2019. 04. 15.

A szakszervezettel kötött megállapodás ellenére is munkanap lehet nagyszombat a hatvani Boschnál

Hosszas bértárgyalás után február 11-én egyéves bérmegállapodás született a hatvani Bosch és a cég dolgozóit képviselő Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSZ) között, melynek eredményeképp a szakszervezet minden főbb követelése – így a fizikai dolgozóknak egységesen nyújtott 14,5%-os béremelés is – teljesült.
A szakszervezet 10 pontos követelésének fontos része volt, hogy legyen termelés mentes munkanap nagyszombat, szenteste és szilveszter.
A megállapodás értelmében ezekre a napokra szabadságot kell kivenniük azoknak a munkavállalóknak, akiknek egyébként munkanap lenne elrendelve. Ennek köszönhetően minden munkavállalónak négynapos húsvéti ünnep, háromnapos karácsonyi ünnep és kétnapos óév búcsúztatás jut.
A szakszervezet nemrég tett közzé Facebook-oldalán egy posztot, melyben Janik Tamás elnök arról számol be, hiába a megállapodás, a munkáltató „szembe köpi magát”, a szakszervezetet és a munkavállalókat is.
Mint kiderült, a cég nem állítaná le a termelést nagyszombaton sem, sőt, a húsvét hétfőt követő éjjel is munkába állítaná a dolgozókat.
A munkáltató a szakszervezettel is tárgyalt a témában: az ÉTMOSZ továbbra is tartja magát a bérmegállapodásban rögzíettekhez, vagyis szeretnék, ha a fizikai munkavállalóknak is legyen lehetősége egy igazi négynapos húsvéti pihenésre. Ha mégis munkavégzést rendelne el a munkáltató erre az időszakra, a szakszervezet szerint megfelelő ellentételezésre van szükség, vagyis hogy:
csak önkéntes alapon, a szakszervezetnél jelentkezve lehessen munkát vállalni, cserébe pedig tízszeres alapbért fizessen a munkáltató.
A szakszervezet elnöke szerint a tárgyalás során nem közeledtek az álláspontok, a munkáltató csak háromszoros bért fizetne a húsvéti munkavégzésért. Megállapodás végül nem született az ÉTMOSZ és a munkáltató között, így a mai napon a szakszervezet lezártnak tekinti a témát.
Azonban felhívja a munkavállalók figyelmét, hogy amennyiben önkéntes alapon bevállalják a húsvéti munkavégzést 3-szoros bérért, úgy megnyitják a kaput a bérmegállapodásban rögzített másik két „tiltott” nap előtt is, vagyis a szenteste és a szilveszter sincs biztonságban.
„Az ÉTMOSz azért köt megállapodásokat, hogy be is tartsa azt a munkavállalók érdekében, a munkáltató meg azért, hogy megszegje azt a profit érdekében. Ez egy jelentős különbség, döntsétek el, hogy nektek melyik a fontos. Mert ők már döntöttek helyettetek!”
– üzeni a munkavállalóknak a szakszervezet elnöke.
(https://merce.hu/2019/04/12/a-szakszervezettel-kotott-megallapodas-ellenere-is-munkanap-lehet-nagyszombat-a-hatvani-boschnal/)