2017. 08. 18.

Gerincgyilkos szakmák, avagy informatikusok hátrányban

Statisztikák szerint az európai országokban a mozgásszegény, ülő életmód következtében tíz felnőttből kilenc szenved valamilyen mozgásszervi betegségben.  Könnyen alátámaszthatjuk mindezt akár saját magunk is egy rövid közvélemény kutatással: ha megkérdezzük kollégáinkat, szinte bizonyos, hogy jóval többen panaszkodnak rendszeresen visszatérő nyak, váll és/vagy derékfájdalomra, mint ahányan tökéletesen egészségesnek vallják magukat. Vajon milyen okok állnak az irodai „járvány” mögött, és mit tehetünk annak érdekében, hogy ép és egészséges gerinccel vészeljük át a munkahelyen töltendő 40-50 évünket? Megkérdeztük Feövenyessy Krisztina alternatív mozgásterapeutát, funkcionális gerinctrénert.

Rövidülő izmok eleinte, porckorongsérv hosszú távon

„Nos, a mozgásszegény életmód önmagában is gerincgyilkos, hisz az izmok lassú sorvadásához vezet. Ha az izomzat gyenge, súlyos többletteher hárul az ízületekre (az izmok egyik fontos feladata ugyanis az ízületek tehermentesítése). A mozgás hiánya azonban más problémákat is okoz. Az ízületi porcnak nincs önálló vérellátása, így anyagcseréje közvetett, a mozgás hatására létrejövő nyomáskülönbség segíti a porc tápanyagellátását a csontok és az ízületi folyadék felől. Mozgás hiányában nem működik a „szivattyú”, így nem áll a porcszövet rendelkezésére elegendő tápanyag. E két tényező együttesen vezet a porcszövet károsodásához és a sajnos sokak által jól ismert porckopáshoz. Mindezt tovább tetézi a nyolc-tíz órás ücsörgés, amely drámai terhelést jelent gerincünk számára.” – sorolja a szakember, mivel érdemes szembesülnie annak, aki ülőmunkát végez. A mozgásterapeuta szerint fontos pontosan látni, mi történik, amikor leülünk egy székre és a külső szemlélő azt látja, hogy testtartásunk jelentősen megváltozik, fejünk előre tolódik, hátunk pedig egyetlen C-betűbe görbül:

1, Izmaink és kötőszövetünk (szalagjaink, ízületi tokjaink, illetve az izompólya) hosszú távon mintegy „adaptálódnak” jellemző testtartásunkhoz (azaz a C-betűhöz). Megbomlik izomegyensúlyunk, bizonyos izmaink rövidülnek (pl. nyak hátsó része, mellizmok), bizonyos izmok pedig túlnyúlnak (pl. nyak elülső része, mély hátizmok), így idővel már álló helyzetben is görnyedt marad a testtartásunk, ahogy az az alábbi képen is jól látható. A tartósan rövidülő izmok és kötőszövet krónikus feszessége miatt akadályozottá válik az adott terület anyagcseréje, s a felhalmozódó salakanyagok nyomása komoly fájdalommal jár. Jellemzően ilyenkor dörzsölgetjük bánatos képpel nyakunkat, derekunkat.

2, Ülés közben a csigolyák elülső része közeledik egymáshoz, hátulsó része pedig távolodik egymástól, a köztük lévő puha porckorongokra tehát folyamatos hátrafelé irányuló nyomóerő hat. Az évek során a túlterheléstől lassan, de biztosan ellapulnak a porckorongok, végül kialakul a porckorongsérv (azaz a korongok kiboltosulnak hátrafelé, a gerincvelő irányába), mégpedig jellemzően a leginkább túlterhelt területeken, a gerinc nyaki és/vagy ágyéki szakaszán.

Masszázs, csontkovács, gyógyszerek helyett értő megelőzés

Feövenyessy Krisztina fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a közhiedelemmel ellentétben a fájdalomcsillapító gyógyszerek, a csontkovácsolás vagy a masszázs önmagában bizony édeskevés (sőt, a rendszeres csontkovácsolás igen komoly veszélyeket rejt magában). „Aktív munkára, rendszeres gerincbarát testmozgásra, a munkával járó káros terhelések mindennapos kompenzálására van szükségünk ahhoz, hogy panaszmentes életet élhessünk. Hetente legalább két-három alkalommal sportoljunk, mozogjunk 40 percnél hosszabb ideig! Ideális mozgás a kirándulás, túrázás, a nordic-walking, illetve a gerinctorna/gerincjóga. Figyelem, az edzőtermi gyúrás, a legtöbb divatos elnevezésű, nehezen túlélhető csoportos óra, a mellúszás, a futás és a kerékpározás a gerinc szempontjából nem számít sportolásnak! Utóbbiak sajnos jóval többet ártanak, mint amennyit használnak.” – mondja a terapeuta.

Legfontosabb teendő: a kiváltó ok megszüntetése

A rossz hír az, hogy sajnos nem elegendő sportolni (vagy masszőrhöz járni) akkor, ha továbbra is napi 8 órát töltünk ugyanabban a helytelen pozícióban. A legelső lépés tehát mindig a káros terhelés megszüntetése. „Kezdjük azzal, hogy kérjünk meg egy gyógytornászt/mozgásterapeutát, tanítsa meg a helyes testtartást és a helyes ülést – bármilyen furcsán is hangzik, mai életmódunk miatt száz emberből csupán egy ül/áll helyesen, – illetve állítson össze számunkra egy-egy néhány perces, naponta elvégzendő személyre szabott irodai és otthoni gyakorlatsort, amellyel kompenzálni tudjuk az egész napos rossz terhelést!” – mondja Feövenyessy Krisztina és azzal folytatja, mire kell odafigyelni a munkahelyünkön:

– A számítógépet állítsuk úgy, hogy a monitor lehetőleg szemmagasságban legyen!

– A szék magassága akkor ideális, ha az ülőfelületen teljesen hátracsúszva két talpunk a talajon nyugszik.

– Helyezzük a széket olyan távolságra az asztaltól, hogy két alkarunk az asztallapon nyugodjon!

– Használjunk ék alakú ülőpárnát, amely előrebillenti a medencét, így megakadályozza, hogy görnyedten üljünk. Ha eleinte elfárad a derekunk, időnként néhány percre cseréljük ki az ékpárnát dinamikus ülőpárnára, utóbbi ugyanis ülés közben mozgatja át a gerincet!

– Legalább óránként tartsunk néhány perces szünetet! Álljunk fel, nyújtózkodjunk jólesően, végezzük el a néhány perces irodai tornánkat, és sétáljunk egy-két percet, akár bent az irodában!

Ha azonban már kialakult valamilyen mozgásszervi betegség, feltétlenül forduljunk mozgásterapeutához, ugyanis ez esetben kizárólag speciális, személyre szabott korrekciós mozgásprogram vezethet eredményre!
(http://index.hu/index2/#bloghu/itkocsma/2017/08/16/gerincgyilkos_szakmak_avagy_informatikusok_hatranyban)