2020. 3. 28, szombat, Gedeon napja van.

Fókuszban az emberi erőforrás

Állásinterjú etikett

Amikor álláskeresés témában kutatunk hasznos cikkek után, legtöbbször a tökéletes önéletrajzról, motivációs levélről vagy éppen az interjún feltett leggyakoribb kérdésekről találunk beszámolókat. Pedig az interjú sikerének van még egy fontos komponense: mi mindent teszünk, vagy nem teszünk az interjú előtt?
Terepszemle, avagy informálódjunk a cégről
Nincs annál kínosabb, mint amikor a „Mit tud a vállalatról?” kérdésre nem tud válaszolni a pályázó. Elképzelhetetlennek hangzik, hogy ez megtörténhet? Pedig higgye el, sajnos sok ilyen eset van! Mit érdemes megjegyezni: a cég múltját, jelenét, arculatát; termékek-szolgáltatások listáját. Ha dicsérő, de őszinte véleményünk van az áhított munkahely bármilyen korábbi tevékenységéről, szimpatikus az arculata vagy az üzletpolitikája vagy a Társadalmi Felelősség Vállalása, ne habozzunk ezt megemlíteni az interjú során. Ténylegesen is fel lehet mérni a terepet. Azaz: mennyi idő – valójában, kényelmesen – odajutni a beszélgetés helyszínére, ugyanis a pontatlanság egy állásinterjú esetében, nem egyszerűen üzleti etikett hiba, az egész interjú sikerét hiúsíthatja meg.
Az első benyomás döntő lehet
Ne az utolsó pillanatban döntsön az öltözékéről. Sőt ellenőrizze, hogy csakugyan olyan állapotban van-e a kiválasztott ruha, mint ahogyan gondolta.
• Uraknak
A kék, szürke vagy fekete öltöny mindig stílus. Győződjünk meg róla, hogy tiszta és nem gyűrött. Az ing legyen fehér, frissen mosott és vasalt. Egy szolid nyakkendő, egy finom mintával megfelelő első interjúra. Kerüljük a hangos színeket és mozgalmas mintákat. Viseljünk minimális ékszert. Egy óra és egy jegygyűrű elfogadható. Egy fekete frissen tisztított (beleértve a sarka) cipő mindig biztonságos választás egy interjúra
• Hölgyeknek
A hölgyek használjanak finom, visszafogott színű körömlakkot. Hajunk legyen tiszta és ápolt. Viseljen minimális ékszert. Egy óra és egy jegygyűrű elfogadható. Hölgyek ne viseljenek olyan ruhát, amely elvonja a kérdező figyelmét a lényegi mondandóról, a tehetségről. Kerüljük az extrém frizurákat és a túlzott sminket. Smink legyen világos és természetes.
Extra tippek:
A nagy izgalomban könnyű elfeledkezni, olyan apróságokról, mint egy szépen vasalt textil zsebkendő egy szép toll. Egy csinos – a megjelenéssel harmonizáló táska – és arra az esetre, ha esetleg várakoznia kellene egy újság, vagy könyv. (Pénzügyi napi hetilap, valamely a cég tevékenyégéhez kapcsolódó magazin…)