2018. 8. 17, péntek, Jácint napja van.

Fókuszban az emberi erőforrás

CSR Hungary Díjjal ismerték el a VELUX Magyarország Kft.

CSR Hungary Díjat kapott a VELUX Magyarország Kft. Biztonsági Kiválóság programja „Közös ügyek, közös felelősség” kategóriában. A cselekvési program átfogja a teljes szervezetet, célja az összes munkatárs aktivizálása, hozzáállásuk megváltoztatása a munkahelyi biztonság tekintetében. A sikert jól bizonyítja, hogy a 2014-es évet munkanap kieséssel járó baleset nélkül teljesítette a több mint 1000 főt foglalkoztató magyar gyártóbázis. Az elismerést Őz Beáta, a VELUX Magyarország Kft. ügyvezetője vette át január 29-én a Benczúr Házban rendezett díjátadó ünnepségen.
Összetett szempontrendszernek kellett megfelelni
A CSR Hungary „Közös ügyek, közös felelősség” kategória jelöltjeinek összetett szempontrendszernek kellett eleget tenniük: többek között igazolni, hogy projektjük modell lehet mások számára is; illetve, hogy egyaránt alkalmas a vezetőség és minden munkatárs bevonására. Ismertetni kellett a mérési módszertant is, amely alapján a vállalat nyomon követi a célok megvalósítását.
„A VELUX Cégcsoportnál a munkabiztonság évek óta kiemelt terület. Cégünk az erre fordított időt és energiát befektetésnek tekinti” – mondta el Őz Beáta, a VELUX Magyarország Kft. ügyvezetője. „Fontosnak tartottuk, hogy a balesetek megelőzését ne egyfajta direktívaként értelmezzék a dolgozók, és hogy felismerjék, testi épségük megóvása mellett egymás iránt is felelősséggel tartoznak. A programban a hangsúly a helyes hozzáálláson, a biztonsági irányításon, illetve a proaktív dolgozói szerepvállaláson van. Mindez egy teljesen új szemléletmódot és munkakultúrát tesz szükségessé a vezetőség, a munkavállalók és a biztonsági szakemberek részéről egyaránt.”
A díjnyertes programról
A program 5 alapelvet fogalmaz meg a balesetmentesség eléréséhez:
• A biztonságos munkavégzés a foglalkoztatás feltétele.
• A vezetés felelős a balesetek és sérülések megelőzéséért.
• Mindig elég időt kell szánni a munkahelyi biztonság biztosítására.
• Minden munkavállaló felelős saját és kollégái biztonságáért is.
• Gondoskodni kell minden dolgozó bevonásáról, képzéséről és kompetenssé tételéről a biztonságos munkavégzéssel kapcsolatban.
Ezek teljesülését biztonsági eljárásokkal és rendszeres ellenőrzésekkel támogatja a vállalat, amelyek közül az egyik legfontosabb az ún. Biztonsági Bejárások rendszere. Az általános havi egy gyárbejárás helyett a VELUX Magyarország Kft-nél minden hónapban 70 vezetőségi tag tart két alkalommal biztonsági szemlét a gyártóbázisokon. Ez lehetővé teszi a működésből eredő valamennyi problémás terület felderítését, és azonnal cselekvésre ad lehetőséget.
A Biztonsági Kiválóság cselekvési program sikerét bizonyítja, hogy bevezetése óta folyamatosan csökkent a gyártóbázisokon a munkanap kieséssel járó balesetek száma, 2014-re pedig a vállalatnál egyáltalán nem volt ilyen eset. A program 2014-ben zárult, 2015-ben pedig a TAKE CARE elnevezésű program vette át a helyét, amelynek célja a biztonsággal kapcsolatos eredmények fenntartása, a dolgozók elköteleződésének erősítése és a munkahelyi ergonómia fejlesztése. Az új koncepció már kitér a beszállítókra is, akiket a vállalat biztonsági teljesítményük javítására kíván ösztönözni.
Az elismeréssel együtt a VELUX Magyarország Kft. két évig használhatja a CSR Hungary Díj védjegyeit.