Ugrás a fő tartalomhoz Betűméret növelés Betűméret csökkentés Akadálymentesítés Eredeti nézet
Menü

Országos Humánmenedzsment Egyesület

Sajtó

Sajtófigyelő 2020.03.13.

Hogyan élheti túl egy cég a koronavírust?

A koronavírus a vállalatok életében egy kivételes és kivédhetetlen esemény, ami ellen azért megfelelő kezeléssel sokat lehet tenni. Egy észak-olasz szállodának, egy nemzetközi konferenciaszervezőnek, vagy egy kínai elektronikai beszállítónak mindez tényleg nem könnyű, hiszen hirtelen nullára olvad az árbevételük. A járvány azonban a nem közvetlenül érintett gazdálkodó szervezeteknél is felvet egy csomó megoldandó kérdést.

A koronavírus terjedése során még a gazdasági elemzések is fontosnak tartják leszögezni, hogy az első számú feladat egészségügyi, az emberi életek védelméről szól.

De azért a globális cégvilág, a vállalatokat segítő, tanácsadók, szervezetfejlesztési szakemberek gőzerővel elkezdték elemezni a vállalatok túlélési esélyeit, védekezési lehetőségeit is. A különböző tanulmányokban (mi a Boston Consulting Group, a McKinsey és a Harvard Business Review folyóirat munkáiból dolgoztunk) az egyik jellemző megközelítés arról szól, hogy vannak-e olyan általános szabályok, amelyekkel fel lehet előre készülni a váratlanul berobbanó vis maiorokra, a járványra, a terrorcselekményre, vagy a természeti katasztrófára. A másik megközelítés pedig azt taglalja, hogy ha már itt van a kór, mint most a koronavírus, mit tehet egy felelős vállalat?

7 jó gyakorlat

Mielőtt belemennénk a részletekbe, álljon itt egy hétpontos javaslatcsomag a rendkívüli környezeti tényezők, illetve konkrétan is a koronavírus kezelésére, amelyet Juhász László (a BCG budapesti irodájának partnere és ügyvezető igazgató) segítségével állítottunk össze.

1. Vészhelyzeti testület és protokoll

2. Belső kommunikáció, kijelölt kontaktszemély

3. A rugalmas munkavégzés

4. Ellátási lánc, beszállítói kapcsolattartás

5. A kritikus alapanyagok azonosítása

6. Készüljünk a felépülési

7. Ne a probléma, a megoldás részesei legyünk!fázisra is!

Teljes cikk

Otthoni munkavégzésre kötelezik dolgozóikat az óriásvállalatok

Világszerte egyre több munkavállalót utasítanak otthoni munkavégzésre a koronavírus miatt. Van olyan óriáscég, amely fejenként ezer dollárt ajánlott fel dolgozóinak, hogy lakásukat alkalmassá tegyék az otthoni munkavégzésre. A járvány több mint 125 ezer embert érint világszerte, és több mint 4200 halálos áldozatot követelt.

Világszerte otthoni munkavégzésre szólítják fel alkalmazottaikat a globális óriásvállalatok a koronavírus terjedése miatt. Az e-kereskedelemmel foglalkozó Shopify vállalat például fejenként ezer dollárt fizet alkalmazottainak, hogy otthoni munkavégzésre alkalmas berendezésekkel szereljék fel magukat otthon – írja a Business Insider.

A kanadai székhelyű cég március 16-tól minden munkavállalóját otthoni munkavégzésre utasítja. A vállalatnak tizenegy országban több mint ötezer alkalmazottja van. Az még nem világos, hogy a felajánlott fejenkénti ezer dollár bónuszként fog megjelenni a munkavállalók számláin, vagy pedig saját forrásból kell fedezniük az otthoni munkavégzéshez szükséges tárgyakat a dolgozóknak. Egy az ügyet ismerő forrás azt mondta a Business Insidernek, hogy a Shopify alkalmazottai bármilyen az otthoni munkavégzéshez szükséges felszerelést hazavihetnek az irodából.

Teljes cikk

Mit tehet a munkáltató koronavírus idején?

A munkáltató jogos érdek alapján kezelheti a munkavállaló egészségügyi adatait, ha megbetegedés gyanúja merül fel, de az általános, minden munkavállalóra kiterjedő szűrővizsgálat egyelőre nem indokolt a munkahelyeken.

A NAIH-hoz több megkeresés is érkezett egészségügyi szakemberektől, munkáltatóktól és magánszemélyektől is arra vonatkozóan, hogy a személyes adatok kezelésére vonatkozó szabályokat milyen eltérésekkel kell alkalmazni járvány idején, milyen intézkedések hajthatók végre a vírus terjedésének korlátozása érdekében. Arról is kérdezték a NAIH-ot, hogy milyen feltételekkel kezelhetők a különleges személyes adatnak számító egészségügyi adatok járványügyi intézkedések idején.

Egyes szervezetek kérdőíves és méréses módszert alkalmazva kezelik munkavállalóik egészségügyi adatait, amelyek a munkavállalók magánéletével kapcsolatos utazásokra is kiterjednek, annak érdekében, hogy a munkatársak közötti potenciális fertőzéseket elkerüljék. Az ilyen kérdőíves és méréses adatkezelés esetén a munkáltató és a vizsgálatokat végző orvos, mint adatkezelők felelősek az adatkezelés jogszerűségéért. A honvédelmi, bűnüldözési és nemzetbiztonsági célú adatkezelések kivételével – amelyekre az Infotv. rendelkezéseit kell alkalmazni –  a munkáltatóknak adatkezelési tevékenységük során maradéktalanul érvényesíteniük kell a GDPR rendelkezéseit.

A munkáltatóknak, foglalkoztatóknak az adatvédelmi tevékenységük során a GPDR alapelveinek, így különösen az elszámoltathatóság elvének, megfelelően kell kialakítaniuk. A munkáltatóknak minden esetben vizsgálnia kell, hogy rendelkezésre áll-e adatkezelést nem igénylő, vagy a magánszférát kisebb mértékben korlátozó intézkedés. A NAIH szerint elsősorban a munkahelyeken több fertőtlenítőszert kell kihelyezni, új higiéniai intézkedéseket lehet bevezetni, a munkahelyeket alaposabban és gyakrabban lehet takarítani, az ügyfélfogadási folyamatokban is lehet átalakításokat végezni, például üvegfalakat lehet kiépíteni. Ezek a megoldások nem járnak adatkezeléssel, ezért kevesebb beavatkozást igényelnek az érintett magánszférájába.

Amennyiben a fenti megoldások nem bizonyulnak elegendőnek, az adatkezelőnek kell meghatároznia az adatkezelés célját és jogalapját. Ennek során figyelemmel kell lennie az adattakarékosság elvére, azaz csak olyan adatot lehet kezelni, amely az adatkezelés céljának teljesítéséhez feltétlenül szükséges és azzal arányos. A munkáltatónak, foglalkoztatónak kötelező adatvédelmi tájékoztatót készítenie a GDPR 13. cikke alapján. Ebben az érintettek számára közérthetően kell bemutatni az adatkezelés célját, jogalapját, időtartamát, az adatokhoz való hozzáférésre jogosultak körét, jogos érdeken alapuló adatkezeléskor pedig érdekmérlegelési teszt kell készíteni.

A NAIH részletesen tájékoztatott a munkavégzésre irányuló jogviszonyokkal kapcsolatos adatkezelések esetén a munkáltatóktól elvárható intézkedéseket, amelyek a következők:

A munkáltatónak járványügyi tervet kell készítenie. Ebben ki kell térni a megelőző és a fertőzés bekövetkezését követő intézkedésekre, előre mérlegelni kell az adatvédelmi kockázatokat, illetve meg kell határozni a tájékoztatásért felelős személyek felelősségi körét

Tájékoztatót kell készíteni a munkavállalók és a munkaterületre belépő harmadik személyek részére a koronavírussal kapcsolatos legfontosabb információkról (fertőzés forrása, terjedés módja, lappangási idő, tünetek, megelőzés, valamint arról, hogy amennyiben fertőzöttnek érzik magukat, kihez fordulhatnak.

Fel kell hívni a figyelmet, hogy ha a munkavállalók fertőzöttnek érzik magukat, akkor a saját és munkatársaik egészségének védelme érdekében jelentsék azt a munkáltató illetékesének és azonnal forduljanak orvoshoz.

A munkáltatóknak fel kell készülniük az üzletmenet átszervezésére, a munkavállalóknak szükség esetén, amennyiben a munkakör lehetővé teszi, biztosítani kell az otthoni munkavégzés lehetőségét.

A járványügyi tervben a munkaterületre belépő harmadik személyek ellenőrzésére is ki kell térni. A NAIH felhívta a figyelmet, hogy az adatkezelés kockázatait előzetesen mérlegelni kell és megfelelő kommunikációs csatornákon kell tájékoztatni az érintetteket.

Amennyiben szükséges a munkaterületre való belépést is meg lehet tiltani a harmadik személyek számára.

Amennyiben a munkavállalónál fertőzöttség gyanúja merül fel, akár saját bejelentése, akár a munkavállaló által elmondottakból levont következtetések alapján, a munkáltató személyes adatként kezelheti a bejelentés időpontját, a bejelentő személyes adatait, annak tényét, hogy a munkavállaló a fertőzöttség szempontjából fokozott kockázatú országban járt-e, illetve érintkezett-e onnan érkező személlyel, illetve a munkáltató által megtett intézkedéseket (például üzemorvosi vizsgálat biztosítása, otthoni önkéntes karantén engedélyezése).

Teljes cikk

Ingyenessé teszi a Logmein távmunka-szoftvereit, hogy segítse a koronavírus elleni harcot

Egészségügyi és oktatási intézmények, kormányzati és önkormányzati szervek, nonprofit szervezetek, valamint korábbi ügyfelei számára ingyenesen elérhetővé tette otthoni munkavégzést segítő szoftvereit a Logmein.

A cég ezzel szeretné támogatni a frontvonalban működő intézményeket a koronavírus elleni küzdelemben. A termékek megoldást nyújtanak a virtuális megbeszélések és videókonferenciák megszervezésére, internetes képzések és virtuális rendezvények lebonyolítására, a távoli IT support és távoli elérés biztosítására, hogy az esetleges korlátozások idején is zavartalanul működhessenek az érintett szervezetek.

A cég közleményében azt írja, hogy megalapításuk óta azon dolgoznak, hogy eszközeikkel elősegítsék az emberek helytől független munkavégzését. Látják, ahogy a koronavírus terjedése miatt kialakuló helyzet rendkívüli terheket ró a kormányzati vagy önkormányzati szervek, egészségügyi és oktatási intézmények, és a nonprofit szervezetek működésére is.

A Logmein már végigkövette, hogyan zajlottak le ezek a folyamatok Ázsiában, ahol néhány termékük kihasználtsága majdnem megkétszereződött az elmúlt hetekben. A napokban pedig kiugró kihasználtságot láttak a világ más régióiban is, ahogyan a koronavírussal kapcsolatos tudatosság és veszély egyre növekedett. Ezért a frontvonalban dolgozóknak a Rendkívüli Távmunka Támogatás (Emergency Remote Work Kit) keretében azonnali hatállyal három hónapos ingyenes hozzáférést biztosítanak bizonyos Logmein-termékekhez, amelyek megoldást biztosítanak a virtuális megbeszélések és videókonferenciák megszervezésére, internetes képzések és virtuális rendezvények lebonyolítására, a távoli IT support és távoli elérés biztosítására.

Teljes cikk

Influenza, allergia, koronavírus: hogyan tudom megkülönböztetni, mik a tünetek?

Az új koronavírus-járvány immáron hivatalosan is világjárvány, a magyar kormány ráadásul veszélyhelyzetet is hirdettek miatta hazánkban. Nem csoda hát, hogy ha valakinek elkezd viszketni a szeme, hevesen elkezd egyik napról a másikra köhögni, összerándul a gyomra, és elkezd félni attól, hogy netalántán valamilyen úton módon megfertőződött az új koronavírussal. Pánikra azonban egyelőre semmi ok, mutatjuk, hogy mire utalnak az egyes tünetek, és hogy mikre kell figyelni akkor, amikor az ember magát diagnosztizálja. Nem szabad ugyanis összekeverni az allergia, a sima megfázás, az influenza vagy az új koronavírus tüneteit.

Március 11-én a WHO világjárvánnyá nyilvánította az új koronavírus-járványt, Magyarország pedig veszélyhelyzetet rendelt el egész ország területére. A helyzet komolyságát mind a két intézkedés jól jelzi, éppen ezért nem csoda, hogy ha az ember kicsit feszélyezve érzi magát, ha a betegség szóba kerül, hall róla a tévében vagy olvas róla az interneten. Kifejezetten érhető továbbá az is, hogy ha valakit félelem fog el attól, hogyha némi csiklandozást érez a torkában, esetleg egyik napról a másikra elkezd hevesen köhögni. De pánikra semmi ok! A CNN ugyanis megszólaltatta Dr. Greg Polandot, a Mayo Klinika orvostudományi fertőző betegségekkel foglalkozó professzorát, aki egyben a Vakcina Kutatócsoport vezetője is a klinikán, hogy milyen alapvető tüneti különbségek vannak az allergia, az egyszerű megfázás illetve az új koronavírus fertőzése között.

Gyors lefolyás

A megfázás, illetve a gyenge influenza megbetegedések tünetei általában gyorsan, maguktól megoldódnak. Normál megbetegedés esetén a beteg néhány nap után jobban érzi magát, ha rendesen kipiheni magát, és megfelelő ellátásban részesül. (Kivéve, ha valaki idős vagy más betegséggel is küzd, mert akkor őt már egy gyengébb influenza fertőzés hosszabb időre kidönthet).

Egyre durvább tünetek

Az új koronavírus és az akut influenza tünetei idővel súlyosbodnak, nem pedig enyhülnek. Ha valaki ezekben a betegségekben szenved, akkor valószínűleg sokkal rosszabbul van akkor, amikorra már azt várná, hogy egy sima megfázásból már éppen kifelé kellene, hogy jöjjön. Ez már egyértelmű jele annak, hogy orvoshoz kell fordulni!

A professzor szerint, ami ennél a pontnál inkább az új koronavírus fertőzésre utalhat, az a rendkívül nehézkessé váló légzés, légszomj (fulladásos) érzete. Ilyen érzete persze lehet olyan betegnek is, akinek influenza miatt tüdőgyulladása lesz, de a végeredmény ugyanaz az, ha valaki ilyet tapasztal, az forduljon azonnal orvoshoz.

Sok azért a hasonlóság is

A professzor szerint sajnálatos módon nagyon kezdeti szakaszban mind a megfázásnak, allergiának, mint az új koronavírus fertőzésnek és az influenzának hasonlóak a tünetei. Sőt sok esetben az új koronavírus fertőzés, illetve az influenza lefolyása is gyenge lehet egy-egy emberen, olyannyira, hogy az nem is fordul például orvoshoz, hanem ugyanúgy éli mindennapjait, maximum picit rosszul érzi magát. Éppen ezért a szakember szerint nagyon fontos az, hogy a betegek figyeljék a tünetiket és tegyék meg a megfelelő óvintézkedéseket akkor is, ha a legalapvetőbb tünetek bár nem súlyosbodnak, de sokáig fennállnak. Ez főleg a veszélyeztetett emberek miatt fontos, úgy mind az idősek, az asztmások, más tüdőbetegségben szenvedők, szívproblémákkal küzdők, cukorbetegek vagy terhes nők. Rájuk ugyanis jellemzően rosszabb hatással van a betegség, ha megfertőződnek – mondja a professzor.

Teljes cikk

Ajánló

2024. február 08.

Sajtófigyelő – 2024.02.08.

Hogyan élheti túl egy cég a koronavírust? A koronavírus a vállalatok életében egy kivételes és kivédhetetlen esemény, ami ellen azért megfelelő kezeléssel sokat lehet tenni. Egy észak...

2024. január 30.

Sajtófigyelő – 2024.01.30.

Hogyan élheti túl egy cég a koronavírust? A koronavírus a vállalatok életében egy kivételes és kivédhetetlen esemény, ami ellen azért megfelelő kezeléssel sokat lehet tenni. Egy észak...

2021. március 03.

Sajtófigyelő – 2021.03.03.

Hogyan élheti túl egy cég a koronavírust? A koronavírus a vállalatok életében egy kivételes és kivédhetetlen esemény, ami ellen azért megfelelő kezeléssel sokat lehet tenni. Egy észak...