2019. 01. 29.

Szerdáig is állhat a munka Németországban a győri Audi sztrájk miatt

Már egy németországi gyárban is leállt a termelés az Audi győri gyárában múlt csütörtök óta tartó sztrájk miatt. Mivel a konszern összes gyártó részlegét Győrből látják el motorokkal, ha itt nem sikerül megállapodni, akkor sorra kell leállítani a gyárakat. Az ingolstadti gyárban – az Audi német szóvivője szerint – a győri sztrájk miatt hétfőn és kedden biztos, hogy leállnak. A győri gyár dolgozói 18 százalékos béremelést követelnek, valamint egyéb más béren kívüli juttatások növelését, de egyelőre hiába tárgyalnak, nem közelednek az álláspontok.
Ötödik napját kezdte meg a múlt csütörtökön egy hetesre meghirdetett munkabeszüntetés az Audi győri gyárában. Itt délelőtt tartottak tájékoztatót a dolgozóknak, akik az udvaron hallgatták meg a szakszervezeti vezetők beszámolóját. Itt a pozsonyi Volkswagen gyár szakszervezetének vezetője is szolidaritásáról biztosította a magyar dolgozókat. A tájékoztató után a szakszervezeti vezetők a gyár előtt értékelték a sztrájk első félidejét.
Felemás érzéseink vannak. Az eredményesség szempontjából, a mozgósítás, a támogatottság szempontjából azt gondolom, hogy 100 %-os eredményességgel bírunk. A megállapodásnak a közelségére vonatkozóan pedig mondhatnám azt, hogy eredménytelenek a tárgyalásaink – vélekedett Németh Sándor az AHFSZ elnökségi tagja.
A szakszervezet 18 százalékos béremelést és más béren kívüli juttatások emelését követeli. A gyár ajánlatát nem ismerjük, az üzleti titok, arról a dolgozók képviselői sem nyilatkozhatnak.
Miközben a magyar gyárban áll a termelés, egyre több helyről jelzik Európából, hogy leállnak az autógyárak, mert a konszern autóiba a motorokat Győrben gyártják. Ingolstadtban a hét első két napjára hirdettek kényszerleállást, de más üzemek is jelezték már, hogy nem tudnak autókat gyártani, ha Győrből nem érkeznek motorok.
Azóta az ingolstadt-i gyár szóvivője azóta közölte, hogy meg kell hosszabbítaniuk a kényszerleállást, így az szerdán is tart még.
(http://www.atv.hu/belfold/20190128-dolnek-a-dominok-mar-nemetorszagban-is-le-kell-allni-a-gyori-audi-sztrajk-miatt/hirkereso)