2011. 11. 28.

Hogyan legyünk nőként jó vezetők?

Hogyan legyünk nőként jó vezetők?

Nemzetközi és hazai kutatás a nemek eltérő vezetési stílusairól


Budapest, 2011. november 24. – A férfi vezető inkább pénzzel motivál, míg a nők jobban szeretik a kiszámíthatóságot – állapítja meg az Assessment Systems kutatása, amelyet hazánk mellett négy országban végeztek el. Idén egy külön felmérésben vizsgálták a Microsoft Magyarországnál dolgozó hölgyek motivációs rendszerét, amelyből kiderült, a világ legnagyobb szoftvervállalatánál dolgozó nők számára az átlaghoz képest kiemelten fontos az önzetlenség és a csoporthoz tartozás. Az Assessment Systems kutatása az egyik fő témája a november 24-én harmadik alkalommal megrendezett ’Opening Windows – Női Karrierek’ rendezvénynek, amelyen ismét összegyűlik az ország női vezetőinek színe-java.


Idén tavasszal a Microsoft rendezvénysorozatot indított ‘Opening Windows – Női Karrierek’ címmel, amelynek célja, hogy exkluzív fórumot teremtsen az informatikai területen dolgozó, a terület iránt érdeklődő, vagy egyszerűen karrierjükkel és női szerepükkel tudatosan foglalkozó hölgyek számára. A Microsoft Magyarország célja, hogy megoszthassa a témával kapcsolatban eddig felhalmozott tapasztalatot és tudást, amelyet a rendezvények vendégelőadói segítségével tovább gyarapíthatnak.

 

A női sikertörténetek, majd a férfi és női szerepek harmonikus együttműködése után a novemberi Opening Windows keretében a férfi és női vállalatvezetési stílusok különbségeire derül fény. Az Assessment Systems négy országban – az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Romániában és Magyarországon – végzett kutatást a női és férfi vezetők motivációjáról, amelyhez az amerikai munka- és szervezetpszichológus, Robert Hogan által kidolgozott kérdőívet alkalmazták. A Hogan tesztek sikerének egyik titka, hogy nemcsak a szakma, de az üzleti élet számára is fontos eredményekkel szolgálnak, valamint segítenek a szervezet teljesítményének javításában. Emellett felhívják a figyelmet arra, hogy egy munkavállalónál nem pusztán az alaptulajdonságok fontosak, hanem az is, hogy milyen motivációval rendelkezik, és miként reagál a stresszhelyzetekre.

 

A mintegy kétszáz hazai közép-és felsővezetőként dolgozó nő és férfi megkérdezésével készült kutatás eredményei azt mutatják, hogy a nők jobban szeretnek másoknak és a társadalomnak segíteni, többet foglalkoznak a morállal és a csapattal, nagyobb hangsúlyt helyeznek a CSR és környezetvédelmi projektekre. Ám, ha túlzott stresszhelyzetbe kerülnek, a női vezetők gyakrabban mutatják a túlzott szisztematikusság jeleit, amelyek csökkenthetik a csapat teljesítményét. A férfiak számára a profit és a pénzügyi haszon fontosabb motivációs tényező, jobban érdeklődnek a befektetések és más pénzügyi lehetőségek után. Számukra a pénz a siker mértékegysége, ezáltal pedig a profitabilitás a fő szempont az üzletben. Stressz hatására azonban zsarnoki uralkodókká válhatnak, akik mások véleményét, megoldási javaslatait lesöprik az asztalról.

 

„A motiváció aspektusának pontos ismerete azért fontos, mert tudattalanul mindannyian olyan motivációs struktúrát alakítunk ki mások felé is, amilyennel mi rendelkezünk, de hozzáállásunkat is alapvetően befolyásolja: az például, aki a csapatmunkát szereti, kevésbé tud azonosulni egy olyan munkatárssal, aki az önálló munkavégzés híve. Még vezetőként is hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy másokat is az motivál, mint ami bennünket, ez pedig alapvető hiba” – hívja fel a figyelmet Fehér Zsolt, az Assessment Systems nemzetközi ügyekért felelős igazgatója.

 

Az Assessment Systemsnek a hazai kutatás során alkalmazott kérdőíve alapján a Microsoftban végzett kutatása arra világít rá, hogy a vállalatnál dolgozó hölgyek számára az önzetlenség és a csoporthoz tartozás vágya a magyarországi átlagnál is erősebb motivációs tényező. Az eredmények utáni visszajelzésekből pedig kiderül, hogy a Microsoft ezen igények szerint ideális munkahely.

 

„Büszkék vagyunk arra, hogy a nálunk dolgozó nők visszajelzései szerint a vállalat az ő motivációik számára kielégítő munkakörnyezetet biztosít. A Microsoftnál egyik kiemelt célunk az, hogy a nők számára is vonzóvá tegyük az informatikát, mint iparágat, s felhívjuk arra a figyelmet, hogy a Microsoft nem egy „férfias” vállalat, igenis nőként is jó itt dolgozni. Ez nem helyi sajátosság, hanem globális kezdeményezés a vállalatnál, hiszen mindenütt pozitív példák sora bizonyítja, hogy a hatékony és eredményes munkavégzéshez a két nem együttes munkájára van szükség” – hangsúlyozza Fekete Judit, a Microsoft Magyarország HR-igazgatója. „Az Opening Windows jó lehetőséget biztosít arra, hogy találkozzunk, tapasztalatot cseréljünk női vezetőkkel az iparágunkból, bemutassuk azokat a lehetőségeket, amelyeket a Microsoft kínál. A rendezvényeken olyan témákkal foglalkozunk, amelyek valamilyen módon tükrözik a Microsoft munkavállalói értékrendjét.”


Az Assessment Systems felmérésének eredményei letölthetők a Skydrive-ról, de kérés esetén e-mailben is szívesen átküldjük őket.

 

A Microsoftról:


A Microsoft a személyi számítógépekre írt szoftverek legnagyobb gyártója a világon. Széles termékválasztéka az operációs rendszerektől és alkalmazásoktól kezdve az összetett hálózati szoftverekig, üzleti szoftverekig és internetes technológiákig terjed. A céget William H. Gates és Paul G. Allen alapította 1975-ben. Mára a világ több mint 90 országában van jelen, dolgozóinak száma pedig meghaladja a 80 000 főt.


A Microsoft Magyarország 1993-ban alakult, mindössze 2 fővel. Dolgozóinak létszáma jelenleg megközelíti a 200 főt. A Microsoft Magyarország 2003-ban, 2006-ban és 2008-ban elnyerte a „Legjobb Munkahely” címet, 2010-ben pedig az MNKSZ pályázatán a “Legjobb Női Munkahely 2009” címet érdemelte ki. A magyar leányvállalat ügyvezetői igazgatói posztját 2011. október 24-től Papp István tölti be.


Bővebb információ a www.microsoft.hu weboldalon található.