2020. 02. 19.

Sajtófigyelő 2020.02.19., szerda

 

Stabil megoldás a munkaerő kölcsönzése

 

A munkaerő-kölcsönzés a legelterjedtebb atipikus foglalkoztatási forma; míg tipikus munkaviszony esetén egy munkáltatónál könnyen utcára kerülhet valaki, a munkaerő-kölcsönzésnél 50-100 partner jelent megoldást szakmán belül vagy új területen, versenyképes fizetésért történő továbbfoglalkoztatásra – hívta fel a figyelmet a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ).

 

Alapfokú végzettséggel bruttó 161-346 ezer forint, sikeres középfokú tanulmányokkal bruttó 210-800 ezer forint, felsőfokú diplomával pedig bruttó 230 ezer és 1,5 millió forint közötti bér is megkereshető – közölte legfrissebb felmérése alapján a szervezet. A munkaerő-kölcsönzést alkalmazzák egyebek mellett akkor, ha magasan képzett munkavállalóra van szükség rövidebb időre, ezek általában középvezetői pozíciók átszervezés, válságkezelés vagy különböző projektek esetén. Alkalmazzák ugyanakkor alacsonyabban képzett munkavállalók esetében is, például betanított jellegű feladatok ellátására – jelezte az MMOSZ.

 

A foglalkoztatás történhet néhány héttől akár öt évig is, és ezután gyakran előfordul, hogy a kölcsönzött munkavállalót saját állományába veszi a megrendelő. A munkaerő-kölcsönzés jellemző esetei közé tartozik, amikor egy vállalatnál a termelés nem kiszámítható, gyakran változik, a szükséges munkaügyi adminisztrációhoz nincs megfelelő HR-osztály, létszámstop miatt nem nőhet a létszám, vagy nincs kapacitás a munkaerő területi átcsoportosítására, vidéki szállítására, munkásszállás biztosítására.

 

Teljes cikk

https://profitline.hu/Stabil-megoldas-a-munkaero-kolcsonzese-403950

 

 

Egyre több nő választja ezt a hivatást: baromi jól keresnek vele

 

A család, munka, karrier háromszög néha fekete lyuknak tűnik a tudományos területen tevékenykedő nők számára, de a helyzet nem megoldhatatlan. Ez a gondolat hívta életre Nők a tudományban címmel azt az eseménysorozatot, amely során Pécsett rendezték meg az első olyan konferenciát Magyarországon, ahol kutató nők tudtak egymással olyan témákról beszélni, amely az életpályájukat érinti. De milyen lehetőségei vannak egy nőnek a reáltudományok műveléséhez? Milyen a nők foglalkoztatása a technológia világában? Hogyan lehet a fiatalabb generációk lányainak meghozni kedvét egy olyan pályához, amelyről idáig keveset tudtak? A HelloVidék most ezekre a kérdésekre kereste a választ.

 

Világos és egyértelmű célt tűzött ki maga elé a Nők a tudományban Egyesület: arra irányítják rá a figyelmet, hogy a lányok ne a társadalmi és családi elvárásokból eredő megszokások miatt, hanem gyakorlati tapasztalat alapján bátrabban és magabiztosabban induljanak el a felsőoktatásba, a mérnöki, informatikai és természettudományokhoz kapcsolódó területek felé. Ez egy olyan világ, ahol a társadalom integrálja és egyformán elismeri mindkét nem tudását a társadalmi és a technológiai innováció folyamataiban. Mindez pedig nem csupán szakmát és hivatást nyújt, hanem hosszú távú anyagi biztonságot és elismerést is. Épp ezért nem véletlen, hogy az UNESCO február 11-ét a Nők és Lányok a Tudományban világnapjává nyilvánította, aminek alkalmából egész napos konferenciát rendeztek Pécsett. Ezt a programot a HelloVidék sem hagyhatta ki.

 

A nők tudományos területeken folytatott eredményei nem újkeletűek, ahogy a világ, úgy Magyarország is kiváló példákat tud erre felsorakoztatni. Mégis a természettudományok, a technológia, a mérnöki tudományok, valamint a matematika (azaz ezek angol megfelelőiből összeállt mozaikszó, a STEM) területeihez csekélyebb számban kapcsolódnak nők – mondta el dr. Balázsi Katalin fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont Vékonyréteg Fizika Laboratórium vezetője, a Nők a Tudományban egyesület elnöke.

 

A legfrissebb felmérések szerint Magyarországon körülbelül 25 ezer munkavállaló hiányzik a STEM-szakmákból. Ezt azonban jó eséllyel enyhíteni lehet, ha a most munkaerőpiacra lépő Z generáció lányai kedvet kapnak az olyan pályákhoz is, amelyekről idáig talán keveset tudtak. Erre kitűnő alkalom a Lányok Napja, amikor az érdeklődők gyakorló szakemberektől, első kézből kaphatnak információkat, miközben megismerhetik a STEM-szakmák sokszínűségét, lehetőségeit és kihívásait.

 

Teljes cikk

https://www.hellovidek.hu/gazdasag/2020/02/18/egyre-tobb-no-valasztja-ezt-a-hivatast-baromi-jol-keresnek-vele

 

 

Szakszervezet: bónuszokkal szorítják munkára a beteg alkalmazottakat

 

A mai napig szedi áldozatait az influenza vírus, amely a statisztikák szerint évente akár 500 ezer ember életébe is kerül. Az influenza évente visszatérő, tömeges megbetegedéseket okozó járvány — kezdi közleményét a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ).

 

Azok a  vállalkozások, amelyek e járványos időszakokban  is „jelenléti bónusszal” ösztönzik, sőt — az alacsony bérű munkahelyeken — késztetik munkavállalóikat arra, hogy betegen munkába járjanak, maguk is elősegítik a járvány terjedését és elhúzódását. Szakszervezetünk fenti álláspontját erősítik meg azok a megkérdezett munkahigiénés  és foglalkozás egészségügyi szakorvosok, akik ugyancsak az egészséget veszélyeztető,  káros gyakorlatnak tartják  a jelenléthez kötött javadalmazás alkalmazását — fogalmaznak hozzátéve: egyértelműen káros ez a gyakorlat, különösen olyan időszakban, amikor a meghűléses, influenzás megbetegedések több hónapos szezonja visszatérően jelentkezik.

 

Teljes cikk

https://24.hu/belfold/2020/02/18/jelenleti-bonusz-szakszervezet/

 

 

Bárki megtanulhatja

Vedd észre, hogy baj van! Lelki elsősegélynyújtás a munkahelyen

 

A pszichológiai elsősegélynyújtás még viszonylag ismeretlen fogalom hazánkban, sok vállalatnál azonban már alapvető, hogy foglalkoznak a témával. Úgy képzeljük el, mint az orvosi elsősegélynyújtást, csak lelki szinten – mikor olyan rendkívüli helyzet lép fel, amely traumát vált ki az elszenvedő félből, így azonnali segítségre szorul. A HR Feed cikke a munkahelyi zaklatás során fellépő trauma kezelését járja körbe Sebestyén Árpád, a Traumaközpont kríziskezelő pszichológusa segítségével.

 

A munkahelyi bántalmazás, vagy más kifejezéssel a munkahelyi bullying bárhol és bárkivel megtörténhet. Legyen egy cégnek bármennyire átgondolt és felépített szabályzata, az emberek viselkedését sokszor nem lehet kiszámítani, és észre sem vesszük, máris megtörtént a baj.

 

„A szocializációval a társas környezetben élők határait általában megtanuljuk. Akinél túlzottan erős az ego (vagy jelentősen sérült), az kevésbé érzi a többi ember határait, sokkal kisebb gátlással bír” – avat be a munkahelyi zaklatók általános jellemzőibe a pszichológus. Előfordulhat tehát, hogy akár abból a munkatársunkból is válhat zaklató, akiről a legkevésbé gondoltuk volna, és az sem törvényszerű, hogy a magasabb beosztású zaklatja az alacsonyabb szinten lévő kollégát.

 

Mi minden minősül zaklatásnak?

Nemcsak fizikai zaklatásról beszélünk ilyenkor, hanem lelkiről is: mikor egy főnök visszaél a pozíciójával és következetlen a minket érintő elvárásaiban, amikor kiközösítenek a kollégák, vagy amikor rendszeresen megaláznak minket több ember előtt – ezek mind-mind zaklatásnak minősülnek, hiszen bántalmazó cselekedetek, nem is mindig tudatosan. A zaklatás sokszor nehezen felismerhető, mert a szürke zónában van; van, hogy magunk sem tudjuk eldönteni, hogy valóban zaklatás történt vagy csak mi éltük meg annak, emiatt előfordulhat, hogy soha nem is kerül a felszínre a probléma. „Vannak olyan érzéseink, mint például egy testi jellemzőnkre vonatkozó dicséret, amikor nem tudjuk eldönteni, hogy jól esik valami, vagy ez zaklatás. Ha valaki tényleg traumát okoz nekünk, inkább annak érzünk valamit, az egyértelműen zaklatás.”

 

Vannak olyanok is, akik évekig tűrik valaki bántalmazását és titkolják is azt.

 „Ha valakit arra szocializáltak, hogy neki mindent el kell viselnie, akár verbálisan, akár fizikailag piszkálják, az kevésbé érezheti azt, hogy hol vannak a határai, ezért sokszor fel sem ismeri, hogy zaklatták. A feszültség később manifesztálódhat akár egy idegösszeomlásban, akár túlzott stressz megélésében, traumában, alkoholizmusban vagy valamilyen függőségben, ami szintén leplezhet zaklatást” – mondja el Sebestyén Árpád.

 

Teljes cikk

http://hrpwr.hu/pszichologia/cikk/vedd_eszre__hogy_baj_van__lelki_elsosegelynyujtas_a_munkahelyen

 

 

Szomorú igazság: a magyarnál nem sok elégedetlenebb nép van a világon

 

Az, hogy ki mennyire elégedett az életével, viszonylag szubjktív adat, azonban sok azonos nemzethez tartozó ember véleménye már érdekes lehet: az egész ország hangulatáról árulkodik, és fontos kiindulási pont lehet a kutatóknak. Most kiderült például, hogy a magyaroknál nem sok elégedetlenebb nép van a világon.

 

Az OECD országok körében végzett elégedettségi felmérés arra a kérdésre keresi a választ, hogy a lakosság milyen mértékben van kibékülve saját helyzetével. És ugyan viszonylag egy szubjektív adatsorról van szó, mégis sokat elárul az egyes országok helyzetéről, megtudhatjuk belőle, miképp értékelik saját helyzetüket az ott élő emberek.

 

A kérdés, melyet a vizsgálatot végzők bizonyos időközönként feltesznek a résztvevők körében, nagyjából így hangzik: Értékelje a saját életével kapcsolatos általános elégedettségét egy 0-10-ig tartó skálán: Képzeljen el egy 10 fokos létrát, ahol a 0. szint jelzi a lehető legnyomorúságosabb életet, amit csak el tud képzelni magának, a legfelső, a 10. fok pedig a lehető legjobb életminőséget jelenti. Jelenleg hogy érzi, a létra hányadik fokán áll?

Összesen mintegy 150 országban végezték el a felmérést közös kérdőív alapján. Az 5 legelégedettebb ország Finnország (7,75), Dánia (7,6), Norvégia (7,6), Izland (7,5), és Hollandia (7,5). Magyarország (5,75) a 34. helyen van TörökországGörögország és Portugália előtt.

 

Teljes cikk

https://www.penzcentrum.hu/otthon/szomoru-igazsag-a-magyarnal-nem-sok-elegedetlenebb-nep-van-a-vilagon.1088887.html