2020. 02. 18.

Sajtófigyelő 2020.02.18., kedd

 

Mérséklődő munkaerőhiány, várakozáson felül növő bérek

 

Hasonlóan a korábbi évekhez, 2019-ben is kedvező folyamatok jellemezték a munkaerőpiacot. A várakozásoknál jobban nőttek a keresetek, a munkából élők száma is emelkedett, ráadásul több mutatónk jóval az uniós átlag felett alakult. Némileg mérséklődött a munkaerőhiány, ugyanakkor a fia­talok foglalkoztatásának növelése és a területi különbségek mérséklése továbbra is fontos feladat.

 

Több mint 780 ezer fővel nőtt 2010 és 2019 között a munkából élők száma, átlépve a 4,5 millió főt. A ­xmunkaerőpiac kedvező folyamatai tavaly felülmúlták a szakértői várakozásokat: a foglalkoztatottság január és szeptember között átlépte a 70 százalékot, egy év alatt majd egy százalékot nőtt. A statisztikai hivatal friss, 2019 első három negyedévét vizsgáló kiadványa szerint ebben az időszakban Budapestet és a Nyugat-Dunántúlt jellemezte a legkedvezőbb foglalkoztatási helyzet. Továbbra is jelentős Budapest munkaerő-felszívó hatása. A foglalkoztatás szintje Észak-Magyarországon a legalacsonyabb, 65,8 százalékos, ezt követően – a legnagyobb éves javulás ellenére – a Dél-Dunántúl volt. A területi különbségek csak kismértékben enyhültek, a legkedvezőbb és legkedvezőtlenebb foglalkoztatottsági helyzetű régiók közötti különbség továbbra is jelentős, 8,2 százalékpont.

 

Átlagosan 3,185 millióan álltak alkalmazásban 2019 első kilenc hónapjában. Ez a vállalkozásoknál 2,3 százalékos létszámbővülést jelentett egy év alatt. A közszféra területén négy százalékkal csökkent az állomány, elsősorban a közfoglalkoztatotti létszám csökkenésének köszönhetően, de a közigazgatás területén is kisebb lett a létszám. Teljes munkaidőben 2,8 millió munkavállaló dolgozott a vizsgált időszakban. Még mindig magas munkaerő-kereslet jellemzi a hazai munkaerőpiacot, de az igények már elmaradnak az egy évvel korábbitól. Tavaly a harmadik negyedévben a munkáltatók jelzése szerint az üres vagy a közeljövőben megüresedő álláshelyek száma – amelyek betöltésére aktív lépéseket tesz a munkáltató – meghaladta a 78 ezret, ami tízezer fős csökkenést jelent egy év alatt. Az egészségügyben, az infokommunikációs szektorban és az adminisztratív területeken volt a legsúlyosabb a munkaerőhiány, de a nemzetgazdasági átlagot az építőipar és a közigazgatás mutatói is meghaladták.

 

Érdemben, csaknem húszezer fővel csökkent egy év alatt a potenciális munkaerő-tartalék. A 302 ezres létszámba tartoznak az alulfoglalkoztatottak, a munkanélküliek, a dolgozni szándékozó, ám munkát nem keresők és az adott pozíció kritériumait nem teljesítők. Több mint harmaduknak csak alapfokú végzettsége van. Az inaktívak száma enyhén csökkent, kétharmaduk nő.

 

Minden ágazatban jelentős bérfelzárkóztatás ment végbe, reálértéken 7,3 százalék volt a növekedés. A legnagyobb emelést a kereskedelem, a feldolgozóipar és az építőipar hajtotta végre, bőven 12 százalék felett.

 

Teljes cikk

Magyar Nemzet

 

 

Nyugdíj mellett a munkaerőpiacon: pró, kontra

 

A nyugdíjkorhatár fölötti munkavállalás nem örvend nagy népszerűségnek hazánkban, pedig a 65 év felettiek foglalkoztatásának megannyi pozitív oldala is akad mind a foglalkoztatott, mind a munkaadó szempontjából.

 

A nyugdíjas korosztály foglalkoztatása egyes országokban, mint az Egyesült Államokban vagy Kanadában, már most mélyebb kultúrával rendelkezik: például az erre specializált munkakereső portálok, fejvadász cégek az idősebbek számára létrehozott munkahelyeket közvetítik.

 

Magyarországon minden hatodik állampolgár 65 év feletti, ám a KSH adatai szerint csak 10 százalék körülire tehető azon nyugdíjasok száma, akik munkaszerződésben állnak. Pedig a nyugdíjaskorban lévők nagyobb arányú alkalmazása akár segítséget is nyújthat a hazai munkaerőhiány enyhítésében.

 

Pénzügyi megfontolásból is megéri a vállalatoknak a nyugdíjas korosztály alkalmazása: a nyugdíj melletti munkavállalás 2019 óta csak a 15 százalékos személyi jövedelemadó megfizetésének kötelezettségével jár, a munkáltató mentesül a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás alól is.

 

Teljes cikk

Világgazdaság

 

 

Anyukák állásinterjún: Mi lesz, ha beteg lesz a gyerek?

 

Ismerjük a kérdést, és persze tudjuk: azt akarják a munkáltatók hallani, hogy meg tudod oldani, van nagymama, van apja is a gyerekeknek, stb. Aztán ez vagy elég a győzelemhez, vagy nem. Tulajdonképpen lehetsz te akármilyen felkészült szakmailag, akármilyen kedves-rendes személyiség, akivel jól lehetne dolgozni, sok helyen mégis ezen fog múlni.

 

Sok problémát jelez ez, például, hogy a kérdés maga törvénytelen, mégis gátlástalanul felteszi bárki, mi több, sok munkavállaló is odajutott, hogy maga mondja el, mert érteni véli a munkáltató szempontjait, jól hozzájárulva így a saját diszkriminálásához – és annak a normának a bebetonozásához, hogy ez így jól van, így szabad bánni egy álláskeresővel. Pedig jó lenne, ha végre a saját szempontjait értené a munkavállaló és álláskereső, esetünkben a kisgyerekes nő: az neki nem jó, ha a magánéletét a munkáltató elvárásaihoz kell igazítania, és ha megpróbálja, belelavírozza magát a kiszolgáltatott álláskereső szerepébe, aki kevés pénzért is elmegy dolgozni, mert amúgy is nehéz állást találni kisgyerekkel, végre van valami… Az ő önéletrajzukban szerepel a „terhelhető”, meg a „nagy munkabírású” önjellemzés is.

 

Lehetne most értekezni a kisgyerekes nők munkaerőpiaci nehézségeiről, meg arról, hogy a nagymamák még munkavállaló korban vannak, és remélhetőleg dolgoznak is, nem tudnak a beteg unokára vigyázni, a senior korú nőknek egyébként sem az a dolga, hogy megoldják a munkáltatók vélt kockázatait, van saját életük. Vagy arról, hogy bizony sok apukát is meg lehetne kérdezni, mert többnyire ők is lelkiismeretesen részt vesznek a gyerekeik életében, sőt, ha beteg a gyerek, apukák is szoktak otthonmaradni. De férfit erről nem kérdeznek, és itt az első igazi probléma, ami nem is annyira munkáltatói, hanem össztársadalmi. A „gyerek a nő dolga” – gondolja ezt a közvélekedés, majd ez begyűrűzik a munkáltatók döntéshozatali tényezői közé. Nagymama legyen, nagypapa fel sem merül. Na, de most mégsem erről fogok értekezni hosszan. A lenti érveket viszont nyugodtan használd állásinterjún, ha megkérdezik tőled, mi lesz, ha beteg lesz a gyerek. Nem a „van nagymama” a jó válasz!

 

Teljes cikk

https://jobangel.blog.hu/2020/02/17/anyukak_allasinterjun_mi_lesz_ha_beteg_lesz_a_gyerek

 

 

Jól fizető otthoni munka mindenkinek? Nehogy bevedd, simán lehúznak

 

Sokaknak ismerős lehet a szituáció: adott egy régi ismerős, akiről jó ideje nem hallottunk, de hirtelen feltűnik a színen és kedvesen egy találkozóra invitál, hogy egy kávé mellett tájékoztasson egy “kitűnő üzleti ajánlatról”, vagy pont olyan embereket keressen az újonnan épülő munkahelyi csapatába, mint te vagy. Ennél kevés egyértelműbb jele van annak, ha valamiféle MLM-rendszerű vállalatba akarják beszervezni az embert, de vannak más, nem ennyire nyilvánvaló dolgok is, amikre nem árt figyelni, mondjuk egy álláshirdetésnél. Ebben a cikkben összeszedtünk hét jelet, amelyek alapján kiszűrheted a piramis-szisztémás ajánlatokat.

 

Vélhetően mindenkit kerestek már meg olyan “könnyű otthoni munkalehetőséggel”, amelyhez csak egy képzést kell elvégezni, majd pedig termékeket, szolgáltatásokat továbbértékesíteni. Ugyan már a szakértők szerint leágazóban van az egymás alá szervezős, úgynevezett MLM-es cégeknek (multi-level marketing), de azért még mindig jócskán akad ilyen jellegű álláshirdetés. Emellett a Huffington Post szerint nagyon nehéz különbséget tenni a legálisan működő cégek, illetve az egyszerű csalás között. Bár egyre több ilyen vállalat bukik be, és egyre többen jönnek rá, hogy nem is olyan egyszerű pénzt keresni az ilyen vállalkozásokkal, de még mindig rengetegen hajszolják az álmot, hogy “a saját főnökük legyenek”, vagy hatalmasat szakítsanak minimális energiabefektetéssel. A lap összeszedett 9 jelet, amelyből könnyen kiszúrhatod, ha MLM-be botlasz egy álláshirdetésben, vagy ha egy rokon vagy barát megtalál egy “új és izgalmas kereseti lehetőséggel”.

 

Nem a HR-esek keresnek meg

A legtöbb nagyvállalatnál a toborzást az ezért fenntartott HR-osztály végzi, ezzel szemben az MLM-vállalkozások nagy mértékben támaszkodnak a már beszervezett tagokra a toborzás során. Erre azzal motiválnak, hogy minden alkalommal, amikor valaki beszáll egy ilyen piramiscégbe, az alsó szinten találja magát, eladásainak egy részét pedig nem ő kapja meg, hanem az, aki beszervezte a rendszerbe. Így pedig a tagoknak érdekük, hogy újabbnál újabb embereket toborozzanak. Ennek kapcsán Kaylin R. Staten, a Hourglass Media vezérigazgatója arról beszélt a lapnak, hogy résen kell lenni: például, ha egy régen látott ismerős bukkan fel hirtelen az életünkben, akiről nagyon rég hallottunk, szinte biztosra vehető, hogy előbb-utóbb egy ilyen “kecsegtető lehetőséget” fog kínálni.

 

Teljes cikk

https://www.penzcentrum.hu/karrier/jol-fizeto-otthoni-munka-mindenkinek-nehogy-bevedd-siman-lehuznak.1088825.html

 

 

Ha nem a pénz az első karrierváltásnál, akkor micsoda?

 

Ma már nem ciki segítséget igénybe venni egy karrierváltás során, mert noha minden nap szembejön velünk egy sikertörténet, a sztorik mögött gyakran heroikus küzdelmek állnak. Többek között erről is kérdeztük Túri Mártont, aki közgazdászként, az ujraterveztem.hu karrierváltó blog alapítójaként beszélt még a hazai KKV-k digitalizációs helyzetéről, de a fizetésről mint motivációs tényezőről is. Kiderült az is, hogy vajon Budapesten kívül van-e élet.

 

Amikor valaki újratervezi a szakmai életét, kibontakozik valamilyen mintázat? Milyen okok húzódnak meg egy váltás mögött?

Alapvetően azt tapasztaljuk, hogy a szakmai, illetve karrierváltásokat valamiyen krízis katalizálja. Valami nincsen rendben az illető életében, így az a bizonyos „utolsó csepp a pohárban” ráveszi őt arra, hogy elgondolkodjon a helyzetéről és végülis váltson, változtasson. Sok mindenről szó lehet: betegség, depresszió, kiégés, párkapcsolati válság. De akár még a gyermekvállalás is lehet ilyen esemény, mert ugyan alapvetően egy pozitív dologról van szó a gyermek érkezésekor, mégis felborítja az addigi status quo-t és egyfajta krízishelyzetet hoz létre. Tehát sokszor ilyen események húzódnak meg amögött, hogy az ember átgondolja az életét, kilép a kényelmesen langyos vízből és valami újba kezd. Veszi a bátorságot és elrugaszkodik.

 

Egy krízisből, gödörből nem egyszerű kikeveredni és jó döntéseket hozni. Mik a tapasztalatok, igénybe vesznek segítségeket az ilyen lépésekhez, vagy sodródnak az emberek?

Amikor valaki valami újba, új kihívást jelentő dologba kezd – ilyen az is, amikor alkalmazottból vállalkozóvá válik – fontos, hogy fejlessze az önismeretét. Egyre többen veszik igénybe pszichológus vagy coach segítségét, az ilyen segítők részvétele hazánkban is egyre elfogadottabb. Az embernek éppen úgy kell törődnie az érzelmi-lelki világával is, ahogyan a fizikai jólétével is foglalkozik, ez is a well-being része. A 10-15 évvel korábbiakhoz képes ma már nem vált ki nagy csodálkozást, ha valaki elmegy egy segítő szakemberhez. Sokan meg is teszik.

 

Teljes cikk

https://novekedes.hu/interju/ha-nem-a-penz-az-elso-karriervaltasnal-akkor-micsoda