2011. 11. 22.

A jövő szakmái

Sokan felteszik maguknak a kérdést, merre megy a világ szakmák tekintetében. Melyek lesznek a vonzó és a kevésbé vonzó területek a fiatalok számára. Ma Magyarországon a szakemberek egybehangzó véleménye szerint a természettudományos pályák lesznek az igazi kihívást jelentő modellek. A JUNGE Karrier magazin egy cikkében azokat a lehetőségeket szedi egy csokorba, ami szerintük a lehetőség a ma fiatalsága előtt.


A munkavállalók patchwork fognak befutni, vagyis az egy élet, három szakma és több munkahely lesz a jellemző. Szakemberek szerint átlagosan 5 évet fog valaki eltölteni egy munkahelyen, utána váltania kell.

 

A vállalatoknál a projekt alapú munkaszervezés fog dominálni. Így a munkavállalók feltehetően csak egy-egy nagy projekt idejére maradnak egy cégnél, ami szintén a patchwork-karrier irányába mutat.

 

A munka és a magánélet egyre inkább egymásba mosódik, ami az internetnek és a javuló kommunikációs csatornáknak köszönhető. Ugyanakkor sokan a munka-magánélet egyensúly felborulásától tartanak.

 

Az élethosszig tartó tanulás a jövőben valóban meg fog valósulni. Az emberiség tudása ugyanis minden öt évben megduplázódik. Aki lemarad, az nem lesz képes tartani a lépést a fiatalokkal, akik a legfrissebb tudással felvértezve hagyják el az iskolapadot.

 

Szakmák, amik létrejönnek, továbbfejlődnek

 

Bio-és környezettechnika


A biotechnológia fejlődése robbanásszerű, a foglalkoztatott szakemberek száma évente megduplázódik. A gyógyszeriparban és az egészségügyben is nagy szükség van rájuk, például olyan gyógyszerek kifejlesztéséhez, amelyek nem csak a tüneteket, hanem a betegség okát is megszüntetik. Az Egyesült Államok és Kína által erőltetett génmanipulált növényeknek az Európai Unió is zöld utat adott, így ezen a területen is elkél majd a biotechnológus. Nem beszélve az alternatív energiaforrások kutatásáról.

 

Biotechnológus – A sejtek molekuláinak és atomjainak működését vizsgálja, hogy a természet mintájára olyan rendszereket és termékeket tervezzen, melyek működése hasonló vagy megegyezik a biológiai sejtekével. Biológusok és biofizikusok tölthetik be ezt a munkakört. A nano-biotechnikusok az ágazat sztárjai lesznek.

 

Mechatronikus – A környezettechnika generalistájaként összekötik az elektronikát és a mechanikát, hogy például az autók motorjának működését tökéletesre fejlesszék. Gépész- és villamosmérnökök, valamint informatikusok egyaránt specializálódhatnak erre a területre.

 

Biogyógyszerész – Új gyógyszerek után kutat, természettudományi és orvosi ismeretekre is szüksége lesz.

 

Biztonságtechnika

A háztartások, irodák és hivatalok a világháló részei lesznek, és az internetes adatátvitel forgalmának növekedése többek között az elketronikus bűnözés fellendülését is előidézi.

 

Chief executive officer – Egy új “chief”, aki a vállalat védelméért felelős. Feladata, hogy megakadályozza a kémkedést és a munkatársak “árulásait”, valamint az internetről jövő támadásokat. A válságstratégiák és az ellenintézkedések kidolgozása is a munkakörébe tartozik. Mivel a felsővezetés tagja, a költségekért és beosztottaiért is felelős. Mérnökök, gazdasági és természettudományi szakemberek egyaránt alkalmasok a feladat elvégzésére.

 

Nyomozó – A telekommunikációs és a számítógép-hálózatokkal történő visszaélések felderítése a feladata, olyan ellenstratégiát kell kifejlesztenie, amely megnehezíti a hekkerek és az adatokért kémkedők életét. A vírusok elleni védekezésben is nagy szerepe van. Naprakész IT-tudás és analitikus képességek nélkül lehetetlen ezt a munkakört ellátni.

 

Kódolómérnök – A titkos adatok kódolásáért felelős, melyeket a hálózatokon továbbítanak. Nemcsak programozói, hanem hardware ismeretekre is szükség van hozzá. Az internetet és a telekommunikációs eszközöket ismerő villamosmérnök alkalmas lehet egy ilyen feladatra.

 

 

 

Egészségügy

Az öregedő társadalomban az egészségügy egyre nagyobb szerephez fog jutni, bár az államilag támogatott társadalombiztosítási rendszerek folyamatos költségcsökkentésre fogják szorítani a kórházakat és egyéb intézményeket. Ugyanakkor az egészséges életmód terjedése miatt kirobbanó wellness-boom jó üzletet kínál a vállalkozóknak is.

 

Egészségügyi diszpécser – Költségkímélő gyógyszer- és kezeléscsomagokat állít össze. Orvostudományi vagy közgazdasági egyetemet végzett, az utóbbi esetben azonban kiegészítő szakirányú végzettségre is szert kell tennie.

 

Megelőző orvos – Megelőző intézkedéseket dolgoz ki az egészség védelmében. Összekötő kapocs lesz a klinikai és a háziorvosok között. Nemcsak a klasszikus egészségügyben dolgozhat, hanem a wellness területén is, sőt sportszövetségek is alkalmazhatják.

 

Képzés

Az élethosszig tartó tanulás miatt a vállalati és vállalaton kívüli továbbképzések és tanfolyamok száma szaporodni fog.

 

 

Tele-coach – Az online tanfolyamok résztvevőinek segít, kérdéseikre telefonon vagy videokonferencián válaszol, és segít az előrehaladásban. Az egy főre jutó tanfolyami költséget is ő számítja ki. Egy vállalat emberi erőforrás osztályának alkalmazottjaként vagy önálló trénerként. Nem szükséges hozzá semmilyen speciális tudás, részmunkaidőben és másodállásban is végezhető. Szakemberek szerint óriási kereslet lesz az ilyen online tanfolyami segítőkre.

 


Tanulni tanító
– Bármilyen oktatási intézmény tanulóinak olyan technikákat oktat, melyek megkönnyítik a tanulást. Pedagógiai előtanulmányok nem feltétlenül szükségesek, inkább a tanításban vagy a területen eltöltött több éves tapasztalat jelent előnyt.

 

 

Robotizálás

A robotok eljövetelét már régóta várja a világ, hétköznapjainkba mégsem épültek még be. A robotizálás területén Japán jár az élen, a Honda például már kifejlesztette Asimonak keresztelt beszélő, lépcsőt is mászó robotját, de az egyelőre inkább csak a vállalat presztízsének növelésére szolgál. A Sony robotkutyáját kifejlesztő részleg vezetője, Toshidata Doi meg van győződve arról, hogy a robotok később az ipar számára olyan nélkülözhetetlenek lesznek, mint ma a személyi számítógép. A termékgyártásban is óriási versenyelőnyt jelenthetnek.

 

Robothumanizáló szakember – Feladata a robotok felruházása emberi tulajdonságokkal, mint például a beszédkészség vagy az érzelmeket kifejező mimika. Mérnökök, informatikusok, kommunikációs szakemberek és pszichológusok egyaránt szükségesek a feladat ellátásához.

 

Virtuálisvalóság-mérnök – Olyan számítógépes szimulációkat fejleszt, melyek a gépek és egyéb rendszerek megalkotásában segítenek. A szimulációk eredményei a kutatás és fejlesztési osztály használja fel a termékfejlesztésre. Mérnökök, fizikusok, matematikusok és kémikusok is alkalmasok a feladat betöltésére.