2016. 11. 30.

Csak a túlélésről szól az élet havi 250 ezer forintos fizetés alatt

Extrákra költeni és spórolni hazánkban leginkább csak azok tudnak, akik nettó 250 ezer forint felett keresnek, négy emberből háromnak pedig csak az oldaná meg a pénzügyi gondjait, ha a jelenlegi fizetését 50 százalékkal megemelnék – írja az Index  a GKI és a Jófogás közös felmérésére hivatkozva.

A 10 ezer internetező bevonásával készült felmérés alapján

a magyar lakosság pénzköltési szokásait leginkább a hitelek befolyásolják, és 65 százalékunk elégedetlen aktuális anyagi helyzetével.

A felmérésben résztvevők átlagos havi jövedelme nettó 145 000 forint, amelynek a legnagyobb részét  a kötelező kiadások viszik el. A válaszadók mindössze 14 százaléka nyilatkozta azt, hogy az alapvető és kötelező kiadások után jövedelméből még egyéb vásárlásokra is futja, sőt spórolni is képes. Ezt a csoportot jellemzően a nettó 250 ezer forint feletti javadalmazásúak képviselik.

Összességében átlagosan heti 16 ezer forintot költhetünk el szabadon, ennyi pénzünk marad a kötelező kiadások után. A keresetükből nehezen kijövők 50 százalékánál hónapról-hónapra jelentkeznek a megélhetési nehézségek. A pénzügyi elégedetlenség még azok esetében is fennáll (27%), akik a kötelező kiadásokon felül ugyan még tudnak költekezni, de félretenni már nekik sem sikerül.
(http://www.penzcentrum.hu/karrier/csak_a_tulelesrol_szol_az_elet_havi_250_ezer_forintos_fizetes_alatt.1052506.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27)