2020. 3. 28, szombat, Gedeon napja van.

Fókuszban az emberi erőforrás

A HR vezető és a tanácsadó együttműködése

A felmérést a vállalati HR és tanácsadói szakma közötti, igények és elvárások tekintetében kialakuló párbeszéd kezdeményezésének okán végeztük. Célunk, hogy objektív eligazodási pontokat eredményezzen és nyújtson mind a vállalati HR, mind pedig a tanácsadói oldal számára. Szeretnénk átfogó képet nyújtani a HR szakma igényeiről, azon területekről, ahol tanácsadói szolgáltatást vennének igénybe, megfogalmazni azokat a szakmai elvárásokat a tanácsadói szakma felé, melynek eredményeképpen minőségi szolgáltatás növekedése várható.

A HR vezetők és szakemberek is remélik, hogy a HR az adminisztratív HR tevékenység felől egyre inkább a stratégiai HR felé halad. Sok esetben a HR tevékenységre még mindig nem helyeznek elég hangsúlyt a vállalatok. Előfordul, hogy a menedzserek a HR-t mint funkciót nem ismerik el és nem kezelik megfelelő súllyal. Felmérésünkben mindezen kérdésekre választ kerestünk. A kimenetel ismeretében elmondható, hogy a kutatás eredményei bizakodásra adnak okot.

Közel nyolcszáz HR-cég kínálja szolgáltatásait ma az országban, akik a munkaerő-közvetítés mellett tanácsadással, tréninggel is foglalkoznak. Nagyon fontos, hogy a cégek a tanácsadóktól megfelelő színvonalú, minőségű szolgáltatást kapjanak. Az utóbbi években a tanácsadó szakma megbecsültsége csökkent, ennek okán, illetve a válság hatására a vállalatoknál érezhető a kereslet csökkenése a tanácsadók szolgáltatásai iránt. Ezt mutatja az a szám is, hogy a válaszadók 16 %-a egyáltalán nem vesz igénybe tanácsadói szolgáltatást. A kutatásban kerestük a választ arra a kérdésre is, hogy az igénybevevők, a vállalati HR oldal hogyan látja, miben kellene a tanácsadói oldalnak fejlődnie ahhoz, hogy a szolgáltatás színvolát emelni tudja, valamint arra is, melyek azok a leggyakoribb szolgáltatások, melyeket igénybe vesznek a vállalatok.

A HR tanácsadói felmérés kérdőívet közel 100 HR vezető töltötte ki, akik 50-1000 főig foglalkoztatnak munkavállalókat, jellemezően a szolgáltató és termelő iparágakban tevékenykednek, továbbá egyenlő arányban képviseltetik magukat a hazai és a nemzetközi tulajdonosi hátérrel rendelkezők.

Amennyiben kíváncsi a teljes felmérés eredményére, kérjük, írjon a apjor.mariann@ohe.hu címre.

A kutatás vezetője: Katona Melinda, az OHE tanácsadói tagozatának vezetője.

A kutatás további szakmai partnerei:

Bewise Tanácsadó Kft. – Bölcskei Mónika, Schlägl Ágota

HuCap részéről Ódorné Kovács Ildikó, Dankó Tímea Csilla , Murányi Krisztina.