemi életből a gyakorlatorientált munka világába átvezető gyakornoki programot, úgy gondolom, rengeteget tanulhatunk az előttünk álló egy év folyamán. Mindemellett az is szimpatikus számomra, hogy a kiküldetésünk alkalmával lehetőségünk nyílik személyesen is együtt dolgozni az osztrák kollégákkal és megismerni a Rail Cargo Hungaria anyavállalatát.”

 

A Rail Cargo Hungaria örömmel fogadja gyakornokait és sok sikert kíván az előttük álló képzéshez és munkához.

A vezetőség a kilenc gyakornok mögött áll – szimbolikusan és ténylegesen is: középen a négy vezető balról jobbra: Perz Mark Humánerőforrás Igazgató (RCH), Reinhard Bamberger igazgató (RCA), Peter Truhlarovsky Humánerőforrás vezető (RCA), Dr. Kovács Imre, az Igazgatóság elnöke, CEO (RCH).

(2013. december 4.)