2016. 11. 21.

Kevesebbet alszol napi hét óránál? Sose kapsz fizetésemelést

Magyarok tömegei alszanak kevesebbet napi nyolc óránál, ráadásul vannak, akik nem fektetnek elég hangsúlyt a minőségi alvásra. Ezzel viszont nagy veszélybe sodorhatják magukat, az egészségük mellett a pénztárcájuk is bánhatja a kevesebb alvást. Összeszedtünk néhány tippet, amivelte is frissebben kelsz majd fel reggelente.

Mindegy, hogy álmatlanság gyötör minket, vagy a gyerek miatt kelünk fel gyakran, ha keveset alszunk, az érezhetően negatív hatással van a másnap végzett tevékenységeinkre. Matthew Gibson (Williams College) és Jeffrey Shrader (UCSD) kutatása szerint ráadásul hosszútávon az alváshiányunk miatt a termelékenységünk is csökkenhet, emiatt pedig kevesebb fizetést kaphatunk.

Ha egy héten keresztül napi hat órát alszik valaki, az közel annyira káros hatással van a szervezetre, mintha előző éjszaka egyáltalán nem aludt volna

– mondta Gibson a Marketwatchnak. A kutatás során megvizsgálták, hogyan hat a napsütés az emberi testre és arra jutottak, hogy ennek hiánya fáradtságot okoz. Ez eddig nem is feltétlenül meglepő, azonban azt is kimutatták, hogy a minőségi, napi 7-9 óra alvásnak köszönhetően az alanyok jobban teljesítettek a munkahelyükön. Persze ez nem azt jelenti, hogy csökkentenék a bérünket, az viszont elképzelhető, hogy később kapjuk meg a kinevezésünket, vagy elmarad a béremelés.

Innen már csak egy ugrás és könnyen belátható, hogy azokban az országokban (településeken) ahol kevesebbet süt a nap, általánosságban hatékonyabban dolgoznak az emberek. Ez egyébként magyarázatot adhat arra, hogy Európa északi országaiban miért magasabb az egy főre jutó jövedelem, másrészt segíthet abban, hogy az életritmusunk megváltoztatásával mi is több pénzt kereshessünk.

Elsőre egyébként szinte lehetetlennek tűnhet, hogy több időt töltsünk alvással, a család, a munka, a barátok és a hobbink mellett, azonban megéri ezzel foglalkozni, mert megtérül a “befektetés”. “Mellékhatásként” ugyanis nemcsak a keresetünk nőhet, hanem az egészségünk is jobb lehet, és a közérzetünk is javul, ráadásul lehet, hogy ezután sokkal kevesebbet, vagy egyáltalán nem kell kávéra költenünk.

Általánosságban elmondható, hogy az emberek nem tulajdonítanak kellő figyelmet az elegendő alvásra. Ezzel viszont nemcsak a jövedelmünk, hanem az egészségünk is veszélybe kerülhet, így érdemes rávenni magunkat a kielégítő alvásra.

Hogyan vegyük rá magunkat a több alvásra?

Tedd le a kütyüket!

A számítógépek, telefonok, tabletek háttérfénye kifejezetten élénkítő hatással vannak ránk, ezért legalább fél órával azelőtt, hogy aludni indulunk, már ne használjuk ezeket a kütyüket. Van, aki tulajdonképpen a telefonjával alszik, ezt viszont teljesen iktassuk ki az életünkből.

A jelszó: minőségi alvás

Az mennyiség mellett a minőség és az alvás időzítése is fontos. Ha tehát valamilyen okból csak 5-6 óránk van aludni, akkor gondoskodjunk arról, hogy ez legalább minőségi alvás legyen.

Szüntessük meg a rossz szokásokat!

Ugyan a naplemente és ezzel az alvás hiánya automatikusan álmosabbá tesz, azonban ez nem azt jelenti, hogy azonnal le is kell feküdni aludni, ha túl korán alszunk el, az felboríthatja az alvási ciklusainkat.

Sokan a tévé előtt alszanak el, majd később mennek át az ágyba, ez azonban szintén nem szerencsés, összezavarhatja az alvási ciklusainkat.

Ha keveset tudunk éjszaka aludni, akkor napközben iktassunk be egy 15-20 perces szunyókálást (power nap), amivel felfrissíthetjük az agyunkat. Lényeges, hogy ezt legfeljebb kora délután tegyük, nagyjából délután 2 után már inkább ront a helyzeten, mint használ.
(www.penzcentrum.hu)