2020. 01. 13.

Sajtófigyelő 2020.01.13., hétfő

 

Mindent átszabnak a fejlesztések a munkahelyeken

 

A mesterséges intelligencia alkalmazása új feladatot jelent vezetőknek, mivel ki kell alakítaniuk az AI asszisztensek és az emberek közötti ideális kommunikációt. A DXC Technology szerint az AI és a gépi tanulás széleskörű üzleti alkalmazása, valamint a csapatok közötti együttműködés a technológiailag magasan képzett üzleti vezetők irányításával jelentősen növelheti a termelékenységet – írja a cég jelentéséről összefoglalójában az MTI.

 

A világ vezető, független informatikai szolgáltató vállalata szerint a jó kommunikáció és a közösségi technológiák, szemben például az e-mailezéssel, 20-25 százalékkal is növelhetik a szellemi munkát végzők teljesítményét. Hozzátették, az elkötelezett munkavállaló 44 százalékkal, az inspirált munkaerő pedig közel 125 százalékkal termelékenyebb, mint egy szimplán elégedett dolgozó.

 

A vállalat 2020-as munkaerő-piaci előrejelzése szerint az AI alapvető változásokat hoz majd például a jog, a könyvelés, az egészségügy és az oktatás területén: egyrészt ezeket a szolgáltatásokat a felhasználók széles köre személyre szabott szolgáltatásként veheti igénybe az alacsony költségű intelligens asszisztensek révén, másrészt az AI csökkenti az emberi eredetű hibákat. A döntéstámogató rendszerek ugyanakkor egyre kifinomultabbá válnak, a szakemberek egyre jobban támaszkodnak rájuk és idővel nem tudják majd átadni ezeket a készségeket másoknak. A vállalatoknak így el kell dönteniük, milyen kompromisszumot vállalnak az AI asszisztensek használata és a készségek lehetséges elvesztése között.

 

Az előrejelzés szerint az emberek helyett egyre inkább a gépekre tervezik majd az információtechnológiai szolgáltatásokat, mivel így jobb és gyorsabb döntések születhetnek alacsonyabb költségek mellett. A döntéshozatal gyorsaságát jól példázza, hogy míg egy ember fél-egy másodperc alatt hoz meg egy döntést, addig a mikroprocesszoroknak csak néhány nanomásodpercre van szükségük ehhez (a nanoszekundum – ns – a másodperc egy milliárdomod része). Emellett a gépek által hozott döntések sokkal szélesebb, közel valós idejű adathalmazokon alapulnak. Ezek a jobb és gyorsabb eredmények először például a közlekedésre hatnak, kezdve az okosparkolóóráktól, az okos közlekedési jeleken át az okos forgalomáramlásig és végül az autonóm autókig és az okosvárosokig.

 

Teljes cikk

https://www.napi.hu/tech/tech-cegvezetes-mesterseges-intelligencia-ai-asszisztens.698268.html

 

 

Merre megy tovább a mesterséges intelligencia 2020-ban?

 

A tavalyi év egyik slágertechnológiája megállíthatatlanul menetel tovább az idei évben is, ám nem feltétlenül azokon a területeken, ahol várnánk.

 

A mesterséges intelligenciával először a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveiben kezdtek foglalkozni, ám 1984-ben megkezdődött a “mesterséges intelligencia telének” (AI Winter) is nevezett időszak. Ekkortájt ugyanis még a technológia fejletlensége miatt nehéz volt komolyabb eredményeket elérni ezen a téren, cserébe a kutatás mindig rengeteg pénzbe került. A látványos eredmények híján hátrább szorultak a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatások, amelyek egészen a közelmúltig legfeljebb érdekes kísérletezgetésre, vagy informatika szakos egyetemisták szakdolgozatainak, PhD-munkáinak létrehozására irányultak.

 

Pár éve azonban ismét elkezdett felpörögni ez a terület. Az első jelek egyike az IBM Watsonja volt, amelyet 2011-ben arra fejlesztettek, hogy felvegye a versenyt a Jeopardy! című műveltségi vetélkedő bajnokaival. Ez sikerült is, a Watsont pedig ezután számtalan területen bevetették, az orvosi kutatásoktól egészen az új receptek létrehozásáig.

 

Az azóta eltelt években számtalan informatikai cég fogott ilyen irányú fejlesztésekbe, ma pedig már nem ritkaság, hogy mesterséges intelligenciát rakjanak okostelefonba, kamerába vagy olyan háztartási gépekbe, mint a mosógépek és a hűtőszekrények. A trend nem lassul, sőt, éppen ezért lássuk, milyen területeken jelenhet meg ez a technológia az idei évben.

Teljes cikk

https://g7.hu/tech/20200112/merre-megy-tovabb-a-mesterseges-intelligencia-2020-ban/

 

 

Ezek lesznek a legkeresettebb szakmák 2020-ban

 

A munkaerőpiac folyamatos változása miatt nehéz előre megmondani, milyen szakmákra lesz leginkább kereslet a jövőben, de az általános munkaerő-piaci trendekből és a törvényi változásokból következtethetünk arra, mely szakmákra mutatkozik majd nagyobb igény 2020-ban.

 

Minden ember életében eljöhet az a pillanat, amikor gyorsan kell pályát módosítania, azonban a legtöbbeknek munka és család mellett nincs lehetőségük évekig koptatni az iskolapadot. Az OKJ-s képzések azonban lehetőséget biztosítanak arra, hogy rövid idő – felnőttképzésben akár néhány hónap – alatt keresett szakmát szerezzünk.

 

Az OKJ-s szakmai végzettséget jelenleg felnőttképző intézményekben is meg lehet szerezni, az iskolarendszerű képzéseknél rövidebb idő alatt.

 

A felnőttképzések nem ingyenesek, nem jár a jelentkezőknek diákigazolvány, de a szervező iskolák számos más előnyt nyújtanak a tanulóknak. Például többféle ütemezésben indulnak tanfolyamok, hogy munka mellett is be tudjanak járni a tanulók. Mivel ezek piaci alapon működő iskolák, így jobb körülmények közt, modernebb eszközökön sajátíthatják el a diákok a választott szakmát.

 

Teljes cikk

https://novekedes.hu/hr/ezek-lesznek-a-legkeresettebb-szakmak-2020-ban

 

 

Pályázat mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének javítására

 

Megjelent egy pályázati felhívás, amelynek célja egyrészt a magyar tulajdonú vállalkozásoknál a generációváltásra való felkészítés, másrészt a segítségnyújtás a nehézségekkel küzdő vállalkozások számára – közölte Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

 

“A mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének javítása a vállalkozói ismeretek bővítése révén” című kiemelt pályázati felhívás 1,5 milliárd forint keretösszeggel támogatja folyamatleírások, minták kidolgozását, amelyek segítségével a vállalkozások és az azokkal foglalkozó szakemberek az ország bármely részén le tudják bonyolítani a vállalkozások tulajdonosainak, vezetőinek generációváltását – hangsúlyozta Rákossy Balázs. Ez azért időszerű, mert Magyarországon az 1990-es évek elején több ezer vállalkozás indult el közel egy időben, így az akkor jellemzően harmincas, negyvenes korosztály napjainkra elérte a nyugdíjas kort. A generációváltás a gazdasági folyamatok természetes része. A vállalkozások továbbvitelének számos módozata létezik, az átruházás folyamata eltérő megközelítést igényel a családon belüli öröklés, egy külső személy általi átvétel, egy másik cég általi felvásárlás vagy a nyilvános tőzsdei bevezetés esetében – magyarázta az államtitkár.

 

A program másik kiemelt célja a válságban lévő, illetve ahhoz közel álló vállalkozások segítése megfelelő eszközökkel, beavatkozással, hogy elkerüljék a csődeljárást, illetve támogatást kapjanak az újrakezdéshez – tette hozzá.

Teljes cikk

https://www.hrportal.hu/hr/palyazat-mikro—kis–es-kozepvallalkozasok-versenykepessegenek-javitasara-20200110.html

 

 

Humorfogások az üzlet beszédben

 

Humorosnak és szórakoztatónak lenni nem luxus, hanem létkérdés. Még az üzleti előadásokban is helye van a humornak. Habár a humor a kommunikációs névjegykártyád is lehet, és egyedi hangot kölcsönözhet a legszárazabb témának is; mégis a legtöbb előadó „fél tőle”. Pedig a humort még Barack Obama, Elon Mask és a Ted előadók is használjak. Milyen eszközökkel építheted be az előadásodba.

 

Emlékezetes megszólalásra vágysz? Ki nem?

Azt tudtad, hogy jóval emlékezetesebbé „beszélheted saját magad”, ha bizonyítottan működő humorérzékfejlesztő elméleti és gyakorlati technikákat alkalmazol a száraz tények helyett? Szavaid hatására az üzeneted is a fejekbe éghet. A humorral kreatív folyamatokat gyorsíthatsz fel és bizonyítottan hatékonyabbá teheted az üzenetátadást is. Mivel a humorral oxitocin szabadul fel a szervezetedben, a humor növeli az együvé tartozás érzését (biztonságérzetet ad): sokkal könnyebben megtalálhatod a közös pontot a hallgatósággal. Sőt a hosszútávú memóriára hatva emlékezetesebb is lehetsz. Azonban, ha ismerősen cseng a kínos poénok, az olcsó viccek fogalma egy nagyvállalati rendezvényen, akkor te is átélted: a kínos szituációt, amikor valaki jót akar, de fordítva sül el.

 

Teljes cikk

https://www.hrportal.hu/hr/palyazat-mikro—kis–es-kozepvallalkozasok-versenykepessegenek-javitasara-20200110.html

 

 

Tíz évvel is tovább élhetünk egészségben, ha néhány dologra odafigyelünk

 

Moderált alkoholfogyasztás, normális testtömegindex és napi 30 perc mozgás a kutatók szerint már elég lehet ahhoz, hogy életünket meghosszabbítsuk.

 

Egy a British Medical Journalban publikált tanulmány szerint akár tíz évvel is tovább élhetnek egészségben azok az emberek, akik korábban nem dohányoztak, nem voltak túlsúlyosak és nem ittak sok alkoholt – írja a Guardian.

 

A projektbe bevont Amszterdami Egyetem és a bostoni Harvard T.H. Chan Népegésségügyi Iskola kutatói 110 ezer, 50 éves vagy idősebb vizsgált embernél a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatos megbetegedések, valamint a 2-es típusú cukorbetegség előfordulását dokumentálták.

 

Meghatároztak öt faktort, amelyek hozzájárulnak az egészséges életvitelhez. Ilyen volt a nem dohányzás, a normálisnak számító testtömegindex (BMI), a legalább 30 perces mozgás naponta (belevették a gyors gyaloglást is), az egészséges étrend és a moderált alkoholfogyasztás. Utóbbi a nők esetében azt jelenti, hogy összességében napon maximum 15 gramm tiszta alkohol kerülhet a szervezetükbe, férfiaknál 30 gramm. Azaz még nem számít káros mennyiségnek, ha mondjuk a nők megisznak naponta 1,75 ml bort (ez 15 gramm alkoholt jelent), a férfiak pedig 8 deci sört.

 

Teljes cikk

https://hvg.hu/elet/20200112_Tiz_evvel_is_tovabb_elhetunk_egeszsegben_ha_nehany_dologra_odafigyelunk