2013. 09. 05.

Gondoskodás felmérés – 2013.

Idén is, akárcsak tavaly, a Munkáltatói gondoskodás szakmai konferenciát megelőzően a cafeteriatrend.hu megkérdezte a partnereit, miként viszonyulnak a gondoskodás alapú juttatásokhoz.

A kérdőív azt vizsgálta, hogy használnak-e a munkáltatók olyan juttatási elemeket, melyek nem a dolgozók mindennapi költéseinek támogatását célozzák. Az önkéntes nyugdíjpénztár, egészségpénztár, önsegélyező pénztár, foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató, élet-, baleset és egészségbiztosítások leginkább akkor segítenek, ha nagy szükség van rájuk.

A 2013 augusztusában lefolytatott kutatásra 372 munkáltatói válasz érkezett.

– A tavalyi méréshez viszonyított 10 százalékot is elérő változás jelentős pozitív irányú trendet mutat. – foglalta össze a tapasztalatokat Fata László cafeteria szakértő.

A válaszok alapján a kitöltők 62,6%-a rendelkezik idén olyan juttatással, amelyet nem lehet azonnal felhasználni, hanem hosszabb távon gondoskodik a munkavállaló szükségleteiről. Ez az érték 2012-ben 54,7% volt.

Lényegesen – több mint 10 a százalékkal – csökkent azon válaszadók száma, akiknek nincs, és nem is tervezik efféle juttatás bevezetését. Ezzel párhuzamosan pedig jelentősen emelkedett azok száma, akik stabil, működő, gondoskodást célzó programmal rendelkeznek, így a közeljövőben nem is tervezik ezek megváltoztatását.

A beérkezett 372 kérdőívből mindössze heten jelölték, hogy meg fogják szüntetni ezt a juttatásformát. Ez a válaszok 1,9 százalékát teszi ki, vagyis közel felére csökkent a tavalyi értékhez képest. Emellett 10,2% nyilatkozott úgy, hogy tervezi ilyen juttatások bevezetését.

 

A tavalyi és az idei adatokat összevetve arra következtethetünk, hogy egyre több munkáltató tartja fontosnak, hogy hosszú távon gondoskodjon munkavállalói egészségéről, nyugdíjáról, biztonságáról.

 

Mérési adatok:

 

2012

2013

Nincsenek ilyen juttatásaink, és a jövőben sem tervezünk ilyet adni

38,55%

27,15%

Most nincs ilyen juttatásunk, de tervezzük bevezetni

6,78%

10,22%

Van ilyen juttatásunk, de alapos átalakítás előtt áll

3,27%

0,27%

Van ilyen juttatásuk, és folyamatosan finomítjuk a rendszert

22,43%

25,81%

Van ilyen juttatásunk, és nem tervezzük, hogy változtatunk rajta

25,00%

34,68%

Van ilyen juttatásunk, de meg fogjuk szüntetni

3,97%

1,88%

Forrás: Fata László, CafetériaTrend