2019. 02. 26.

Nagy bajban a Magyar Posta

Csoportos leépítés, demonstráció, aláírásgyűjtés, munkaerőhiány – egyre több megoldhatatlannak tűnő problémát görget maga előtt a Magyar Posta.
Egyre nagyobb bajban van a Magyar Posta Zrt., hiszen a Postás Szakszervezet (PSz) sem írta alá a bérmegállapodást az állami vállalatnál.
A PSz egyelőre nem csatlakozott a többi postás szakszervezet által március 9-re meghirdetett demonstrációhoz, hanem “a fokozatosság elvét tartva, a tagok által elvárt célok elérése érdekében, további lépések megtételéhez a titkárok bevonásával, minden munkavállalót megszólítva aláírásgyűjtést végzünk” – olvasható a PSz honlapján.
A szakszervezet újabb levelet is írt Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek, amelyben plusz forrást kértek a béremelésekhez.
A PSz azért nem írta alá a bérmegállapodást, mert szerintük a rendelkezésre álló keret nem kezeli a munkaerőpiaci helyzetet, a bértorlódást és bérfeszültséget, valamint a bérfejlesztés elmaradt az elvárt két számjegyű mértéktől.
Az állami vállalatnál 3 éves bérmegállapodás van érvényben, a 2019-re rögzített százalékos mérték pedig legalább 6 százalék. A szakszervezetek ezt most nem fogadták el, szerintük a 2017-ben kötött bérmegállapodás felett már eljárt az idő és két számjegyű béremelést követelnek.
Ugyanakkor a szakszervezet nem túl optimista.
Munkavállalói szempontból fel kell készülnünk a munkáltató kedvezőtlen lépésére
– közölte a PSz. A többi szakszervezet már nemcsak tárgyalna, hanem demonstrációt szerveznek március 9-re, jelenleg a tüntetési hajlandóságot mérik fel országszerte. Az sem tesz túl jót a hangulatnak a Magyar Postán belül, hogy tavasszal újabb csoportos leépítés lesz, ezúttal mintegy 300 embert küldenek el bürokráciacsökkentés címszóval.
(https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/17452-nagy-bajban-a-magyar-posta)