2019. 11. 29.

Sajtófigyelő 2019.11.29., péntek

 

Új juttatással nyerhetik meg a munkavállalókat a cégek – Ez lehet a kulcs az Y és Z generációhoz

 

Az autómegosztó szolgáltatások világszerte átrendezik a céges flották piacát. Magyarországon is egyre több cég van, amely elérhető alternatívaként tekint a carsharingre. Ez pedig rengeteg előnnyel jár: egyrészt most már a céges autó nem csak egy szűk rétegnek járó kiváltság, így növelheti a munkavállalók elégedettségét, ráadásul a közösségi autózás mint juttatási elem vonzó lehet az új jelöltek számára is. Egy kutatás szerint ugyanis a dolgozók 75%-a a környezettudatos cégeket részesíti előnyben. Anyagilag is kedvező választás a közösségi autózás, a bérlés díja ugyanis költségként könnyebben elszámolható.

 

Az autómegosztás terjedése találkozott a vállalatok mobilitási igényeivel, így egyre több cég dönt úgy, hogy a saját flottájukat carsharing szolgáltatásokkal váltják ki. A munkáltatóknak megéri az, hogy közösségi autóhasználatot biztosítanak dolgozóiknak, mivel növeli a dolgozók elégedettségét, és közben a cég anyagilag is jól jár: a bérlés díja költségként elszámolható, a munkavállaló számára nem jelent jövedelmet, kvázi adómentes – mondta a Portfolio-nak Fata László juttatási szakértő, a Cafeteria Trend magazin alapítója. Fata szerint ugyanakkor bizonyos pozíciókban, például a felsővezetők körében a saját vagy a lízingelt céges autó még mindig presztízskérdés. Ezt támasztja alá Decsy Diána, a Randstad branch managere is, aki elárulta, megbízóik nagy része multinacionális cég, ahol a felsővezetők körében 90-95%-ban juttatásként jelen van a saját céges autó, de minimum egy céges garázshely. Mint mondta, a jelöltek nagy részének az is számít, milyen típusú járművet biztosítana a cég a részére.

 

“Véleményem szerint a közösségi autóhasználat egy köztes út lehet, hiszen a munkavállalók számára plusz juttatást jelent, olyan eszközt, amely segíti a munkahelyi mobilitást, és a kényelmi szempont is fontos. Ha nem is mindennapi használatra, de azt gondolom, nagyon jó választás lehet akár időszakosan hozzáférhetővé tenni az alkalmazottak számára, például esti munkavégzés esetén, vagy városon belüli mozgásra, ha egyik helyről kell gyorsan átjutni máshová, vagy akár jutalmazási rendszerben alkalmazni. Az ilyen gesztusoknak komoly munkaerő-megtartó szerepe van” – jegyezte meg Fata.

 

Ezzel Szűts Ildikó, az Országos Humánmenedzsment Egyesület (OHE) elnöke is egyetért. A juttatási csomagokat érdemes évről évre fejleszteni, annak megfelelően, ahogy a világ változik. Néhány éve még az autómegosztás, mint szolgáltatás elképzelhetetlen volt, ma viszont a céges kultúra része – mondta a szakember, hozzátéve, hogy most, amikor a munkaerőhiány egyre súlyosabban érinti a magyar gazdaságot, különösen fontos, hogy a cégek vonzó juttatási csomagot kínáljanak a munkavállalóknak. “A car sharing bevezetése előtt nagyon alaposan át kell gondolni a szolgáltatás igénybevételére való jogosultság feltételeit, fontos, hogy rögzítsük a szabályokat” – mondta.

 

Egy idei kutatás szerint a magyarok számára fontos a környezettudatosság, a munkavállalók 75%-a olyan szolgáltatásokat, cégeket részesít előnyben, amelyek környezettudatosan végzik a munkájukat. Épp ezért a toborzás során is döntő lehet, ha egy vállalat a céges flotta helyett vagy mellett közösségi autóhasználatot biztosít a dolgozók számára. Ha a környezetvédelem része a munkáltatói brandnek, az sokat segít a fiatalabb, Y vagy Z generáció megnyerésében – jegyezte meg Szűts Ildikó.

 

Nyitnak a cégek a carsharing irányába

Az utóbbi években rohamosan elszaporodtak az autómegosztással foglalkozó vállalkozások Budapesten. Magyarországon a GreenGo volt az első cég, amelyik elektromos autómegosztó szolgáltatást kínált a fővárosban. A cég hamar felfedezte a vállalatokban rejlő potenciált. A nagyvállalatok számára három különféle csomag is elérhető, ahol rugalmas felhasználás alapú csomagok alapján vehető igénybe a szolgáltatás.

 

Teljes cikk

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20191128/uj-juttatassal-nyerhetik-meg-a-munkavallalokat-a-cegek-ez-lehet-a-kulcs-az-y-es-z-generaciohoz-406973

 

 

Nem startupoknál képzelik a jövőt a fiatalok

 

Vajon mi motiválja leginkább a pályakezdőket és a fiatal dolgozókat? A kihívásokat keresik vagy az anyagi juttatások a mérvadók? Tényleg a home office a jövő irodája? A Brain Bar széleskörű kutatást végzett az Y és Z generáció körében, amelynek eredményei megcáfolják, amit eddig a fiatal munkavállalók preferenciáiról gondoltunk. Adam Smiley Poswolsky generációs szakértő a Brain Bar Career Night eseményén mondta el az igazságot, a szervezők pedig a 2020-as jövőfesztivál újdonságairól rántották le a leplet, amelyre már kaphatók a jegyek. 

 

A jövőfesztiválra évről évre ingyenesen látogathatnak el a diákok egy rövid kérdőív kitöltéséért cserébe, amely arra irányult, hogy milyen tényezők motiválják a mostani fiatalokat a munkavégzés és a jövőbeli karrierterveik kapcsán. A kutatás a Brain Bar 2019-es rendezvényeire jelentkező diákok válaszain alapult: a több mint 3200 válaszadó közül 52% az Y generáció (1981-1996 között születettek), 47% pedig a Z generáció (1997-2010 között születettek) közül került ki, többségük felsőoktatásban tanuló magyar diák.

Minél nagyobb a munkahely, annál jobb?

Ami a felmérést kitöltők elhelyezkedési preferenciáit illeti: 34% középvállalatoknál, 31% pedig nagyvállalatoknál tudja elképzelni a jövőjét. Mindössze egyharmad az aránya azoknak, akik 50 munkavállaló alatti, kisebb cégnél szeretnének dolgozni. A kisvállalkozásokat 27% választaná, míg mikrovállalkozásokkal csak 8% tervezne.

Csakis előre!

A leendő munkavállalókat nem csupán a biztos jövedelem motiválja, leginkább a kihívásokat és az izgalmas lehetőségeket keresik. Jobb pozíció esetén egyértelműen váltanának, ám a magasabb fizetés helyett két másik indok is hangsúlyosabbnak tűnik. A kitöltők 89%-a váltana, ha a munka és magénélet közti egyensúlyt ezzel kedvezőbbé tehetné; és 90% mondta azt, hogy szakmai előrelépés esetén azonnal váltana. A teljes munkaidős foglalkoztatottság ennek ellenére általánosan kedvelt elképzelés, az áhított munkahelyen azonban a rugalmasság, az otthoni munkavégzés és a versenyképes fizetés egyaránt megtalálhatók. A home office lehetőségét például a kitöltők 74%-a támogatja.

A főnök legyen mentor

Az Y és Z generáció fiataljainak ugyanis nem mindegy, hogy munkahelyükön engedelmeskedni kell, vagy kollégáknak tekintik őket. A „főnökösködő” felettes helyett inkább egy mentorfigurát képzelnek el a megkérdezettek: egy segítőkész, tapasztalt és motiváló vezetőt, aki a hatékony ösztönzés mellett empátiával közelít a kollégák felé. A Z generáció tagjai a megértő és barátságos attitűdöt sokkal fontosabbnak tartják, mint idősebb társaik – utóbbiak a vezetői képességeket és a közvetlenséget tartják előbbre valónak.

 

Megfogalmazott félelmek

A jövő azonban nem csupán a lehetőségeket jelenti a kitöltők számára: mindkét nemzedék jelentősnek találja a környezeti kihívásokat, egész emberiséget érintő kérdéseket. Az Y generáció tagjai inkább a „klímaváltozás” kifejezést használják, míg a Z-k többnyire „globális felmelegedésként” hivatkoznak a problémára. A túlnépesedés (6-7%) és a mesterséges intelligencia térnyerése (6-7%) szintén megjelent a válaszok között, de alig hasonlítható a környezetvédelmi aggályokhoz, amely veszélyforrások összesen több, mint 40%-ot tesznek ki.

 

A közösségi média a mindennapok része

A közösségi média továbbra is meghatározó része a fiatalok életének, a különböző applikációk nélkül ma már nehezen elképzelhető a munka, tanulás vagy akár egy szabadidős program. Ez a megkérdezett fiatalok körében sincs máshogy: 90 százalékuk használja a különböző közösségi média alkalmazásokat. Az Instagramot intenzívebben használja a Z generáció, az Y-ok pedig a LinkedIn-re pillantanak többet. A Snapchat és Twitter használata itthon elenyésző számot mutat.

 

A személyes küldetések jelentik a fiatalok jövőjét

Adam Smiley Poswolsky amerikai bestsellerszerző, coach és generációs szakértő a Brain Bar Career Night rendezvényen beszélt az aktuális karrierkérdésekről. Előadásából kiderült, hogy globális szinten a munkavállalók 80 százaléka elégedetlen jelenlegi munkájával, ami a pályakezdőket és az egyetemistákat egyaránt érinti. A szakember tanácsai alapján a sikeres karrier jövőjét a személyes küldetés kialakítása és az egyéni értékek megteremtése jelenti. Ebben a Z generáció előnnyel indul, hiszen, ahogy a szakember elmondta, ez a korosztály már leginkább célokkal motiválható, és sokkal sikeresebben képviselik saját érdekeiket, mint az előző generációk tagjai. Az ismert coach felhívta a figyelmet arra, hogy – korosztálytól függetlenül – az értelmes, saját céljainak leginkább megfelelő, értékteremtő pozíciókban teljesedhetnek ki a munkavállalók.

 

Teljes cikk

http://hrpwr.hu/aktualis/cikk/nem_startupoknal_kepzelik_a_jovot_a_fiatalok

 

 

Munka nyugdíj mellett: nem mindenki örülhet

 

Jövő júliustól változnának a tb-szabályok. Összevonnák az egyéni nyugdíjjárulékot, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulékot, valamint a munkaerőpiaci járulékot. Az összevont társadalombiztosítási járulék a jelenlegi négy járulék alapján 18,5 százalék lenne. Az új tb-törvény tervezete emellett a nyugdíjasok munkavégzésének szabályain is változtatna, kedvező irányba. A járadékosok és a közszolgák számára rossz hír, hogy náluk nem változna semmi, megmaradnának a rájuk nézve büntetésként is felfogható kedvezőtlen szabályok.

 

Már nem csak munkaviszony mellett élne a járulékmentesség

Idén januártól minden munkaviszonyban foglalkoztatott saját jogú nyugdíjasnál eltörölték az egyéni járulékfizetési kötelezettséget. Jövedelmükből csak személyi jövedelemadót kell vonni, akárcsak a nyugdíjas szövetkezeteknél dolgozóktól.

 

Jövő júliustól, vagyis a tb-változások után is megmarad a munkaviszonyban dolgozó saját jogú nyugdíjasok ezen kedvezménye, nem kell majd levonni a keresetükből az összevont 18,5 százalékos tb-járulékot sem. De nemcsak munkaviszonyban foglalkoztatottaknak járna a járulékmentesség, hanem minden dolgozó nyugdíjasra, bármilyen jogviszonyban szereznek is keresetet. Ezzel párhuzamosan az egyéb jogviszonyokban is megszűnik a szerzett keresetek után a nyugdíjnövelés lehetősége.

 

A járulékmentesség vonatkozna például az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás keretében foglalkoztatott nyugdíjasokra is, tőlük a jelenlegi 15 százalék helyett júliustól csak 9,5 százalék ekhót vonnának le.

 

Kereseti korlát

A nyugdíj melletti munkavégzésnél az öregségi nyugdíjasoknál eddig sem volt kereseti korlát, viszont a nők negyveneseknél igen. Igaz, az idei évtől már a munkaviszony melletti munkavégzésnél nem kellett alkalmazni a kereseti korlátot a nők negyvenesekre. A kereseti korlátot ugyanis csak azokra a jövedelmekre kell alkalmazni, amelyekre járulékfizetési kötelezettség van. Mivel a jövő júliustól már semmilyen jogviszonyban nem kell járulékot levonni, így logikus, hogy a negyvenévnyi jogviszony után nyugdíjba vonuló nőknél eltörölnék a kereseti korlátot.

 

Megmaradna viszont a korlátozás azoknál, akik korhatár előtti ellátás vagy szolgálati járandóság mellett dolgoznak. (Ők 2012-ig nyugdíjasnak számítottak, azóta már nem.) Rájuk továbbra is érvényes, hogy amint az adott évben eléri a keresetük a havi minimálbér 18-szorosát, a következő hónaptól év végéig szüneteltetni kell számukra az ellátásuk folyósítását. A korhatár előtti ellátás és szolgálati járandóság mellett dolgozókat továbbra sem illeti meg a járulékmentesség, vagyis júliustól is le kell majd vonni a keresetükből az új összevont tb-járulékot. Ezért is hagyhatják meg náluk a kereseti korlátot.

 

A közszolgálati nyugdíjasoknál úgy tűnik szintén nem változna, hogy csak külön engedéllyel dolgozhatnak, és választaniuk kell, hogy a nyugdíjukat veszik fel, vagy pedig a bérüket.

 

Teljes cikk

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/11/27/nyugdij-munka-kereseti-korlat-jarulekmentesseg/

 

 

Ez most komoly? A paradicsom lehet a megoldás a magyar demográfiai katasztrófára

 

Egy brit kutatás szerint a paradicsomban található likopin nevű anyag javíthatja a sperma minőségét, ezáltal növeli a meddő párok esélyeit a gyermekfogantatásra.

 

A tudomány jelenlegi állása szerint a meddő párok felét érinti a férfi meddőség, ami a férfi gyenge termékenyítőképességéből ered. A londoni Országos Egészségügyi Szolgálat azt javasolja a termékenységi problémákkal küzdő férfiak számára, hogy folytassanak egészséges életmódot és laza fehérneműt viseljenek. A szervezet emellett azt tanácsolta, hogy éljenek kiegyensúlyozott életet, a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék a stresszt, valamint a fogamzás maximalizálása miatt a partner ovulációjának ideje alatt próbálkozzanak a gyermeknemzéssel.

 

A termékenységi szakértők azonban további megoldásokat kerestek, és olyan férfiakat kezdtek el vizsgálni, akik termékenységi problémákkal küzdenek. Az elmúlt években egyre erősödött az a szakmai meglátás, miszerint bizonyos tápanyagok hatással lehetnek a férfiak termékenységére, így a nagy-britanniai Sheffield Egyetemen erre vonatkozóan kezdtek el kutatásokat folytatni. Az így született tanulmány szerint azoknak az egészséges férfiaknak, akik napi két evőkanál koncentrált paradicsompürét fogyasztanak el a megszokott étrendjük mellett, jobb minőségű a spermájuk.

 

Korábbi kutatások fókuszában volt már az E-vitamin és a cink, melyek közismert antioxidánsok. Az antioxidánsok megakadályozzák a sejtekben az oxidációt, ezáltal a sejtkárosodást, de más egészségügyi előnyökhöz is hozzápárosították őket, például a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatának csökkentéséhez.

 

A 12 hétig tartó kutatásban 60 egészséges férfit választottak ki. A férfiak egy csoportja napi 14 milligramm likopint kapott, míg a csoport másik fele placebo tablettát szedett. A vizsgált alanyok azért nem paradicsomot ettek, mert így tudták garantálni, hogy minden résztvevő megkapja az azonos napi mennyiséget, ráadásul a tápanyagok is könnyebben felszívódtak ebben a formában. A férfiak spermáját a vizsgálat elején, 6 hét után és 12 után is megvizsgálták. Bár a spermakoncentrációban nem volt számottevő különbség, a meglévő spermák egészségesebb alakkal és jobb mozgékonysággal voltak megáldva azoknál a vizsgálati alanyoknál, akik likopint szedtek.

 

Dr. Liz Williams, a Sheffieldi Egyetem táplálkozási szakembere a European Journal of Nutrition nevű kiadványban megjelent tanulmány kapcsán elmondta, hogy a terület kutatása még gyerekcipőben jár, további vizsgálatokra van szükség, de az eredmények nagyon biztatóak. Egyelőre azt tudjuk tanácsolni a férfiaknak, hogy egészségesen táplálkozzanak és csökkentsék az alkoholfogyasztást. A következő lépésésként további vizsgálatokat jelentett be termékenységi problémákkal küzdő férfiak körében, valamint arra is keresik a választ, hogy a likopin valóban segít-e a párok termékenységét javítani.

 

 

Teljes cikk

https://www.hellovidek.hu/csalad/2019/11/28/ez-most-komoly-a-paradicsom-lehet-a-megoldas-a-magyar-demografiai-katasztrofara