2017. 08. 30.

Nyugdíjasok enyhíthetik a munkaerőhiányt

Számos területen nyugdíjasok enyhíthetik a munkaerőhiányt szeptembertől. Az országban elsőként létrejött Nyugdíjas Szövetkezet tapasztalatai szerint nagy az érdeklődés az idősek körében, de sok munkáltató is keresi őket álláslehetőséget kínálva.

„Nagyon sok nyugdíjas szeretne még dolgozni, és sajnos hiába a negyvenéves munkaviszony, kevés a nyugdíjam, és úgy gondolom, hogy amíg aktívan tudom ezt végül is csinálni, addig szívesen bevállalnám. Sokkal jobb, mint otthon tévét nézni, meg az, hogy emberek között van az ember” – mondta Andrejkovicsné Erzsike, aki maga is munkát keres.

A dolgozni vágyó nyugdíjasoknak egy jelentkezési lapot kell kitölteniük. Ezen kell feltüntetniük egyebek mellett azt is, hogy kérnek-e rugalmas munkaidőt.

A miskolci irodában az első szerződéseket szeptember elsejei kezdéssel kötik. Sok az érdeklődő, két hét alatt ötszáz jelentkezőt regisztráltak.

„Elmondhatjuk, hogy valóban a jövedelem sokaknak számít, és hogy ki tudják egészíteni a nyugdíjukat, de azt is látjuk, hogy emellett a munkahely közösség is, és ezeknek az embereknek nagyon fontos, hogy közösségben töltsék el az idejüket, hogy a saját fontosságukat visszaigazolják, hogy egy egész életen át szerzett tudásra még most is szükség van” – jelentette ki Kiss Gábor, a Harmadik Kor Nyugdíjas Szövetkezet elnökségi tagja.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szerint a nyugdíjas szövetkezetek sok adminisztrációval járnak, de egyes területeken valóban enyhíthetik a munkaerőhiányt.

„Elsősorban a kereskedelemben várunk ettől többlet munkaerő-kínálatot, adminisztratív vagy könnyebb szellemi munkakörökben látjuk, hogy ott lenne munkaerő-kínálat. Azt látjuk, hogy ugyanakkor a feldolgozó iparban, ahol szintén jelentős a munkaerőhiány és egyre jelentősebb, ott kevesebb eredményt várunk ettől” – vélekedett a szervezet elnöke, Rolek Ferenc.
(http://hirtv.hu/ahirtvhirei/nyugdijasok-enyhithetik-a-munkaerohianyt-1402384)