2019. 10. 07.

Sajtófigyelő 2019.10.07., hétfő

 

Meglepő valóság: hosszabb ideig élnek az európaiak, de az amerikaiak gazdagabbak

 

Tudtad, hogy az EU-ban tovább élnek az emberek, de az amerikaiak gazdagabbak? És azt, hogy az amerikaiak sokkal elhízottabbak, viszont az EU-ban a magyar a harmadik legelhízottabb nemzet? Érdekes ábrákat tett közzé a Politico. Ezekből szemezgettünk.

 

Érdekes adatokat közölt a Politico az amerikai és európai állampolgárokat, életminőséget, várható élettartamot összehasonlítva.  Az adatokból jól látszik, hogy az EU és Amerika is a világ fejlett régióihoz tartoznak, de míg átlagban az EU-s állampolgárok tovább élnek, az amerikaiak gazdagabbak.

Az összegyűjtött adatok szerint az amerikai állampolgárok nagyobb arányban szenvednek az elhízás miatt, mint az EU-s társaik. Nyugat-Virginia kapta a legmagasabb pontot, ott a lakosság közel 40%-a el van hízva. Az EU-n belül Málta szerepel először a listán, ahol a lakosság 28,9%-át érinti az elhízás, de sajnos Magyarország sincs előkelő helyen, ugyanis az adatok szerint az EU-n belül Magyarország a harmadik legelhízottabb ország 26,4%-os aránnyal.

 

Miközben a vörös hús fogyasztásában és a zöldségfogyasztásban csak alig van különbség az EU és az USA között, addig az uniós állampolgárok kevesebb feldolgozott húst esznek, viszont sokkal több cukros italt isznak, mint amerikai társaik.

 

Az amerikaiak több hitelt halmoznak fel, mint az EU-s állampolgárok: 10 évvel a pénzügyi válság után az amerikai háztartások GDP-hez viszonyított hitelállományuk 80%-ot tesz ki (ez a válság előtt elérte a 100%-ot is), míg az EU-ban ez 62%-nál volt a csúcson.

A tízezer főre jutó autóeladások száma az EU-ban sokkal magasabb, mint Amerikában: tavaly ez több mint 268 kocsit jelentett 10 ezer lakosra az EU-ban, míg az USA-ban alig 162 volt ez a szám.

 

Nem meglepő módon az USA-ban sokkal nagyobbak a jövedelmi különbségek, mint az EU-ban: 2017-ben az EU-ban a GINI-index 0,3 volt, az USA-ban viszont közel 0,5, ez azt mutatja, hogy a tengerentúlon mintegy 50%-kal nagyobb a jövedelmi egyenlőtlenség, mint nálunk (a teljes egyenlőséget a nulla érték jelentené).

 

Teljes cikk

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20191006/meglepo-valosag-hosszabb-ideig-elnek-az-europaiak-de-az-amerikaiak-gazdagabbak-402969

 

 

Radikálisan írhatja újra a munkaerőpiac szabályait az 5G

 

A minden korábbinál gyorsabb internet és a kiterjesztett valóság együtt olyan körülményeket teremthet, mely új távlatokat nyit a dolgozók és a munkaadók előtt. Ez számos előnnyel járhat, de ennek is meglesz a maga árnyoldala.

 

Egyre közelebb araszol az 5G, és közeledik a VR-t leváltó XR korszaka is – ez utóbbi a virtuális valóság még kiterjesztettebb formája – és amikor ideérnek, az nagyon hamar nagyon nagy változásokat hozhatnak az életünkben, azon belül is abban, ahogy dolgozunk és dolgoztatnak minket, saccolja a Quartz cikke. A szöveg rámutat, hogy a gyorsabb netkapcsolat valóban újraír egy sor szabályt: az okostelefonos HD-tévézés akkor vált széleskörben lehetségessé a fogyasztóknak, amikor 3G-ről 4G-re váltott a kapcsolat, maga az intertnetezés pedig akkor, amikor 2G-ről 3G-re váltottunk. Ugyanígy, az XR egy sokkal intenzívebben kiterjesztett valóságot tesz majd lehetővé az 5G-vel megnövekedett netsebesség miatt, és megnyitja a kapukat új, innovatív termékek és szolgáltatások előtt.

 

A cikk eljátszik a gondolattal, és arra jut, hogy hamarosan új fogalmat nyer a távmunka, mert nem merül ki pusztán Skype-os konferencia-beszélgetésekben és otthoni laptoppüfölésben, hanem a virtuális avatárunkat fogjuk majd munkába küldeni. Például egy tetszőleges városból bejárást tarthatunk a világ másik végén működő üzemben, de az XR segítségével úgy, hogy mindent csaknem úgy figyelhetünk meg, mintha konkrétan ott lennénk. A virtuális gyárbejárás mellett a másik példájuk az, hogy avatárja segítségével egy orvos-specialista szükség esetén a távolból is hatékonyan irányíthat komplikáltabb műtéteket.

 

A Quartz jóslata szerint összességében az 5G és az XR a következőképpen fogja megváltoztatni a munkánkat:

 

A munkahely fogalma egyre zavarosabbá fog válni

A történelem során azt, hogy hol lakunk, mindig az határozta meg, hogy hol dolgozunk. Az 5G és az XR segítségével sokunknak lehetősége nyílik majd arra, hogy munkánk majdnem minden részét a távolból végezzük el, köztük olyan feladatokkal is, melyek korábban fizikai jelenlétet kívántak. Míg a telekommunikáció a munkahelyünket hozza el az otthonunkba, addig az 5G minket visz majd el a munkahelyünkre.

 

A specialisták egyszerre több munkaadónak is dolgozhatnak

A sebészek és más specialisták, akiket a személyes jelenlétük szükségessége miatt muszáj kórházhoz, orvosi körzethez kötni, az 5G-vel segített jövőben sokkal messzebbre is dolgozhatnak. Elképzelhető, hogy egyes szakértők az egyik percben még egy new yorki meetingen adnak elő az avatárjukkal, majd egy gyors kapcsolás után már Hongkongban vesznek részt egy meetingen. Ők egyszerre akár több vállalat dolgozói is lehetnek – vagy akár teljesen szabadúszóvá is válhatnak.

 

A virtuális munka ugyanolyan hatékonnyá válhat, mint a hagyományos

A fentebbi példában vázolt távoli menedzser az 5G-vel teljesen realisztikus gyárbejárásokra lesz képes az XR-nek köszönhetően, ezt élőben, a gyártási mechanizmusok részletes megvizsgálására alkalmasan. A kiterjesztett valóságnak köszönhetően pedig azonnal ellenőrizni is tudja a vonatkozó statisztikákat, ezzel pedig gyorsabb munkavégzésre lesz képes, mint a gyárat konkrétan, helyben, fizikailag bejáró ellenőr.

 

Megváltoznak a céges képzések

Több nagyvállalat, köztük a Walmart, az Amazon és az AT&T is belekezdett már abba, hogy felkészítse dolgozóit a mesterséges intelligencia valódi berobbanása miatt a munka világában várható óriási változásokra. A képzések, átképzések munkavállalók ezreit érintik világszerte, és hamarosan, az 5G segítségével sokkal hatékonyabbá válhatnak. Főképp az XR segítségül hívásával olyanokká válhatnak a virtuális tanfolyamok, melyek szinte megkülönbözhetetlenek a “valódi” képzésektől, vagyis azoktól, melyeken az ember konkrétan, a helyszínen vesz részt. Óriási távolságokból lehet majd ugyanolyan sikeresen megtanítani a munkásoknak az új, szükséges készségeket, mintha ott lennének a bemutató helyszínéül szolgáló gyárban, munkaállomáson. Idő- és költségkímélő megoldás lesz ez, mely nagy előnyhöz juttatja ezen technológiát kihasználó vállalatokat.

 

A virtuális céges kultúra új kihívást jelent

Ahogy a fiksz helyszínhez kötött munka jelentősége csökken, úgy kell megoldást találniuk a vállalatoknak arra, hogyan őrizhetik meg a céges kultúrájukat egy új terepen. A multiknál ez a kihívás már a határok átlépésénél megjelent, és a probléma csak még átfogóbb lesz, ahogy nem egy külföldi gyártelepen, hanem a virtuális térben kell majd betartatni az általuk kívánatosnak vélt szabályokat, hiszen a hús-vér személyes találkozók száma várhatóan nagyban le fog csökkenni.

 

Azok a cégek lesznek a befutók, akik nagyobb dolgozói elégedettséget tudnak elérni

Ha valóban széleskörben elterjed majd az egyszerre több cégnek dolgozás gyakorlata, az drámaian megváltoztatja majd a munkaadó és a munkavállaló közti kapcsolatot. Új eszközök kellenek a klasszikus kompenzációs csomagok helyett, és meg fognak változni a megszokott munkaerő-megtartási stratégiák is. Azok a vállalatok lesznek a befutók a legjobb dolgozók utáni hajszában, akik megértik az új kihívásokat, és ezek mentén képesek lesznek olyan ajánlatokat tenni a kiszemelteknek, melyek kihasználják az új körülmények nyújtotta lehetőségeket. Aztán persze azon is el kell gondolkodniuk, hogyan állítsák össze a munkaszerződést, hogy a legtöbbet hozhassák ki az időközben más cégeknek is dolgozó új munkaerőből.

 

A kiégés és a munkahelyi visszaélések viszont megsokszorozódhatnak

Az 5G és az XR előretörésével nemcsak a lehetőség lesz meg arra, hogy bárhol, bármikor, bármin dolgozzunk, de könnyen lehet a munkaadók új, alap elvárása is a non-stop zakatolás. Az egynél több cégnek dolgozókat ily módon egynél többen facsarhatják ki, miközben már most, az 5G előtt is komoly probléma a feladatok túlvállalásából fakadó kiégés, depresszió.

 

Ma még mindez a távoli jövő lehetséges, új berendezkedésének tűnik, de az 5G már az ajtónkon kopogtat, az XR pedig csak arra vár, hogy széles körben elterjedjenek az eszközök, melyekkel ki lehet használni a teljes potenciálját. Hogy a fent vázolt forgatókönyv mennyiben valósul meg, azt lehet, hogy hamarabb meglátjuk, mint gondolnánk.

 

Teljes cikk

https://privatbankar.hu/makro/radikalisan-irhatja-ujra-a-munkaeropiac-szabalyait-az-5g-328760

 

 

Itt a magyar cégek titkos fegyvere: így állítható meg a fluktuáció

 

Manapság gyakran riogatnak azzal különböző szakértők, hogy a robotok majd rengeteg ember munkáját el fogják venni a közel jövőben, sőt komplett szakmák fognak eltűnni a robotizáció, illetve automatizáció miatt. A hasonló jóslatok pontossága és helytállósága egyelőre kérdéses. Ezzel ellentétben viszont jelenleg a mesterséges intelligencia nemhogy helyettesíti, hanem egyenesen segíthet megtartani az értékes képzett munkaerőt – hívta fel a figyelmet Laczkó Gábor, a Braining Hub IT képzési centrum alapító-tulajdonosa a siófoki Internet Hungary konferencián.

 

Munkaerőpiaci szempontból a cégek, vállalatok manapság vérzivataros időket élnek, hiszen Magyarországon is egyre több iparágat sújt a munkaerőhiány. Éppen ezért a vállalkozások sikeres működése szempontjából kulcsfontosságú, hogy egyrészt csökkentsék a fluktuációt, másrészt hosszú távon meg tudják tartani a tehetséges, szakképzett munkavállalóikat.

 

A fentiek miatt a cégeknek egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetnie arra, hogy a kínkeservesen megtalált és magukhoz édesgetett tehetségek számára hosszú távon vonzó perspektívát, illetve munkahelyi körülményeket teremtsenek. Ebben jelenthet nagy segítséget a legújabb technológia, azon belül is a mesterséges intelligencia, mely kiváló eszköz lehet a munkavállalói élmény fejlesztésére.

 

Friss magyarországi munkaerőpiaci kutatásokból kiderül, hogy a megkérdezetteknek mindössze alig két ötöde gondolja úgy, hogy jelenlegi munkaadója megfelelően felkészült a munkavállalói élmény fejlesztésére. Mivel ez főleg a magasan kvalifikált, fiatal munkavállalók számára egyre fontosabb tényező, azok a vállalatok hamar bajba kerülhetnek, melyek nem tudnak megfelelően reagálni az idők szavára. Ma már azonban léteznek olyan mesterséges intelligencián alapuló technológiai megoldások, amelyek segíthetnek növelni a munkavállalók motivációját, komfortérzetét és elkötelezettségét – fogalmazott Laczkó Gábor Stlyers Group cégcsoporthoz tartozó Braining Hub IT oktatási központ alapító-tulajdonosa az Internet Hungary konferencián.

 

Kulcsfontosságú a fejlett feedback-kultúra

Ahhoz, hogy egy munkavállaló megfelelően motivált legyen és jól érezze magát a bőrében egy munkahelyen, elengedhetetlen, hogy folyamatos visszajelzést kapjon, és ő maga is folyamatos visszajelzést tudjon adni a cégnél folyó munka kapcsán. Statisztikák szerint a munkavállalók közel kétharmada igényelne több visszajelzést a munkahelyén. A fejlett feedback kultúra kialakítása azonban sok cég számára jelenthet kihívást, azonban ez pont egy olyan terület, amiben a technológia, a mesterséges intelligencia óriási segítséget jelenhet. A Stylers Group például kifejlesztett egy Monica névre keresztelt szoftveres applikációt, amivel a munkavállalók napi szinten helyzetjelentést adhatnak arról, hogy éppen hogyan érzik magukat egy adott feladat kapcsán. A cég ezt, főleg fejlesztőkből álló saját munkavállalóin már sikeresen használja.

 

A mesterséges intelligencia és a gamifikáció segíthet többek között abban, hogy a különböző személyiség típusú munkavállalók számára megtaláljuk azokat a feladatokat, amiben a leginkább ki tudnak teljesedni, és a leginkább komfortosan érzik magukat. Ez minden olyan szakterületen, iparágban fontos lehet, ahol több embernek, csapatban, koordinált munkát kell végeznie, hiszen egyáltalán nem mindegy az egyes projektek sikeressége szempontjából, hogy csapaton belül az adott feladatot az erre legalkalmasabb csapattagnak tudjuk-e kiosztani – fűzte hozzá Laczkó Gábor.

 

Teljes cikk

https://www.penzcentrum.hu/karrier/itt-a-magyar-cegek-titkos-fegyvere-igy-allithato-meg-a-fluktuacio.1083545.html

 

 

Tények és tévhitek az SZJA és a TB területén

 

A külföldön dolgozó magyarok és külföldi magánszemélyek magyarországi munkavégzése kapcsán az adózás mellett kulcsfontosságú kérdés a társadalombiztosítás (TB) is. Cikksorozatunk aktuális fejezetében ezzel foglalkozunk.

 

TB tények és tévhitek

Az adóügyi illetőség megállapítása összetett feladat, nincs ez másként a társadalombiztosítási helyzet meghatározásával sem, azonban míg az adózási helyzetet az érintettek általában alaposan körbejárják külföldi országban történő munkavégzés esetén, a TB-helyzet vizsgálata sokszor háttérbe szorul. Ráadásul nehezíti a kérdést, hogy a TB-t gyökeresen eltérő logika mentén szükséges vizsgálni, és az adóügyi illetőség megállapítása nem ad választ ennek kérdéseire.

 

Ki számít belföldinek a TB szerint?

A magyar jogszabályok szerint például társadalombiztosítási szempontból belföldinek tekintendő az a magyar állampolgár (vagy letelepedett külföldi), aki lakóhellyel (bejelentett lakcímmel) rendelkezik, valamint az az EGT állampolgár, aki 3 hónapot meghaladóan tartózkodik Magyarországon és bejelentett lakóhellyel rendelkezik.

 

Több ország érintettsége esetén az adókötelezettségek megállapításához hasonlóan a társadalombiztosítási helyzet tisztázására is léteznek nemzetközi megállapodások. Ugyanakkor ezek függetlenek az adóegyezményektől, így téves azt feltételezni, hogy ha egy országgal Magyarországnak van adóegyezménye, akkor biztosan van TB megállapodása is. Továbbá, ezek a TB megállapodások az adóegyezményekhez viszonyítva kevésbé egységesek, és még ha létezik is ilyen egyezmény két ország között, akkor sem biztos, hogy minden tipikus szabályozási kérdésről teljeskörűen rendelkezik. Jó példa a Magyarország és az Egyesült Államok között megkötött TB egyezmény, amely az öregségi nyugellátás esetében a biztosítási idők összeadásáról rendelkezik, azonban az egészségügyi ellátásokra való jogosultságról nem.

 

EU-n belül egyszerűbb

Valamivel könnyebb a helyzet, ha a munkavállaló az Európai Unión belül mozog, mivel az Unió az alkalmazandó jogot egységesen szabályozza. Ráadásul a vonatkozó EU rendelet(ek) területi hatálya kiterjed Liechtensteinre, Izlandra, Svájcra és Norvégiára is. Ez kimondja, hogy egy magánszemély adott időtartamban csak egy országban lehet biztosított, valamint részletszabályokkal segít meghatározni azt is, hogy EU-n belüli mozgás esetén – bizonyos körülmények fennállásakor – mely ország társadalombiztosítási hatálya alá tartozik a munkavállaló. Kiküldetés esetén például a vonatkozó EU rendelet automatikus 24 hónapos mentességet biztosít a fogadó országbeli TB fizetés alól, a küldő ország TB rendszerében tartva a munkavállalót. A fenti mentesség pedig bizonyos körülmények között további időszakra is kiterjeszthető.

 

Az EU-s mozgások kapcsán kérdéseket vethet fel, hogy amennyiben Nagy-Britannia valóban kilép az EU-ból, hogyan alakul a korábban vagy jelenleg is a szigetországban dolgozó magyar munkavállalók társadalombiztosítási helyzete.

 

Vissza is vonhatják az A1 igazolást

Az EU-n belül az úgynevezett A1 igazolással bizonyítható, hogy a munkavállaló más országban biztosított és ezáltal mentesülhet a fogadó országban a TB fizetés alól. Ugyanakkor általános tévhit, hogy az egyik tagállam által kibocsátott A1 igazolást nem lehet felülbírálni. Előfordulhat ugyanis olyan eset, hogy a fogadó ország hatósága észleli, hogy az A1 igazolás igénylése nem megfelelően, nem a magánszemély valós helyzetével összhangban történt. Ilyen esetben a fogadó ország illetékes hatósága ezt jelezheti a kibocsátó hatóság számára, amely akár vissza is vonhatja a már kibocsátott A1 igazolást.

 

Bérszámfejtési teendők

„Tapasztalataink szerint a magyar munkáltatók a külföldi kiküldetést vállaló munkavállalóik kapcsán sok esetben azt feltételezik, hogy az A1-es igazolás (vagy más, a kétoldalú TB egyezmények alapján igényelhető hasonló tartalmú igazolás) igénylését követően nincs további teendőjük. Ez tévesen azt eredményezi, hogy a magyar járulékalap és a járulékok összege változatlan marad. Elfelejtik ugyanis, hogy a magyar szabályok szerint, amennyiben a magánszemély a magyar társadalombiztosítás hatálya alatt marad, de külföldön végez munkát, a járulékalap és így a ténylegesen fizetendő járulékok kiszámításának módja az általánostól eltérhet, és sok esetben nem egyezik meg a személyi jövedelemadó-alap összegével sem” – mondta dr. Baranyi Gábor, a Deloitte személyi jövedelemadózással és járulék kérdésekkel foglalkozó részlegének igazgatója.

 

Azon felül, hogy ez később többlet adminisztrációs terhet eredményezhet a munkáltatóknak, a magánszemélyekre nézve is kellemetlenséggel járhat. Amennyiben ugyanis indokolt esetben sem kerül korrigálásra a járulékalap és az általános szabályok szerint levont, magasabb összeg alapján vesz igénybe valamilyen szolgáltatást a munkavállaló, az később jogalap nélkül igénybe vett szolgáltatásnak minősülhet.

 

Érdemes tisztázni a munkavállaló tb helyzetét

Munkaviszony esetén speciális az a helyzet is, ha egy magyar magánszemély Magyarországon él és dolgozik egy külföldi munkáltatóval kötött munkaszerződés alapján. Ilyenkor ugyanis téves azt feltételezni, hogy a magánszemély biztosan a munkáltató székhelye szerinti ország TB rendszerének hatálya alá tartozik majd. Erre vonatkozó igazolás hiányában ugyanis a munkavállaló munkabére után Magyarországon kell TB járulékokat és szociális hozzájárulási adót fizetni. Ráadásul ebben az esetben többletadminisztrációs kötelezettség merülhet fel a külföldi munkáltató és/vagy a magánszemély odalán. Ezért a vitás helyzeteket elkerülendő, érdemes lehet a munkaszerződés aláírását megelőzően tisztázni a munkavállaló TB helyzetét.

 

„A magánszemély adózók sok esetben elfelejtik azt is, hogy amennyiben a magyar társadalombiztosítás hatálya alá tartozó személyként külföldi munkaviszonyból vagy befektetésből származó jövedelemre tesznek szert, akkor szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettségünk merülhet fel (2019 előtt egészségügyi hozzájárulás)” – mondta el Kövesdy Zoltán, a Deloitte adóosztályának menedzsere

 

„A fentiek alapján tehát elmondható, hogy külföldi munkavégzés vagy befektetések esetén érdemes nagyon körültekintőnek lennünk a társadalombiztosítási helyzetünket illetően és fontos, hogy az helyesen kerüljön meghatározásra” – tette hozzá.

 

Teljes cikk

http://profitline.hu/Tenyek-es-tevhitek-az-SZJA-es-a-TB-teruleten-398493

 

 

Megbocsájt az ügyfél a hibázó cégnek, de csak ha pénzt is kap

 

A társadalom az egymás közötti kapcsolatokra épül, még a legszabadabb piacot alkalmazó kapitalista államokban is. A legjobb kapcsolatokban is előfordulnak hibák, de a legtöbb esetben segít, ha a hibás fél elnézést kér, és kiengeszteli a sértettet. Ám ha ez így van, és a cégek is a társadalom részei, ráadásul sokszor hibáznak, akkor ők miért kérnek bocsánatot ilyen ritkán, talán nem éri meg nekik? – tette fel a kérdést kutatók egy csoportja, majd a választ keresve elvégzett egy kísérletet.

 

A Magyarországon már nem működő, de világszerte ismert taxiszolgáltatás-közvetítő, az Uber 1,5 millió utazásának adatait dolgozták fel. Elég gyakran előfordul, hogy az Uber sofőrök az előrejelzettnél később teszik ki az utasaikat, azaz késnek, mert előre nem látható forgalmi akadályok merülnek fel, vagy egyszerűen elvétik az utat. Az adatok szerint ez elégedetlenséget okoz, és 5-10 százalékkal veti vissza az utas jövőbeni költéseit.

 

A kutatók a 1,5 millió utast véletlenszerűen nyolc csoportba osztották:

  • A kontrolcsoportba, amelynek tagja nem kaptak semmit bocsánatkérésként.
  • Az “alapcsoportba”, amelynek tagjai 5 dolláros kupont kaptak engesztelésül.
  • Hat további csoportba, amelynek tagjai háromféle bocsánatkérő levél egyikét kapták meg, a tagok fele pedig még az 5 dolláros kupont is megkapta hozzá.

 

Amikor azt nézték meg, hogy a bocsánatkérés utáni 84 napban hogyan alakult az utasok viselkedése a trend egyértelmű lett:

A bocsánatkérés működik, csak elég drága, mert egyértelműen csak az 5 dolláros kupon hozta meg a kívánt eredményt.

 

Függetlenül attól, hogy volt levél vagy sem, a lényeg az volt, hogy kupon legyen, mert akkor egy kivételtől eltekintve minden esetben megmaradt az ügyfél költési szintje. Ha azonban nem kapott kupont, csak levelet, akkor csökkent a költése. Az alábbi ábrán az látszik, hogy a kuponnal (promo) együtt küldött kiengesztelés egy kivétellel mindig a pozitív tartományban tartotta a költést, a kupon nélkül azonban mindig csökkent az összeg.

Az egyetlen kivételt az az eset jelenti, amikor az ügyfél olyan bocsánatkérő levelet kap, amelyben a cég megígéri, hogy többet nem fog hibázni . Ilyenkor a tapasztalat szerint mindenképpen csökken az ügyfél elkötelezettsége és jövőbeni költése, akkor is, ha kap 5 dollárt (az ábrán ezt a lila pont/vonal jelöli), és akkor is ha, nem (kék pont/vonal).

 

Ennek az lehet a magyarázata, hogy az ígéret után az ügyfél ugyan megbocsát, de a korábbinál is magasabb lesz az elvárása. Egy ilyen bocsánatkérés + ígéret kombó után már nem lehet újra hibázni, mert akkor végképp oda a szolgáltatás minőségébe vetett hit. Márpedig hibák mindig előfordulnak, általában az ígéret megtétele után is.

 

Teljes cikk

https://g7.hu/elet/20191005/megbocsajt-az-ugyfel-a-hibazo-cegnek-de-csak-ha-penzt-is-kap/