2014. 03. 11.

A nemzetgazdasági miniszter nemrég változtatta a hétvégi hazautazás költségtérítésének maximumát

E rendelet alapján ellentételezi a munkáltató a dolgozói munkába járásának illetve hétvégi hazautazásának költségeit.

Ha a munkavállaló napi szinten a munkahelye közigazgatási határán kívülről érkezik dolgozni, esetleg hétvégén a munkahelye környezetéből hazautazik állandó lakóhelyére, akkor a rendelet szerinti költségtérítést kapja.

A szabályozás alapján a munkáltatónak a jegy vagy bérlet árának 86 százalékát kell a munkavállalójának megfizetnie. Ezt a térítést azonban a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint teljes egészében nem kell figyelembe venni a jövedelem kiszámításánál. Így a munkáltató az utazás teljes költségét kifizetheti adómentesen.

– Míg a napi munkába járáshoz a rendelet szerint a 2. osztályú vasút, helyközi és elővárosi busz, HÉV, hajó, komp, rév vehető igénybe, addig a hétvégi hazautazáshoz az előbbieken túl légiközlekedés is használható. – emlékeztet Fata László cafeteria szakértő.

A hétvégi hazautazás térítési kötelezettségének maximumát 2011-től évről évre a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter határozza meg. Az idei évben a nemzetgazdasági miniszter közleménye szerint a tavalyi havi 34.600 forintról 35.200 forintra növekedett ez a korlát. Amennyiben a hétvégi hazautazások költsége ezt az összeget meghaladja, úgy a felette lévő részt már nem köteles a munkáltató átvállalni.