2019. 09. 23.

Sajtófigyelő 2019.09.24., kedd

 

 

Valami nagy gond lehet odaát – miért lassul az Ausztriába irányuló kivándorlás?

 

Már sok éve gyűjtjük az adatokat, de soha nem volt olyan alacsony az Ausztriában dolgozók számának 12 hónapos növekedése, mint most. Még egyre többen dolgoznak ugyan kint év/év alapon, de ez a folyamat lassul. Más országoknál hasonló a helyzet, mintha csúnya recesszió kezdődne.

 

Augusztusban 100 406 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában, ez 1043 fővel kevesebb az egy hónappal korábbi rekordszintnél, de 3273 fővel több, mint 2018 hasonló hónapjában. Akkor nincs itt semmi látnivaló, minden úgy folyik, ahogy eddig? Nem egészen.

 

Már 2012 eleje óta gyűjtjük az adatokat, így elmondhatjuk, az is ritkaság, hogy augusztus hónapban kevesebb magyar dolgozott szomszédainknál, mint júliusban. Hiszen ebben az időszakban nagyon erős a turizmus, augusztusban majdnem minden évben új rekord született eddig. Arra viszont még egyáltalán nem volt példa, hogy ilyen alacsony legyen az egy év alatt bekövetkezett növekedés.

 

 Tavaly augusztusban például 6900 magyarral többet alkalmaztak, mint 2017 hasonló időszakában. Az előtt pedig 7465 fő volt a gyarapodás. Amint az első grafikonon látszik, csak 2015 tavaszán volt ehhez megközelítőleg hasonlóan alacsony a magyarok számának növekedése. Ám akkor is csak rövid ideig.

Júliusig minden oké volt?

Az okok szerteágazóak lehetnek. A német és vele az osztrák gazdaság is lassul. Itthon nőttek a bérek, bár még mindig le vannak szakadva a külföldiektől. “Akik ki akartak menni, már kimentek” – tartják sokan. Valószínűleg már kevesebb magyar akar vagy tud külföldön elhelyezkedni, mint korábban, saját élethelyzete miatt.

De úgy tűnik, alapvetően valami nagyobb vihar készülődik az osztrák gazdaságban. Az Österreich Werbung nevű, turizmussal foglalkozó oldal júliusra még a vendégszám és a vendégéjszakák számának három százalékos emelkedését becsülte.

 

Szinte mindenhonnét kevesebben lettek

Augusztusban azonban mintha romlott volna a helyzet a gazdaságban, 42 ezer fővel csökkent az alkalmazottak száma júliushoz képest. Egyébként tavaly augusztusban is volt csökkenés, de jóval kisebb, csak 16 ezer fő egy hónap alatt. Míg 2017 nyolcadik hónapjában 15 ezer dolgozóval lett kevesebb Ausztriában.

 

Teljes cikk

https://privatbankar.hu/makro/valami-nagy-gond-lehet-odaat-miert-lassul-az-ausztriaba-iranyulo-kivandorlas-328382

 

 

Ez már a válság szele: az autóipar után újabb szektorokra terjedhet át a létszámstop

 

“Az elmúlt időszakban az autóiparban is érezhető egy stop. Vannak olyan cégek, amelyek le is építettek, amiről a korábbi években nem hallhattunk. Vannak olyan cégek, amelyek nem vesznek fel plusz munkaerőt, sőt a fluktuációt sem pótolják. Most az autóiparban érezhető ez a legjobban” – mondta el a Pénzcentrumnak Csákvári Róbert. A Work Force Kft. ügyvezető tulajdonosa szerint ráadásul ez át fog szivárogni más szektorokra is. Mint mondta, “nem lehet azt prognosztizálni most, hogy ez a válság hasonló lesz, mint a 2008-as volt, de lesz.” 

 

Jó ideje a több szektorra jellemző, ágazati szintű munkaerőhiánytól hangos a sajtó. Tapasztalatai szerint, melyek azok a szektorok, illetve régiók, ahol már a termelés és szolgáltatás színvonalát veszélyezteti a munkaerőhiány?

Mindegyikben. Mára eljutottunk arra a pontra, hogy az országban a legtöbb iparágban találkozunk ezzel a problémával. Mint ismert, a gyártó és termelő szektorban indult el ez a folyamat, majd megjelent a kereskedelemben, vendéglátásban, turizmusban, egészségügyben, és a rohamléptekben bővülő építőiparban is. De említhetném akár az IT-szktort is, ahol majdnem 22 ezer nyitott pozíció van jelenleg. Regionálisan mi úgy látjuk, hogy a legnagyobb probléma Nyugat-Magyarországon van, de Közép-Magyarországon, azon belül főként Pest megyében, is küszködnek sokszor a piaci szereplők. Ahol egyelőre kevésbé súlyos a helyzet, az talán Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Hajdú-Bihar megye, illetve a Nyírség – itt még lehet munkaerőt találni, de már itt is nehezebb.

 

Iparági információink szerint vannak már olyan hazai autóipari vállalatok, amelyek létszámstopot hirdettek, mert tartanak a közelgő válságtól. Ez kicsit enyhítheti a helyzetet?

Mi is foglalkozunk ezzel, csináltunk piacelemzéseket is. Az tény, hogy az elmúlt időszakban az autóiparban is érezhető egy stop. Vannak olyan cégek, amelyek le is építettek valamennyi létszámot, amiről a korábbi években nem hallhattunk. Vannak olyan cégek, amelyek nem vesznek fel plusz munkaerőt, sőt a fluktuációt sem pótolják. Most az autóiparban érezhető a legjobban. Bizonyos régiókban egyszerűsödni fog a helyzet, lesz elérhető munkaerő, de ezt viszonylag gyorsan fel is fogják szívni a cégek. Kérdés, hogy a többi iparágra ez mennyire fog átterjedni, és mennyire lesz a jövő évben több elérhető belföldi munkaerő. Ezen most mindenki matekozik.

 

Van rá esély, hogy ez a gyakorlat átterjed más szektorokra is?

Igen, át fog szivárogni máshová is. Nem lehet azt prognosztizálni most, hogy ez a válság hasonló lesz, mint a 2008-as volt, de lesz. Főként, hogy közben elindult a világban az erőteljes automatizálás, ami többletmunkaerőt biztosít majd a vállalatoknak. Ez most az autóiparban érezhető elsőként, ahogy legutóbb is volt, de nem lennék meglepődve, ha hamar lennének hírek hasonló létszámstopokról más ágazatokban is.

 

Tehát a jelenlegi feszített munkaerőpiaci helyzetre az automatizáció és a digitalizáció ad majd választ?

Igen. Nagyjából a kormánynak is ez a törekvése. Az utóbbi időszakban látszik, hogy komoly az innováció ezen a téren, a politikai színtéren éppúgy, mint a vállalatok szintjén.

 

Az Ipar 2.0-ra gondolsz?

Akár. De vannak más ilyen jellegű törekvések is. Az automatizálás, a robottechnológia valóban meg fog szüntetni bizonyos munkahelyeket, de legalább ennyi új pozíció nyílik majd ezzel párhuzamosan. De jelen pillanatban még nagyon sok betöltetlen munkakör van. Ha lesz is válság, nem lesz akkora, mint volt, mert vannak iparágak, fejlődnek, és annak a munkaerőnek a nagy részét fel fogja szívni.

 

A robotizáció csak a fizikai munkások megélhetését veszélyezteti, vagy előbb-utóbb a szellemi foglalkozások is sorra kerülnek?

Ez szinte az összes iparágra ki fog terjedni. Nyilván a gépgyártásban, főként az autóiparban érzékelhető jelenleg a legjobban, de a kereskedelemben, a mezőgazdaságban, a gyógyszeriparban is közeledünk a drasztikus átálláshoz, tehát egyre több iparág kerül e tekintetben majd reflektorfénybe, ez a jövő. De nem szabad megijedni ettől, hiszen rengeteg új szakmát hoz majd magával az átalakulás. Így azoknak a munkavállalóknak, akik elveszítik a munkahelyüket, természetesen átképzés után, komoly lehetősége lesz a feljebb lépésre.

 

Teljes interjú

https://www.penzcentrum.hu/karrier/ez-mar-a-valsag-szele-az-autoipar-utan-ujabb-szektorokra-terjedhet-at-a-letszamstop.1083079.html

 

 

Novemberben tüntetés, januárban tanársztrájk jöhet

 

A Pedagógusok Szakszervezeténél betelt a pohár. Felmérésük egyre aggasztóbb képet fest a tanárok helyzetéről.

 

A magyar közoktatás napjáig, vagyis november 22-ig adott időt a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a kormánynak, hogy teljesítse a szakszervezet követeléseit. Ha ez nem történik meg, tüntetésre, januárban pedig országos pedagógus sztrájkra kerülhet sor – jelentette be hétfő délelőtt Szabó Zsuzsa PSZ-elnök. Mint mondta, egy évig tárgyaltak béremelésről, óraszámcsökkentésről, a pályakezdők támogatásáról, a tanári többletmunkák kifizetéséről; eredménytelenül. – Elég volt, elfogyott a türelmünk – fogalmazott. Hozzátette: a szülőket és valamennyi szakszervezetet arra fogják biztatni, támogassák a PSZ kezdeményezését, mert az oktatás ügye mindenkit érint.

 

Kisebb akciókra már november 22-e előtt is sor kerülhet. A tüntetésre és a sztrájkra egy 100 millió forintos akcióalapot különítettek el. A PSZ alelnöke, Totyik Tamás ismertette a szakszervezet munkateher felmérésének legfrissebb eredményeit. A válaszadó pedagógusok 67-68 órát dolgoztak egy héten, miközben a törvényes munkaidő heti 40 óra; 56 százalékuk tíz hétnél több alkalommal volt heti 32 óránál is több ideig a munkahelyén. A helyettesítések száma összesen 45 órát tett ki, miközben a válaszadók csupán 6 százaléka kapott pénzbeli juttatást a többletmunkáért. A válaszadók 22 százaléka vállal valamilyen másodállást, 16 százalékuk magántanítványokkal foglalkozik, így egészíti ki fizetését. – Éves szinten legalább 45 órát dolgoznak ingyen a pedagógusok. Ennek is köszönhető, hogy 25 százalékuk, ha tehetné, azonnal elhagyná a pályát – mondta Totyik. Gosztonyi Gábor, a szakszervezet másik alelnöke hozzátette: a kormány is felismerte, hogy baj van, ezért heti 10 óráról 14 órára emelte a nyugdíjasként visszafoglalkoztatott pedagógusok óraszámát. Ám szerinte ez legfeljebb csak tűzoltásra elegendő. Szabó Zsuzsa pedig kitért arra is, mennyire aggasztó a fiatalok pályaelhagyása: míg 2017-ben mintegy hatezer friss diplomás pedagógus lépett katedrára, a 2019-es kötelező minősítésen már csak 3600-an vettek részt, számuk két év alatt majdnem megfeleződött. – A fiataloknak ez a pálya nem pálya – mondta.

 

 

A PSZ szerint a kormánynak rövid időn belül határozott lépéseket kellene tennie.

 

Teljes cikk

https://nepszava.hu/3051066_novemberben-tuntetes-januarban-tanarsztrajk-johet

 

 

Új csodafegyver a munkaerőpiacon: mutatjuk, mi kell a magyar irodistáknak

 

Az irodák kialakítása korábban leginkább a menedzsment elvárásai mentén zajlott, ezért a többségük egy gyárra hasonlított, ahol szellemi munka folyik. Először a dizájn terén történtek látványos változások az, mára pedig egyértelműen a dolgozók igényei, kényelme, egészsége és persze hatékonysága került a középpontba. Az elmúlt években hazánkban is óriási fejlődésen ment keresztül az irodakultúra, de milyen helyen dolgoznak a legszívesebben és a leghatékonyabban a magyar munkavállalók?

 

A munkakörnyezet olyannyira meghatározó szemponttá vált az emberek munkahely-választásában, hogy már a 3. helyen áll a fizetés és a megbecsültség után. Sokan fontosabbnak tartják, mint az iroda elhelyezkedését vagy a szakmai kihívásokat – derült ki nemrég a Skanska és a Szeretlekmagyarország.hu közös felméréséből. Az is kiderült, hogy a felmérésben résztvevők 23%-a tökéletesen elégedett a munkakörnyezetével, majdnem kétharmaduk azonban változást szeretne.

 

A jó iroda csodafegyver

A legtöbben pihentető sétákra alkalmas kertet, egészséges ételeket kínáló munkahelyi étteremet és rendszeres testmozgási lehetőséget biztosító fitnesztermet is szeretnének.

 

EGYRE TÖBBSZÖR TALÁLNAK NYITOTT FÜLEKRE EZEK A HANGOK, A VONZÓ MUNKAKÖRNYEZET MEGTEREMTÉSE UGYANIS CSODAFEGYVER A MOSTANI MUNKAERŐPIACI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT.

 

Ráadásul gyorsan változik a munka világa a 21. században, amihez az irodai tereknek és megoldásoknak is folyamatosan fel kell zárkózniuk.

  • Milyen iroda inspirálja a munkavállalókat?
  • Milyen irodai terek segítik a hatékony együttműködést?
  • Mi fán terem a zöld iroda és az agilis munkakörnyezet?

 

A fenti kérdésekre nagyon fontos tudni a választ az ideális iroda kialakításához. Épp ezért, ezekkel a kérdésekkel is foglalkozik a Big Office Day, amelynek célja, hogy felvonultasson minden szolgáltatást, terméket, amely egy iroda hatékony működéséhez szükséges. Nem sokra elég ugyanis, ha kizárólag a modern bútorokban és színekben látjuk a megoldást.

 

A funkció és esztétika harca

Mivel szebbnél szebb irodák köszönnek ránk a közösségi médiában és az álláshirdetésekben, könnyű azt gondolni, hogy a jó iroda elsősorban esztétikus. Bár valóban fontos a dizájn, nem feltétlenül azt a célt kell szolgálnia, hogy mutatós képek kerülhessenek fel a cég Instagram-oldalára.

 

A BABZSÁKOK ÉS SZÍNES FALAK HELYETT A FUNKCIONÁLIS DIZÁJNRA, AZ ÉLHETŐ ÉS INSPIRÁLÓ TEREKRE ÉRDEMES HANGSÚLYT HELYEZNI.

 

Ami régebben extra volt, mint a jó bútorok, a klíma, a megfelelő zajszint és fényviszonyok megteremtése, ma már szinte alap, cégmérettől és szektortól függetlenül. A jól megtervezett, a munkavállalók igényeire szabott irodai környezet nem valamiféle jótékonykodás, hanem mérhető üzleti haszna van, ami többek között a kevesebb betegszabadságból, kisebb fluktuációból, jobb morálból és nagyobb hatékonyságból ered.

 

Hogyan kell jól egyensúlyozni?

A tervezők többnyire egyetértenek abban, hogy a funkció mindig megelőzi a dizájnt, a középpontban pedig az embernek kell állnia. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, rá kell szánni az időt a tervezésre, érdemes akár külső szakértőt is bevonni a folyamatba, és persze kötelező felmérni a munkavállalók igényeit.

 

EGY JÓL MEGALAPOZOTT ÁTALAKÍTÁSNAK NEMCSAK A MUNKAHELY SIKERES, ÚJRAPOZICIONÁLÁSA, HANEM A HATÉKONYSÁGNÖVELÉS IS FONTOS HOZADÉKA.

 

A legtöbb vállalat mégsem tudja, hogy hogyan induljon neki egy átalakításnak vagy költözésnek.

 

Teljes cikk

 

 

Megtagadhatja a munkavállaló az utasítás teljesítését?

 

A munkáltató egyik legfontosabb jogosultsága a munkaviszonyban, hogy a munkavállalónak utasítást adhat a munkavégzés körében. Az utasításokat a dolgozó főszabály szerint köteles követni és betartani. Egyes esetekben előfordulhat azonban, hogy a munkavállaló megtagadhatja, vagy akár köteles megtagadni az utasítást. Milyen következményekkel jár, ha a munkavállaló nem tesz eleget az utasításnak? Megtagadhatja a munkavállaló az utasítás teljesítését? A kérdésekre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.

 

A munkáltató utasítási joga

A munkáltató széleskörű utasítási joggal rendelkezik a munkaviszonyban. Joga van meghatározni többek között a munkavállaló által elvégzendő munka módját és eszközeit, adott esetben a munkavégzés helyszínét, idejét, időtartamát. Az utasítások lehetnek általános jellegűek, minden dolgozóra érvényesek. Az utasítások lehetnek specifikusak is, így például kifejezetten egyes munkavállalókra vagy munkafolyamatokra vonatkozóan részletekbe menő instrukciók. A munkáltató az utasítását akár szóban, akár valamely írásbeli formában kiadhatja. A munkavállaló bármikor kérheti az utasítás írásba foglalását. Ebben az esetben csak akkor kötelessége az utasítás teljesítése, ha a munkáltató azt írásba foglalja.

 

Követni vagy megtagadni az utasítást?

A munkáltató jogszerű utasítását a munkavállaló köteles betartani és a munkáját az utasításnak megfelelően végezni. Előfordulhat azonban, hogy az utasítás jogszerűtlen volta miatt a dolgozó megtagadhatja vagy köteles megtagadni az utasítást.

  • A munkavállaló jogosult megtagadni az utasítást, ha a munkáltató olyan utasítást ad, amely munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik. Ilyen szabály például a munkaviszonyra vonatkozó jogszabály vagy a kollektív szerződés.
  • Megtagadhatja a munkavállaló az utasítás teljesítését abban az esetben is, ha az utasításnak megfelelő munkavégzés az ő életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné. Utóbbira példa lehet, ha a munkáltató hiányos vagy hibás munkavédelmi eszközöket biztosít.

 

A fenti esetekben a munkavállaló döntheti el, hogy teljesíti-e az utasítást vagy nem. Hátrány egyik esetben sem érheti az erre vonatkozó döntése miatt.

  • A munkavállaló köteles megtagadni az utasítást teljesítését, ha annak teljesítése más vagy mások egészségét vagy a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné. Ebben az esetben a dolgozó nem mérlegelhet, hanem köteles megtagadni az utasítás teljesítését.

 

Mi a következménye az utasítás megtagadásának?

A jogszerű munkáltatói utasítás megtagadása hátrányos következményekkel járhat a munkavállalóra nézve. Így például figyelmeztetést, megrovást, fegyelmi eljárást vagy más hátrányt hozhat magával. Többszöri vagy súlyosabb esetben az utasítás megtagadása ahhoz is vezethet, hogy a munkáltató felmondással megszünteti a dolgozó munkaviszonyát. Szélsőséges esetben, ha a dolgozó a munkáltató lényeges utasítását szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, a munkáltató azonnali hatállyal is megszüntetheti a munkaviszonyt.

 

Előfordulhat, hogy a jogszerű utasítás megtagadása miatt a munkáltatónak kára keletkezik. Ilyen esetben a munkavállalónak számítania kell arra is, hogy a munkáltató a kár megtérítését is fogja követelni tőle.

 

Amennyiben az utasítást a dolgozó jogszerűen megtagadhatja vagy köteles megtagadni, akkor emiatt őt a munkaviszonyban semmilyen hátrány nem érheti, és kártérítésre sem kötelezhető az utasítás megtagadása miatt. Abban az esetben, ha a munkáltató ennek ellenére hátrányos következményeket alkalmaz, a munkavállaló ezen intézkedésekkel szemben bírósági jogorvoslattal élhet.

 

Teljes cikk