2019. 07. 05.

Ilyen órabérért güriznek az idénymunkások a földeken – ez lenne a versenyképes fizetés?

Még mindig több tízezer dolgozóra lenne szükség, de idén az agráriumban és a turizmusban is elkezdett csökkenni a munkaerőhiány a nyári idénymunkaszezonban – írja a Világgazdaság szakmai szervezetek vezetőire hivatkozva.
Ledó Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint tavaly volt a mélypont, az idén már javult a helyzet, a termelők könnyebben találnak idénymunkásokat. A javulás okai között említette, hogy érzékelhetően több diák dolgozik a kertészetekben, és a termelők próbálnak minél jobb munkakörülményeket biztosítani. A bérek az elmúlt öt évben megduplázódtak, az átlagos órabérek mára 900-1300 forintra emelkedtek.
Kiszámoltuk, hogy ha egy idénymunkás ideális esetben napi nyolc órában dolgozik, maximális órabérért, akkor körülbelül bruttó 210-230 ezer forintot kaphat, ami nettósítva már nem számít olyan magas összegnek. A szomszédos Ausztriában ennél jóval magasabb fizetésért csábítják az idénymunkásokat.
A mezőgazdaságban a csúcsidőszak a július-szeptemberi betakarítási szezon, Ledó Ferenc szerint ilyenkor 60-80 ezer idénymunkásra van szüksége az ágazatnak, és körülbelül 10-15 ezer fő hiányzik a piacról.
A Balatonnál sem jobb a helyzet
Az idegenforgalmat és vendéglátást illetően Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke a lapnak azt mondta, hogy országos szinten az ágazatban továbbra is több mint tízezer munkahely betöltetlen, de idén már csökkent a munkaerőhiány. Hozzátette: bár nagy a bérnyomás, de már tudnak olyan fizetést adni, hogy számos vendéglátós úgy dönt, inkább itthon dolgozik, nem külföldön. A Balaton környéki településeken nyáron ma már 1500-2500 forintos órabéreket adnak a vendéglátósok. Ebben az ágazatban is érezhetően nőtt a diákmunkások száma.
(https://www.nosalty.hu/ajanlo/ilyen-oraberert-guriznek-idenymunkasok-foldeken-ez-lenne-versenykepes-fizetes)