2013. 04. 10.

Átlagosan 100-150 ezer forint a kereskedelmi és vendéglátóiparban elhelyezkedő frissdiplomások nettó kezdő fizetése

Karrier Napján 26 hazai, főként kereskedelmi és vendéglátó-ipari vállalat bevonásával folytatott kutatást a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara (BGF KVIK), hogy feltérképezze milyen mértékű szakértelmet, tudást, gyakorlatot és kompetenciát várnak el a munkáltatók a frissen diplomázott pályakezdő munkavállalóktól. (A kutatásban részt vevő vállalatok listáját ld. a közlemény végén a keretes részben.)

A vállalatok 92 százaléka foglalkoztat pályakezdőt

Frissdiplomás munkaerőt a megkérdezettek körében két vállalat kivételével minden cég foglalkoztat: 37% tíznél több pályakezdőt vesz fel évente, míg 29% 6-10 pályakezdőt, 17% 4-5 frissdiplomást, 13% pedig 2-3 frissen végzett munkavállalót alkalmaz évente.

 

A frissdiplomások többsége végzettségének megfelelő munkakörben kezd.

A megkérdezett vállalatok 92%-ánál a diplomás pályakezdő fiatalok a végzettségüknek megfelelő munkakörben dolgoznak. A megkérdezett cégek többsége (69%) szerint új munkatárs kiválasztása esetén számít, hogy a pályázó a munkakörnek megfelelő szakon szerzett oklevelet, 8% ezt elengedhetetlennek is tartja.

 

Idegennyelv-ismeret és jó beszédkészség társuljon a pozitív kisugárzással

A BGF KVIK karrier napján adott vállalati visszajelzések alapján a frissdiplomások munkavégzéshez kapcsolódó készségeik, képességeik közül a Top5-be – az alábbi sorrendben – ezek kerültek:

 

A frissdiplomások többsége 100-150 ezer forint nettó kezdőbérre számíthat

A kutatásban részt vevő vállalatok többsége, 61% a frissdiplomások nettó átlagkeresetét 100-150 ezer forint között határozta meg, 22% 150-200 ezer forint között. A vendéglátó és kereskedelmi iparban a cégek 8%-nál kereshet a pályakezdő 200 ezer forint felett. Ugyanakkor 100 ezer forintnál kevesebb kezdőbért csupán a vállalatok 9%-a jelölt meg.

 

 

A szakmai gyakorlat szükséges

A szakmai gyakorlatot kifejezetten támogatták a megkérdezett munkaadók: két kivétellel minden cég pozitívan nyilatkozott erről a képzési formáról. Visszajelzéseik szerint a pályakezdő fiatalok és a vállalatok számára egyaránt előnnyel jár a gyakorlati képzés. A válaszadók szerint a gyakorlat során a hallgatók felkészülnek a munka világára, megismerkednek a munkahelyi viszonyokkal, a vállalati kultúrával, valamint szakmai tapasztalatszerzésre is lehetőséget ad a gyakorlati képzés.

A kutatásban részt vett vállalatok: Accor-Pannonia Hotels Zrt., ALDI Magyarország Élelmiszer Bt., Alma Mater Tanétterem Kft., Amathus Hotels (Ciprus), Aquaworld Zrt., Boscolo Hotels Hungary Kft., Bron-Y-Aur Oktatásszervező Központ/Edu Travel, CCUSA Hungary Kft., Corinthia Hotel Budapest, Decathlon, Dispomedicor Zrt., EU-Diákok Iskolaszövetkezet, Európa Rendezvényiroda Kft., ExxonMobil, Generali-Providencia Biztosító Zrt., Gundel Kft., InterContinental Budapest, Invia.hu, Marriott Hotel, Mamaison Hotel & Residences Budapest, Mellow Mood Hotels, Morton’s Légi Utazási Iroda Kft., NCSSZI-Fiatalok Lendületben Programiroda, NUR Neckermann Utazási Szolgáltató Kft., Salzgitter Mannesmann Kft., Shortcut Communications

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA

Magyarország legnagyobb, mintegy 18 ezer hallgatót képező főiskolája, a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) 2000. január elsején a három jogelőd intézmény – a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskola, a Külkereskedelmi Főiskola, valamint a Pénzügyi és Számviteli Főiskola – összevonásával alakult meg. A jogelőd intézményekben végzettek, illetve az elmúlt években BGF-es oklevelet szerzők a hazai munkaerőpiac legelismertebb, legkeresettebb szakemberei, számosan közülük a magyar társadalom és gazdasági élet vezető személyiségei.

A Budapesti Gazdasági Főiskola küldetése az, hogy az üzleti tudományokban, valamint a kapcsolódó tudományágak területén az alapképzés, a mesterképzés, a szakirányú továbbképzés, a felsőfokú (felsőoktatási) szakképzés, valamint az egyéb felnőttképzés terén az ország és a kelet-közép-európai térség egyik vezető gazdasági felsőoktatási intézménye legyen.

A Budapesti Gazdasági Főiskola 2010 májusában a Felsőoktatási Minőségi Díj elismerésben részesült a minőségfejlesztés terén elért kiemelkedő eredményeinek elismeréséül, 2012 márciusa óta pedig ISO 9001:2009 tanúsítással rendelkezik. Az intézmény 2011 júniusában tagságot kapott az Európai Egyetemek Szövetségében (EUA), amely Európa vezető felsőoktatási szervezete, míg 2012-ben a Nemzetközi Egyetemi Szövetséghez (IAU), az UNESCO felsőoktatási szervezetéhez csatlakozott.

A BGF a 2013 és 2016 közötti időszakra elnyerte az „alkalmazott tudományok főiskolája” minősítést.