2020. 01. 22.

Sajtófigyelő 2020.01.22., szerda

 

Hozzánk képest csak három országban alacsonyabb a munkanélküliség az EU-ban

 

Tavaly novemberben a magyarországinál csak Csehországban, Németországban és Lengyelországban volt alacsonyabb a munkanélküliség az Európai Unióban.

 

Az Eurostat frissen közzétett jelentéséből kiderül, az eurózóna átlaga 7,5 százalék volt ebben a hónapban, ami a legalacsonyabb mutató 2008 óta. Az EU-ban az átlag 6,3 százalék, ilyen alacsony mértéket 2000. januárban mutattak ki utoljára. A munkanélküliek aránya Görögországban és Spanyolországban a legmagasabb.

 

Összességében csökken a munkanélküliség az EU és ezen belül az eurózóna országaiban. 2018. novemberéhez viszonyítva az EU-ban a munkanélküliek száma egy év alatt 768 ezerrel, az eurózónában 624 ezerrel lett kevesebb. Az EU-ban 15,582 millióan, az eurózónában 12,315 millióan voltak munka nélkül novemberben.

 

Teljes cikk

https://novekedes.hu/hirek/hozzank-kepest-csak-harom-orszagban-alacsonyabb-a-munkanelkuliseg-az-eu-ban

 

 

Létszámot csökkent az Opel

 

A már bejelentett elbocsátások felett további létszámcsökkentésre készül az Opel a német Handelsblatt vállalati belső és szakszervezeti forrásokra hivatkozó jelentése alapján. Szentgotthárd nincs veszélyben.

 

A Bloomberg hírügynökség által is megerősített értesülések szerint a vállalat vezetése és a szakszervezetek több hónapig tartó egyeztetéseket követően az Opel németországi telephelyeinek megőrzését szem előtt tartva megállapodtak a már korábban bejelentett létszámcsökkentés feletti elbocsátások részleteiben.     A létszámcsökkentés a Handelsblatt és a Bloomberg jelentése szerint 4100 alkalmazottat érinthet. A csökkentést korai nyugdíjazással és közös megegyezéssel tervezik megoldani. A csökkentés ellentételezésére a megmaradó állomány foglalkoztatási garanciáját 2023-ról 2025-ig hosszabbítják meg.

 

Az újabb létszámcsökkentés tervéről több német lap is beszámolt. A Wirtschaftswoche szerint “alacsony négyjegyű számban” készülnek alkalmazottakat elbocsátani az Opelnél, elsősorban a többletkapacitással rendelkező szerszámgép gyártásban és prototípus építő műhelyekben. Az Allgemeine Zeitung Mainz úgy tudja, hogy 2025-ig mintegy kétezer fő elbocsátására kerülhet sor.

 

A francia PSA 2017-ben szerezte meg az ellenőrzést az Opel felett. Az Opel az elmúlt két évben már mintegy hétezer munkahely megszüntetését határozta el. A németországi Opel üzemekből már több mint hatezer alkalmazott távozott korai nyugdíjazással vagy közös megegyezéssel.

 

A sajtóhírekkel kapcsolatban Dános András, az Opel hazai kommunikációs vezetője megerősítette, hogy két évvel, 2025-ig meghosszabbították az Opel kötelezettségvállalását, hogy Németországban nem lesz kikényszerített elbocsájtás, bejelentették, hogy az Astra új generációja Rüsselsheimben fog készülni, ugyancsak Rüsselsheimet alkalmassá teszik a EMP2 platformon való autógyártásra – tehát hosszú távon garantálják a munkát a központi gyárban. A PSA Szentgotthárd jövője biztos kezekben van, az év elején megkezdődött az 1,2-es benzines turbomotorok gyártása évi 350 ezres kapacitással, amihez háromműszakos munkarend társul a gyárban.

 

Teljes cikk

Járműipar.hu

 

 

Schanda Tamás: Érdemes informatikai képzéseket választani a felsőoktatási jelentkezések során

 

Egyre növekszik az érdeklődés a felsőoktatási informatikai képzések iránt, és a kormány továbbra is arra biztatja a fiatalokat, válasszák minél többen az ilyen típusú képzéseket – mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden Budapesten újságíróknak.

 

Az államtitkár kifejtette: arra buzdítanak, hogy a felsőoktatási tájékoztató böngészése közben mindenki fordítson kiemelt figyelmet arra az összesen 20 felsőoktatási intézményre, ahol informatikát lehet tanulni.

 

Az ország minden táján van lehetőség: Budapest, Sopron, Győr, Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Pécs, Dunaújváros, Veszprém, Baja, Kecskemét, Szeged, Gödöllő, Eger, Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza intézményei is kínálnak ilyen képzést – mondta, emlékeztetve: a felvételi jelentkezési határidő február 15-e.

 

Schanda Tamás rámutatott: a kormány azt szeretné, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek. Mivel az informatika a leggyorsabban fejlődő ágazat, az ilyen irányú képzések biztos megélhetést nyújthatnak a későbbiekben a fiataloknak – hangsúlyozta. Kiemelte: a hazai GDP több mint ötödét közvetve a digitális gazdaság állítja elő, Magyarország élen jár ezen a területen Európában.

 

Teljes cikk

Magyar Nemzet

 

 

Trombózis, az irodisták mumusa

 

Az irodákban vagy szalag mellett ülőmunkát végzők sokféle egészségre káros hatásnak vannak kitéve: a tartós passzivitás, a folyamatos ülő testhelyzet árt a mozgásszerveknek, a testtartásnak, elősegíti a kettes típusú cukorbetegség kialakulását és az elhízást, emeli a vérnyomást, rontja a vérkeringést.

 

A vénákban lassul a véráramlás, a kitágult erek kiöblösödéseiben pangó vérben alvadási folyamat is megindulhat, megnő a vérrögképződés veszélye is. Ez utóbbi nyomán mélyvénás trombózis, embólia, illetve – artériában létrejövő vérrög esetében – agyvérzés és infarktus is kialakulhat. Az ülő munka egyéb sajátosságai, így például a gyakori dehidratáltság, a mozgáshiány, a túlsúly szintén hozzájárulnak a vérrögképződés kockázatának fokozódásához.

 

Veszélyes vérrögök

Vérrög, az ún. trombus vénákban és artériákban egyaránt keletkezhet, ez utóbbi, az atherotrombózis különösen nagy veszélyt jelent, hiszen szívinfarktust vagy agyi infarktust (szélütést), illetve végtagi érszűkületet is okozhat. A vénás és az artériás trombusok összetevőiben nincs különbség, csak azok arányában: az artériákban a vérlemezkék, a vénákban pedig az alvadási folyamatban keletkezett fibrinszálak és a vörösvértestek adják inkább a vérrög anyagát. Leggyakrabban a láb vénáiban keletkeznek vérrögök a keringés lelassulása, a vér pangása miatt. Ezek akkor válhatnak veszélyessé, ha leválnak az érfalról és elkezdenek sodródni az áramló vérrel együtt. A keletkezési helyüktől nagyobb távolságra, távoli szervekbe, például a szíven keresztül a tüdőbe is eljuthatnak. Ha egy érszakaszon megakadnak, akadályt képezve elzárhatják a vér útját, és embóliát okozhatnak.

 

Figyelmeztető tünetek

A mélyvénás trombózis tüneteit nem egyértelműek, a panaszok több betegség miatt is kialakulhatnak. Így fordulhat elő, hogy nemegyszer kezdeti stádiumban nem ismerik fel, csak a következményei nyomán, például egy esetleges tüdőembólia kialakulásakor derül rá fény. Vannak azonban olyan tünetek, amelyeket kiválthat trombózis is, ezért, ha többet is tapasztal valaki a következők közül, mindenképpen tanácsos kivizsgálást kérnie. A végtagok ödémája is lehet véráramlást akadályozó vérrög jele, ha az egyik láb (ritkábban a kar) dagadtabb, a körfogata láthatóan nagyobb, mint a másik. A bőrfelületen az érintett helyen bőrpír, a keringéstől elzárt részen az oxigénhiány miatt kékes-vörös elszíneződés is jelentkezhet, a bőr itt feszessé, fényessé válhat, a vérrög körüli gyulladást pedig a terület átmelegedése is jelezheti. Gyakori tünet a láb fájdalma is a vádlinál, illetve a comb külső, középső részén, ami jellemzően mozgásra erősödik. Jellemző tünete a trombózisnak – tesztként is használják ezt –, ha a lábfej felfelé húzása, hajlítása során a térdhajlatban erős fájdalom jelentkezik. A vérrög a véráramlással eljuthat a szíven át a tüdőig, ahol tüdőembóliát okozhat. Ennek a súlyos, életveszélyes állapotnak a jele intenzív mellkasi fájdalom, köhögés, nehézlégzés, véres köpet lehet.

 

Teljes cikk

https://hrdoktor.blog.hu/2020/01/20/trombozis_az_irodistak_mumusa