2019. 04. 12.

Átlagosan 10 százalék fölötti fizetésemelkedés a Pick Szeged Zrt.-nél

Átlagosan 10 százalék fölötti fizetésemelkedést jelent a Pick Szeged Zrt.-nél a napokban aláírt bérfejlesztési csomag: az egyezség a húsipari cég négy telephelyének mind a 2100 dolgozóját érinti. A 2018 és 2019 során kialkudott megállapodások pedig összesen mintegy 28 százalékos béremelkedést jelentettek a dolgozóknak – mondta a napi.hu-nak Gayer Zsolt, a Pick Zrt. Élelmezésipari Munkavállalók Független Szakszervezetének (ÉMFSZ) elnöke.
Emelkednek a keresetek a Pick Szeged Zrt.-nél a vállalat és a szakszervezetek által aláírt bérmegállapodásnak köszönhetően. Ez alapján 8 százalékos alapbéremelés illeti meg 2019. április 1-től a munkavállalókat. A fizikai munkavállalók esetében ez 8 százalékos fix alapbér-emelést jelent, míg a szellemi foglalkoztatottaknál a munkáltatónak lehetősége van differenciálni.
“Az alapbéremelés érinti a munkavállalóknak kifizetett bónuszok és pótlékok összegét, így az aláírt megállapodás átlagosan 10 százalék fölötti béremelkedést jelent a dolgozóknak”
– adta hírül az ÉMFSZ .
A felek ez év februárjában kezdték meg az egyeztetést, amelyet megelőzött 2018 októberében egy a munkáltató kezdeményezésére megvalósított havi – higiéniai, illetve teljesítményi – bónuszemelés a cégnél, amely átlagosan 8 százalékos béremelésnek megfelelő növekményt hozott a dolgozóknak.
Gayer Zsolt elmondta: a korábbi 2018 áprilisában kötött megállapodás 9 százalék körüli alapbéremelést jelentett a munkavállalóknak, így a két év átlagában már hozzávetőleg 28 százalékos mértékben emelkedett a Pick-munkavállalók keresete.
A szakszervezeti vezető szerint az idei áprilisi csomagban fontos szempont volt, hogy a cég összes üzemében legalább a megyei átlagokat elérő fizetést kapják a dolgozók (a Pick Szegeden, Baján és Alsómocsoládon rendelkezik gyártóegységekkel), a gyakorlatban pedig immár mindhárom érintett megyében néhány ezer forinttal felülmúlja az ottani, egyaránt bruttó 270-280 ezer forint körüli átlagkereseteket.
Változások voltak a cég élén
Szavai szerint a mostani megállapodást már az új menedzsmenttel kötötték meg és teljesen új alapokról kezdték meg a tárgyalásokat. (A 2011 októberében kinevezett Nagy Endre vezérigazgató tavaly júliusban saját kérésére köszönt le, míg a régi menedzsment szerződése lejárt. Jelenleg Sutka László megbízott vezérigazgató áll a Pick élén.)
Gayer szerint a 2018-as előzetes adatok alapján úgy fest, hogy a társaság tavaly nyereséges volt, ami alapul szolgált az elmúlt időszak keresetemelkedéseihez.
A fluktuáció az ÉMFSZ elnöke szerint nem jelent súlyos gondot: korábban a menedzsment attól tartott, hogy Bajához viszonylag közeli Mélykúton januárban átadott víziszárnyas-feldolgozó gyár el fogja szipkázni az embereket, de ez végül nem történt meg. Úgy látja: mindebben érdemi szerepe lehetett az elmúlt időszak béremeléseinek.
A Picknél a szezonális munkák miatt négyhavi munkaidő-keretet alkalmaznak. A 400 órányi rendkívüli munkaidő bevezetése eddig szóba sem került a vállalatnál – kollektív szerződésben maximum 300 órányi túlóra van rögzítve, ám nincs olyan dolgozó, aki ezt megközelítette volna.
Így muzsikált a Pick
A Pick Szeged Zrt., a legutóbbi 2017-es adatok alapján mintegy 66,4 milliárd forintnyi árbevételt produkált, míg a 2016-os üzleti évben még 77 milliárdos forgalomról számolt be. Az adózott eredmény ugyanakkor megugrott: 1,754 milliárd forintot tett ki, szemben a megelőző év 993,5 milliárdos profitjához képest.
Hogy az árbevétel visszaesését akkor mi okozta, a társaság beszámolójában nem részletezik. Vélhetően az állt a csökkenés mögött, hogy megnyílt a szintén a Bonafarm csoporthoz tartozó MCS Vágóhíd Zrt. mohácsi telephelye, ezzel párhuzamosan 2017. során a Pick Szeged Zrt. szegedi üzemében befejeződött a sertésvágás, egyúttal megszűnt a pécsi üzemben folytatott csontozó-daraboló tevékenység is.
A Picket 100 százalékos arányban a Bonafarm csoport birtokolja, amelynek tulajdonosa Csányi Sándor üzletember, aki a 100 leggazdagabb 2018-as listájának élén állt, mintegy 320 milliárd forintos vagyonával.
A Pick Szeged gyártja a Pick, a Herz, a Família valamint a Ringa márkatermékeket és közel 20 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a hazai húsiparban.
(https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/18026-atlagosan-10-szazalek-folotti-fizetesemelkedes-a-pick-szeged-zrt-nel)