2020. 01. 10.

Sajtófigyelő 2020.01.10., péntek

 

 

Orbán Viktor: A legkevesebbet keresők bére nőtt a legjobban

 

Évindító sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor csütörtökön, Budapesten. A miniszterelnök többek között beszélt a bérekről, a migrációról, a magyar katonákról, a klímavédelemről és a kormány munkájáról is.

 

A legkevesebbet keresők bére nőtt a legjobban

Orbán Viktor a gazdasági helyzetről közölte, hogy fantasztikus teljesítményt sikerült elérni azzal, hogy meghaladta a foglalkoztatottak száma a 4,5 millió főt. Ilyenre nem volt példa a rendszerváltás óta – emlékeztetett. A kormányfő nem elégedett azzal, hogy a csehek megelőzik a foglalkoztatotti létszámban Magyarországot. A jövőben el kell érni a cseh szintet – hangsúlyozta.

 

A kereszténydemokrata kormányzás legfontosabb lépése, hogy a legkevesebbet keresők bére nőtt a legjobban. Ez a szegénység felszámolásának a legjobb útja – jelentette ki a kormányfő. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a hazai szegények száma 1,3 millióval csökkent 2010 óta, de csak a nulla az elfogadható szám. A kormányfő elmondta, hogy a legszegényebb települések fejlesztésének területén újabb lépések lesznek. – Az új munkahelyek 38 százaléka ázsiai beruházásokhoz kötődik. Ez visszaigazolása a korábban meghirdetett keleti nyitásnak. A koreaiak voltak a legnagyobb beruházók – emelte ki a miniszterelnök.

 

Teljes cikk

Magyar Nemzet

 

 

5 SEO tipp rátermett HR-eseknek

 

A Google segít a munkakeresőknek megtalálni a legjobb munkahelyet. HR-esként te is segíthetsz a Google-nek, hogy hatékony legyen. A céged hálás lesz érte.

 

A keresőoptimalizálás, vagyis a SEO célja, hogy a Google-ban minél jobb találatot érjen el a weboldal az ingyenes találatok között. Ha HR-es vagy, ezt a tudást remekül ki tudod használni, ha egy kicsit is értesz hozzá. Pontosan ezért gyűjtöttük össze a legfontosabb ezzel kapcsolatos tennivalókat, amelyek segítségével egyszerűen léphetsz előre nagyot a SEO világában anélkül, hogy profi szakembert kellene bevonnod hozzá. Ahhoz, hogy időről időre új dolgokkal kelthesd fel a megfelelő emberek érdeklődését és rövid időn belül megtaláld a megfelelő munkaerőt az adott pozícióra, érdemes beépíteni a munkádba a lenti pontokat.

 

Akár kisebb cégnél, akár egy nagyvállalatnál dolgozol, a munkaerő keresése szempontjából az alapok szinte semmiben sem különböznek, hiszen mindenki szakmailag és emberileg is tökéletes, megbízható munkatársat keres, akinek a segítségével sikereket érhet el a cég. Ahhoz, hogy minél előbb elérd és megtaláld a potenciális jelölteket, alapvetően két dologra van szükség az online felületeken. Az egyik a megfelelő mennyiségű információk feltüntetése, a másik pedig a SEO, vagyis a keresőoptimalizálás. Ha az utóbbiban sikeres vagy, akár a legnagyobb konkurencia weboldalát is a sajátod mögé sorolhatod anélkül, hogy súlyos összegeket adnál ki minderre.

 

Teljes cikk

https://www.hrportal.hu/hr/5-seo-tipp-ratermett-hr-eseknek-20200108.html

 

 

Kirúgási hullám söpörhet végig Magyarországon?

 

Az Audi után a Mercedesnél is csökken a dolgozói létszám, és a kecskeméti gyár hatékonyságának javulásáról beszélnek. Magyarországon is kétségtelenül elindult az a folyamat, amelyen keresztül a gyárak kevesebb munkavállalóval valósítanak meg termelésnövekedést. Az autóipari kitettség miatt azonban ez a dolgozók szempontjából kifejezetten kedvezőtlen hír.

 

Rövid idő alatt már a második nagy magyarországi autógyárról jelentek meg hírek, hogy csökkentik a munkavállalói létszámot. A Mercedes kecskeméti üzeméből idén januárban küldtek el dolgozókat – habár nem tömegesen –, az Audi pedig már korábban bejelentette, hogy középtávon alacsonyabb dolgozói létszámmal fogják megoldani a termelést.

 

Hatékonyságnövekedés

A járműgyártásban ma már egyáltalán nem számít egyedi esetnek, hogy egy vállalat úgy tudja növelni a termelését, hogy közben csökkenti a dolgozói létszámot (ezzel növelve a termelékenységet). Az MNB egyik elemzése megállapította, hogy bizonyos feldolgozóipari ágazatokban már csökken a foglalkoztatás, kifejezetten gyors beruházás- és termelésnövekedés mellett, vagyis a munkaerőhiány közepette a vállalatok elkezdték a munkát tőkével helyettesíteni.

mnbmunka-341347

A járműgyártás az egyik leginkább érintett ágazat a jegybank elemzése alapján. Az elmúlt időszakban a vegyiparban, a villamosiparban, a gépiparban, valamint a járműgyártásban figyelhető meg leginkább az a folyamat, hogy a robotok kezdtek el dolgozni az emberek helyett. A Mercedes-gyár is azzal indokolta az egyes munkaszerződések felbontását, hogy „a gyártási folyamatok optimalizálása révén” hatékonyságnövekedést értek el.

 

Teljes cikk

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200109/kirugasi-hullam-soporhet-vegig-magyarorszagon-411995

 

 

Job-hopper: A sátán maga?

 

Manapság nagyon divatos kifejezéssé vált a job-hopper. Tényleg ilyen szörnyű dolog lenne ez?

 

Először is tisztázzuk a fogalmakat: A job-hopper általában rövid időn belül vált munkahelyet, például csak pár hónapot tölt el az adott helyen. Valóban arról van szó, hogy manapság a munkavállalókban nincsen lojalitás?

 

Véleményem szerint: NEM. De még mennyire nem. Ahogyan az életben sok más dolog, ez sem fekete vagy fehér. Nagyon sok múlik mind a munkavállalón, mind a munkáltatón, és bocsi, de legtöbbször utóbbin múlik nagyobb százalékban.

 

Teljes cikk

https://www.hrportal.hu/hrblog/egy-z-generacios-hr-es-blogja/job-hopper__58_-a-satan-maga__63_-20200109.html