2019. 07. 02.

Sajtófigyelő 2019 július 02

 

Tessék odafigyelni a munkavállalókra ebben a nagy hőségben

 

Bár a munkavállalók védelmét törvény írja elő, a Magyar Kardiológusok Társaságának a hőségre tekintettel kiadott közleménye szerit ezt “sok helyen mégsem veszik komolyan”. Pedig most, hogy a napi középhőmérséklet biztosan meghaladja a 25 fokot, és immár tartóssá vált a kánikula, nagyon megterhelő a munkavégzés, legyen az fizikai vagy szellemi – írja a 444.hu.
Szervezetünk a nagy melegben is igyekszik fenntartani állandó testhőmérsékletét, de ez ilyenkor kifejezett fizikai terhelést jelent. A szívnek többször kell összehúzódnia, így még akkor is fáradtnak érezzük magunkat, ha nem végzünk fizikai munkát.
Sok jóval nem kecsegtetnek a kardiológusok. Mint írják, ilyen nagy hőségben jellemző a vérnyomásingadozás, az általános gyengeség, a rosszullét. Nagyobb lesz az infarktusveszély, emellett az ödémásodás és a trombózis is gyakoribbá válik. Hogy a hősokkról ne is beszéljünk. Ilyenkor a szervezet fehérjéi szinte megfőnek, ez infarktusszerű tüneteket okoz, pedig semmi köze a szívhez.
Ilyen nagy melegben feltétlenül szükséges, de nem elégséges a fokozott folyadékbevitel. Az izzadással elektrolitokat – nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot és kloridot is vesztünk, ezeket is pótolni kell.
Az MKT ajánlásai szerint 11-15 óra között egyszerűen kerülni kell a szabadban tartózkodást. A munkáltatókat emlékeztetik rá, hogy amennyiben nem tudnak 24 fok alatti hőmérsékletet biztosítani, még az irodai dolgozóknak is védőitalt, legalább fél óránként 14-16 fokos vizet kell biztosítani. Ha pedig egy munkavállaló testhőmérséklete meghaladja a 38 fokot, netán fejfájásra, szédülésre, szemkáprázásra, szapora szívverésre panaszkodik, akkor azonnal abba kell hagyni a munkát.
(https://szakszervezetek.hu/hirek/18942-tessek-odafigyelni-a-munkavallalokra-ebben-a-nagy-hosegben)

 

Összeomlás előtt: vidékről küldenek erősítést a budapesti kormányablakokhoz

 

A járási hivatalokra hárult a teher, hogy elfedjék a fővárosi munkaerő-hiányt, de ez csak tovább ronthat a helyzeten.
Minden járási hivatalból két embert a fővárosba vezényelnek a budapesti kormányablakokba az utóbbi hetekben már kezelhetetlenné vált munkaerőhiány csökkentésére.
A Népszava információi szerint ezt az intézkedést jelentette be a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára a megyei kormányhivatalok vezetőinek tartott hétfői értekezleten. Tuzson Bence a feladat megoldásával őket bízta meg, de a legnehezebb munka értelemszerűen a járási hivatalok vezetőire hárul, akiknek meg kell találni a fővárosba küldhető tisztviselőket, a helyben maradókkal pedig meg kell értetniük, hogy kevesebben végzik ezután a feladatokat.
A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke szerint azonban ezzel a lépéssel csak az azonnali botrányt sikerül átmenetileg elfednie a kormánynak, hiszen a döntés tovább fokozza a feszültséget a köztisztviselők körében. Boros Péterné szerint joggal lehet attól tartani, hogy a példátlan döntés újabb távozási hullámot indít el a kormányhivatalokban.
“Most több mint 600 betöltetlen álláshely van Budapesten, ezeknek is csak egy részére lesz elegendő a vezényelt alkalmazottak köre.”
A hétfői „eligazításon” a szakszervezet tudomása szerint nem kerültek szóba a szakszervezetek által korábban javasolt tartós megoldást kínáló lehetőségek a béremeléstől a munkaidő meghosszabbítás eltörléséig. Az MKKSZ kész a nyári időszakban is akciókat szervezni az embertelen lépés ellen – jelentette ki az elnök.
(https://nepszava.hu/3041599_osszeomlas-elott-videkrol-kuldenek-erositest-a-budapesti-kormanyablakokhoz)

 

Nőtt az idénymunkások órabére

 

A tavalyihoz képest is magasabb órabért kell már fizetni az idénymunkásoknak. Ember még csak akad a szezonális feladatokra, de igazán megbízható munkaerőből annál kevesebb van.
– Minden kollégától azt hallom, hogy mennyire nehéz összeszedni az idénymunkásokat. Bízom benne, hogy akad azért annyi ember, amennyire szükség lesz a gyümölcsszedéshez, bár már tavaly sem volt könnyű munkást találni – mondta Mózer Gyula, aki hamarosan megkezdi a kajszi betakarítását, írja a sonline.hu.
Ebben az esztendőben ráadásul már többet is kell fizetni az embereknek, mint a múlt évben. Az idén nagyjából 800-1000 forint körül alakul az órabér, napi bejelentéssel. Akikre valóban lehet számítani a szedés idején, azok már előre be lesznek jelentve akár több napra is, akik viszont kevésbé megbízhatóak, azokat csak az adott napra jelentjük majd be.
Zöldmunkákkal foglalatoskodtak a napokban Podmaniczky János szőlőjében. A balatonföldvári borász elmondta: előfordult már korábban, hogy Békéscsaba és Szolnok mellől érkeztek hozzájuk munkások, de ebben az évben erre nem volt példa.
Egyrészt nagyon drága, ha távolról érkezik a dolgozó, másrészt a munkájuk minősége is hagy kívánni valót maga után. Az idén éppen ezért a környékről igyekeztek összegyűjtetni azokat az alkalmi munkavállalókat, akiknek már ismerik a teljesítményét, s tudják róluk, hogy megbízhatóan dolgoznak.
Ám többekhez hasonlóan a borász is csak úgy tapasztalja, nagyon nehéz embert találni a szezonális munkára. Azt mondta: a korábbi évekhez képest magasabb, legalább ezer forintos órabérrel kell kalkulálni ebben az esztendőben.
Persze a hőségben nem dolgozhattak egész nap a munkások, így volt, hogy korábban kezdték, s a szokott nyolc helyett csak napi hat órát dolgoztak le a szőlőben.
Podmaniczky János hozzátette: a legtöbb borászhoz hasonlóan ő is a gépesítésben látja a megoldást.
Éppen az egyre növekvő munkaerőhiány okozza azt, hogy több külföldi országhoz hasonlóan hazánkban is egyre nagyobb szerepet kap majd a gépi munka, mind a zöldmunkák, mind pedig a szüret idején.
Persze van, ahol már jóval korábban igyekeznek leszervezni az idénymunkásokat, de legalábbis előre gondolkoznak a megfelelő emberekben. – Elsősorban az őszi betakarításkor van szükségünk alkalmi munkásra, akik letakarítják a sarat, melyet a gépek hordanak fel az útra – mondta Lackovics Sándor, a magyaratádi Barátság Szövetkezet elnöke.
– De már erre a feladatra is csak nagyítóval lehet embert találni. Ugyanakkor a nyáron is tudnánk még foglalkoztatni olyanokat, akik értenek a munkagépekhez, s ami fő, dolgozni is akarnak.
A biogazdálkodással foglalkozó Balogh Barna már letett arról, hogy idénymunkásokkal dolgoztasson. A somogyaszalói gazda szóját kapáltatott korábban, s mint mondta, tavalyelőtt három faluból alig tudott összeszedni tíz embert. Ezen kívül meglehetősen drága volt így elvégeztetni a feladatot, ezért úgy döntött, letesz a szója termesztéséről.
(https://www.agrotrend.hu/hireink/nott-az-idenymunkasok-orabere)

 

Ez nem semmi: így juthatnak brutálolcsó munkaerőhöz a cégek idén nyáron

 

Jelentős támogatást kaphatnak azok a munkaadók, akik július 1. és augusztus 30. között diákokat alkalmaznak a diákmunka program keretében, az önkormányzatok a minimálbér és járulékai mértékéig nyerhetnek támogatást, a versenyszférában csekély összeggel a cégeknek is hozzá kell járulniuk a terhekhez.
Az idén 3,6 milliárd forintot biztosít a Pénzügyminisztérium a diákmunka programra, amelyben számításuk szerint mintegy 30 ezer diák vesz részt a tavalyi 29 ezerrel szemben – közölte korábban az MTI-vel Varga Mihály pénzügyminiszter.
Hozzátette: az önkormányzatok és az önkormányzati fenntartású intézmények mellett a mezőgazdaság, valamint a turizmus és vendéglátás területén működő vállalkozások is támogatást kaphatnak a 16-25 év közötti diákok foglalkoztatására.
A program keretében a munkabér és a kapcsolódó szociális hozzájárulási adó együttes összegének 75 százalékát térítik meg a munkáltatónak. Az önkormányzatok esetében százszázalékos a támogatás, maximum napi hat órás időtartamra.
(https://www.penzcentrum.hu/vallalkozas/ez-nem-semmi-igy-juthatnak-brutalolcso-munkaerohoz-a-cegek-iden-nyaron.1080029.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator’..’)

 

Munka közben aludni hasznos is lehet

 

Ha valaki szundít egyet munkavégzés közben, javul a teljesítménye.
A munka közbeni szunyókálás kifejezetten jótékonyan hat a dolgozókra.
„Adatokkal is alátámasztható, hogy ha valaki szundít egyet munkavégzés közben, javul a teljesítménye” – számolt be róla Dr. Alon Avidan, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem alvás-rendellenességekkel foglalkozó programjának munkatársra. Korábban Ray LaHood, az Egyesült Államok közlekedésügyi felelőse ellenérzését fejezte ki a légi irányítók napközbeni szundítása ellen. Miután néhány irányító az éjszakai műszak során elaludt, LaHood azt javasolta, két műszak között egy órával hosszabbítsák meg a kötelezően kihagyandó időszakot, de a munka közbeni
alvást továbbra sem engedélyezték.
Avidan szerint azonban ez az egy plusz óra nem oldja meg a problémát, hiszen a légi irányítók – hasonlóan a többi éjszakai műszakban dolgozóhoz – olyan biológiai tényezőkkel kell szembenézzenek, amelyek mind alvásra ösztönzik a szervezetüket. Mindannyian rendelkezünk egy úgynevezett cirkadián ritmussal, azaz egy napi biológiai ritmussal. Ez a ritmus délután 3-4 óra körül van a mélyponton, legtöbben ilyenkor kívánnak meg egy nagy bögre kávét. Szakemberek szerint, nem jó, ha valaki ez ellen a ritmus ellen megpróbál küzdeni, főleg olyan munkakörben, ahol hosszasan kell virrasztani. Ehelyett azt javasolják, akik munkájukból adódóan, biológiai ritmusuk ellenére kénytelenek hosszasan ébren maradni,
15-20 percre vonuljanak el aludni.
„Ennél hosszabb alvás már nem tesz jót, mert abból nehéz felébredni” – fejtette ki Dr. Helen A. Emsellem alvásszakértő, majd hozzátette, nem várható, hogy mindenki rákap erre a módszerre, mivel sokan az alvást még mindig a lustasággal kapcsolják össze. Ugyanakkor azt is fontos tudni, hogy a munka közbeni szundikálás semmiképpen sem helyettesítheti hosszú távon a nyugodt, éjszakai pihenést.
(https://ragazze.hu/munka-kozben-aludni-hasznos-is-lehet-944)