2018. 07. 12.

Hova tegyük nyáron a gyereket? A cégeket nem nagyon érdekli

Minden második magyar családban okoz nehézséget a gyermekfelügyelet a nyári szünetben, tízből azonban mindössze három vállalat támogatja a 14 éven aluli gyermeket nevelő szülőket ezen a téren. A munkaadó részéről segítségre legnagyobb eséllyel az állami szférában és mikrovállalkozásnál dolgozók számíthatnak.

Minden második magyar családban okoz nehézséget a gyermekfelügyelet megoldása a nyári szünetben egy friss kutatás szerint. A RÉGIÓ JÁTÉK felmérésében résztvevők 70 százaléka jelenleg is olyan helyen dolgozik, ahol egyáltalán nem támogatják a kisgyermeket nevelő munkavállalókat még a 11 hetes vakáció alatt sem, holott a családbarát vállalatok dolgozói elmondásuk szerint jobban megbecsülik a munkahelyüket.

A megkérdezett szülők átlagosan 14 nap szabadságot tudnak kivenni nyáron, ideális esetben viszont ennél 10 nappal többre lenne szükség” – ismertette az eredményeket Gyaraki József, a cég  ügyvezetője.

A családok felé elkötelezett munkaadók rugalmas munkaidő-beosztással (62%), távmunkával (21%), és azzal segítik a szülőket, hogy magukkal vihetik gyermeküket a munkahelyükre (39%).

Legnagyobb eséllyel mikrovállalkozásnál (50%), az állami szférában (40%) és a kisvállalkozásnál (35%) dolgozók találkozhatnak ilyen fajta segítséggel, bár például a szülők jó szívvel csak akkor vinnék a munkába magukkal a gyermeküket, ha a cégen belül lenne a kicsik számára kialakított foglalkoztató vagy játszószoba.

Pozitív fejleményugyanakkor, hogy növekedett azoknak a munkaadóknak a száma, akik beszállnak a nyári táborok finanszírozásába, ami szintén a multikra, nagyvállalatokra és az állami szektorra jellemző – tette hozzá az ügyvezető.

A nagyszülő mindent visz

A táborozás és a szabadnapok mellett az erős nagyszülői támogatás a legnagyobb segítség: tízből nyolc esetben ők töltik ki az édesanya és édesapa nélküli napokat a nyári szünetben. Hosszú távon mindenképp megéri a családbarát gondolkodás erősítése, hiszen így még akár új munkaerőt is könnyebb találni, és a hosszú évek óta nálunk dolgozókat megtartani.
(https://piacesprofit.hu/kkv_cegblog/hova-tegyuk-nyaron-a-gyereket-a-cegeket-nem-nagyon-erdekli/)