2020. 4. 4, szombat, Izidor napja van.

Fókuszban az emberi erőforrás

Az Ericsson „Az Év Coaching Szemléletű Szervezete” díjas coach szemléletű kezdeményezéseit ismerhette meg a nagyközönség

• Az Ericsson Magyarország K+F szervezete nyerte el az idén a Nemzetközi Coach Szövetség (ICF) Magyar Tagozata által első alkalommal odaítélt „Az Év Coaching Szemléletű Szervezete” díjat

• A K+F szervezet coach szemléletű kezdeményezéseit a november 12-én tartott Personal Hungary ” Tréning és Coaching interaktív terület” programján ismerhette meg a nagyközönség

• A coach szemlélet már a szoftverfejlesztés módszertanában, az agilis működésben is kiemelt szerepet kap; a coaching kultúra tudatos megteremtése stratégiai cél, mely cél elérését szisztematikus felülről jövő kezdeményezések szolgálják, kiegészítve a nagyon jelentős alulról jövő kezdeményezésekkel
Az Ericsson K+F Központjának díjazott pályázati anyagát, a szervezet coach szemléletű kezdeményezéseit a november 12-én tartott Personal Hungary tréning és coaching interaktív területén ismerhette meg a nagyközönség. Sok éve zajló, számos kollégát érintő munka elismerése az Ericsson K+F szervezetben az ICF dija, ahol a coach szemlélet már a szoftverfejlesztés módszertanában, az agilis működésben is kiemelt szerepet kap.
Ebben a módszertanban a hangsúly az egyéneken és az interakciókon, a működő szoftveren, a megrendelővel való együttműködésen és a változásra való gyors reakción van. A legfontosabb egység a fejlesztői csapat, és minden csapatnak tagja egy agilis team coach, akinek feladatai között szerepel a csapat és az egyén támogatása a célok elérése és a teljesítménynövekedés érdekében, a hatékony működés, a tanulás biztosítása, az agilis módszertan szerinti működés elősegítése és tanítása.
Kiemelkedő szerepet kapnak a szervezetben az alulról jövő kezdeményezések, amelyek a coaching szemlélet elterjedését célozzák: a Coach Club, amely mögött egy önszerveződő szakmai közösség áll és a célja, hogy a résztvevők megosszák egymással coaching témájú tudásukat, és hogy lehetőséget biztosítson a tanulásra és gyakorlásra; emellett az akciótanulócsoportok, amelyekben különböző szinteken dolgozó kollégák csoportos coaching keretén belül dolgoznak fel témákat, közben gyakorolva, és finomítva coach készségeiket; valamint az együttműködést fejlesztő team coaching folyamatok, amelyeken számos csapat vett részt az utóbbi időben – saját kezdeményezésből; vagy akár az innovációs coachok által végzett munka – lévén K+F szervezetről van szó, az innováció lételemünk, és az innovációval foglalkozó szakembereink a coaching segítségével támogatják az alulról jövő ötletek megvalósulását.
A coaching kultúra tudatos megteremtése stratégiai cél, mely cél elérését szisztematikus felülről jövő kezdeményezések szolgálják, coach szemléletben építve a szervezetben már jelenlévő igényekre. Az erre irányuló stratégiai program több lépcsős folyamat, a beavatkozások üteme követi a szervezet érési folyamatát, az igények megteremtése és kialakulása adja a vezérfonalat. 2013-ban létrejött egy külsős coachokból álló pool és a vezetői réteg számára elérhető lett a coaching. 2015-ben indult a belső coach pool, mellyel megvalósul az a cél, hogy a szervezeten belül bárki számára elérhetővé váljon a coaching. A belső coachingnak kulcsszerepet szánnak a szervezetben a vezetőfejlesztési programok, a tehetséggondozás, a változások, a sokszínűségre irányuló programok támogatásában. A belső coach csapat tagjai folyamatos képzéseken, szupervízión és esetmegbeszélésen vesznek részt . Mind a külső, mind a belső coachok által lebonyolított folyamatokra is gondos minőségbiztosítási elvek vonatkoznak. A coaching stratégia másik fontos pillére a szeptemberben elkezdődött, különböző vezetői rétegeket célzó „coachszemléletű vezető” képzés. A szervezet célja, hogy 2016 végéig a célcsoport minden tagja – vezetők, agilis team coachok, csapatvezetők – részt vegyenek a képzésen.
Már a korábbi években együttműködéseket alakitottak ki a magyar coach ökoszisztémával, illetve aktív szerepet vállaltak a coach szemlélet terjesztésében Magyarországon. A CHN befogadása mellett coachképzésnek gyakorlati helyszínt biztosítottak.A rendszeresen tartott diáklátogatások programjainak szerves része az agilis módszertan és ezen belül a coach szemlélet népszerűsítése. Ebbe a vonalba illeszkedik bele a szervezet aktív szerepvállalása a Stretch konferencia szervezésében, amelynek immár második éve nem csak szponzorai, hanem a tartalom kialakításában is részt vesznek.
„Egy kutatás és fejlesztés központban, ahol olyan előremutató technológiákkal dolgozunk, mint az 5G, a virtualizáció vagy az analitika, elengedhetetlen, hogy figyelmet fordítsunk a tehetségek gondozására. A cég szempontjából legnagyobb értékeink a fejlesztőink és a kutatóink. A coaching szemlélet egy rendkívül erős eszköz arra, hogy fejlesszük a tehetségeket, és teret biztosítsunk kollégáinknak arra, hogy a lehető legtöbbet hozhassák ki magukból. Egy olyan szervezetet építünk, ahol az egyéni potenciál, a csapatpotenciál, a szervezetben rejlő erő ki tud bontakozni. Azon dolgozunk, hogy a kollégák – legyen szó kutatóról, fejlesztőről, vezetőről vagy team coachról – közötti együttműködésben jelen legyen a coach szemlélet, ami éppúgy megnyilvánulhat a visszajelzésekben, a határaink feszegetésében, vagy akár az eddigieknél eltérő gondolkodási módok kialakításában. ” – nyilatkozta Beskid Vilmos, a budapesti Kutatás és Fejlesztés központ igazgatója.
„Azért volt számunkra az Ericsson Magyarország K+F pályázat a legmeggyőzőbb, mert a bemutatott emberközpontú szervezet hosszú fejlődési útjába illeszti a coaching törekvéseket. Összességében ebben a pályaműben érzékeltük leginkább, hogy a coaching, mint szemlélet és gyakorlat átitatja a cég életének mindennapjait, amelyben alulról és felülről jövő kezdeményezések összehangolása zajlik. Az elindult coaching stratégia, ami színes és egyedi, ugyanakkor koherens és célra tartó, komplex rendszerbe foglalja és összehangolja a különböző modalitásokat. Hadd emeljek ki kettőt a számos kezdeményezésből: több éve már, hogy működik a cégen belül egy önszerveződő Coach Klub, továbbá Agilis és Innovációs Coachokat alkalmaznak az üzleti eredményesség támogatására. Ezen felül az Ericsson Magyarország K+F külső coaching rendezvényeket is támogat (pl. Stretch Leadership & Management Conference, Coaching Határok Nélkül), amelyen keresztül szerepet vállalnak a coaching szemlélet és kultúra szélesebb, saját szervezeti keretein kívül történő terjesztésében. Szívből gratulálunk a 2015. évi győztesnek!” – nyilatkozta Kalamár Beáta, ICF 2014-es elnöke, a Coaching szemléletű szervezet szakmai zsűrijének elnöke.