2016. 07. 21.

Ismét Családbarát Munkahely elismerést kapott a K&H

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2014 után ismét Családbarát Munkahely elismeréssel díjazta a K&H Bankot. A díjat Végh József, a K&H HR igazgatóság vezetője vette át Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkártól, aki köszöntőjében elmondta, hogy miközben sok olyan pályázat érkezett, amely a már ismert családbarát intézkedéseket tartalmazta – mint pl. nyári táboroztatás, vagy kismamákkal való kapcsolattartás -, idén igazi újdonságokkal is találkoztak a pályázati döntéshozók. Ilyen például az idősebb munkavállalók sajátos igényeihez kapcsolódó programok megvalósítása, amelyek szintén a családbarát munkahelyi kultúra részét kell, hogy képezzék a jövőben.

„Amikor családbarát intézkedésekről beszélünk, szinte kivétel nélkül a nők és a kisgyermekes szülők jutnak eszünkbe. Kétségtelenül ez a legérintettebb társadalmi réteg, és a K&H is számos programmal támogatja családos munkavállalóit. A mai demográfiai folyamatok mellett azonban, amikor egyre hosszabb és aktívabb életet élünk, és a nyugdíjkorhatár is fokozatosan emelkedik, a K&H Bank azt is fontosnak tartja, hogy az idősebb, nyugdíj előtt álló korosztály érdekeit is szem előtt tartsuk, hogy dolgozóink minél teljesebb életet élhessenek” – mondta el Végh József a díj átvételekor.

A tapasztalatok szerint a női munkavállalók 40 év munkaviszony elérése után szinte kivétel nélkül élnek a nyugdíjba vonulás lehetőségével, mivel az idős szülők ápolása vagy a már felnőtt gyermekek családalapítása okán egyre nagyobb szükség van rájuk otthon. Ez azt jelenti, hogy legalább 6-8 év aktív és értékes munkaviszony esik ki. „E korosztály több szempontból is sajátos jellemzőkkel és igényekkel bír. A K&H Bank ezért egy olyan, Magyarországon egyedülálló programot kíván indítani, amely hozzájárul a nyugdíjas életre való felkészülésre, és lehetővé teszi a fokozatos nyugdíjba vonulást. Meggyőződésünk, hogy egy ilyen program kidolgozása és működtetése hozzájárulhat a munka-magánélet egyensúlyának megteremtéséhez, az egészséges és jól működő családok számának növekedéséhez, és áttételesen a születendő gyermekek számának növekedéséhez” – mondta el Végh József.

A Minisztérium által díjazott K&H szenior program keretében lehetőség lesz átkerülni teljes munkaidőből részmunkaidős foglalkoztatásba, illetve kevésbé stresszes munkakörbe. A rugalmas munkavégzés így lehetőséget teremthet a növekvő családi kötelezettségek ellátására, miközben az idősebb korosztályba tartozó munkatársak által birtokolt tudás és tapasztalat fokozatosan átadható lesz a fiatalabb generációk számára. A gyorsan fejlődő IT technológiák megismerésére és elsajátítására a Bank külön tréninget és életvezetéssel összefüggő előadásokat kíván szervezni az érintett korosztályba tartozó munkatársak számára.

Az újdonságnak számító, idősebb munkavállalóknak szóló program mellett a K&H eddigi családbarát törekvései elismerésének is szól a díj, hiszen a Bank évek óta kiemelt figyelmet fordít a dolgozók gyermekvállalás utáni visszailleszkedésének támogatására is. 2013 júliusától egy 5 munkaállomásos gyermekbarát munkahelyi szoba is a gyermekes munkavállalók rendelkezésére áll, ahol a dolgozók úgy tudják végezni munkájukat, hogy gyermekük közben mellettük játszik a játszósarokban. A nyári hónapokban évente mintegy 300 munkatárs gyermekének nyári táboroztatását támogatjuk anyagilag is. A Bank folyamatosan támogatja a szociálisan rászoruló munkatársait, a cafetéria rendszer számos a családok számára fontos juttatást tartalmaz, rugalmas munkavégzési formák és a családbarát szabadságolási gyakorlat alkalmazását tartja szem előtt, miközben a gyermekek születése esetére járó apaszabadság mértékét a törvényben biztosított mértéknél magasabban határozta meg, Családbarát kiadványt jelentet meg, Családi napot rendez.