2019. 07. 01.

A magyar munkaerőt szívesen látják Németországban és Ausztriában

Megrendezte Münchenben az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége, a “hazatérő börzét”, ahol alternatívát próbáltak kínálni a kint dolgozó magyaroknak – írja az index.hu.
Állításuk szerint a hazai építőipari bérek már a jellemző német fizetések 60 százaléka körül alakulnak, így figyelembe véve az olcsóbb hazai megélhetést, és az emberi tényezőket (család, barátok, nyelv) akár vonzó alternatíva lehet az itthoni munkavállalás – tudta meg az Index.hu.
A KSH adatai szerint tavaly, az évtizedben először, többen jöttek vissza Magyarországra, mint ahányan elmentek – azonban a be- és kivándorlást mindig problémás mérni. Annyi biztos, hogy a német Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2018-ban 212 360 fő magyar tartózkodott külföldiként az országban, többen, mint 2017-ben, tehát tömeges hazavándorlásról még nem beszélhetünk.
Egy németországi munkás jellemző havi bére kétezer euró környékén mozog, a szállásért 250-300 eurót kérnek, van ahol pedig bérkiegészítésként jár. Az órabéreket a legalacsonyabb bruttó 12 euró környékére ígérik, plusz erre adott esetben rájön rá a napi kiküldetési pénz.
Tehát hivatalosan egy 12 euró bruttó órabérben dolgozó segédmunkás, aki 40 órát dolgozik hetente 1920 eurót visz haza, ennek kedvezmények nélkül a becsült nettója 1300 euró, 420 ezer forint havonta, plusz esetleg néhány száz euró Auslöse.
Így – pusztán az elméletre alapozva – aki nem szakember vagy vállalkozó, de kicsit tud németül és elboldogul az építőiparban, az több pénzt tud összeszedni Németországban – ha hajlandó vállalni a munkásszállót és a család, barátok hiányát.
(https://www.hrportal.hu/hr/a-magyar-munkaerot-szivesen-latjak-nemetorszagban-es-ausztriaban-20190628.html)