2020. 2. 26, szerda, Edina napja van.

Fókuszban az emberi erőforrás

A coachingról

Edzésre és karbantartásra nemcsak testének, hanem elméjének és személyiségének is szüksége van. Főleg akkor, ha nap mint nap megoldandó problémákkal találja szembe magát, állandóan értekezleteken kell prezentálnia és folyamatosan szűkre szabott határidőkkel dolgozik – olykor még hétvégén, a magánélet és a család rovására is.
Az üzleti életben működő coach hasonló szerepet tölt be, mint a sportolókat edző szakember; a legfontosabb különbség közöttük az, hogy míg utóbbi célja ügyfele fizikai teljesítményének maximalizálása, előbbi inkább az elméleti problémákhoz és megoldásukhoz vezető úton nyújt segítséget. Nagyon fontos, hogy a coach és az ügyfele között szoros bizalmi viszony jöjjön létre, hiszen mindegyiküknek erősen hinnie kell a másikban, és annak képességeiben.
Az ő legfőbb célja nem ügyfelének legjobb fizikai teljesítmény elérése, hanem szellemi teljesítményének elérésére ösztönzése. Nagyon fontos, hogy a coach és az ügyfele között szoros bizalmi viszony jöjjön létre, hiszen mindegyiküknek erősen hinnie kell a másikban, és annak képességeiben.
Nagyon fontos különbséget tenni a coaching és a pszichoterápia között. Amíg utóbbi középpontjában az ügyfél személyisége áll, és legtöbbször a múltban keresi a választ a lelki sérülés, funkciózavar okaira, addig a coaching kizárólag a jelenre és a jövőre koncentrál. Nem az ügyfél személyiségét tárja fel, hanem azt, miként lehet ösztönözni és leginkább támogatni személyes és szakmai fejlődését.
A tatabányai T-HR munkaerő–közvetítő Kft.-nél a coach és a kliens közösen alkotja meg azt a stratégiát, amellyel hosszabb-rövidebb idő alatt az ügyfél már saját maga éri el a kitűzött célokat. Amíg az orvosi terápiában a “miért?” a legfőbb kérdés, addig a T-HR-es coachingnál a ”hogyan?”. A T-HR edzője kérdez, az ügyfél pedig megkeresi saját válaszait. A coaching ugyanakkor a kísérletezés terepe is. A hibás lépések, az elakadások remek lehetőséget nyújtanak az önismeretre és a belső erőforrások felfedezésére, aztán pedig a fejlődésre.
A T-HR-es coaching nem egyenlő a vezetői tréninggel
A vezetői tréning egy olyan képzési forma, ahol a feladat elvégzéséhez szükséges kompetenciákat fejlesztik a szakemberek. Egy tréningen általában 10-12 ember vesz részt, ezért gyakran adódhat olyan helyzet, hogy a kötött időhatárok miatt nem sikerült megoldást találni minden résztvevő problémájára. Ezzel szemben a T-HR coachingján nem általános problémákra keresnek választ, hanem kizárólag arra, hogy a vezetőnek miben kell változnia, merre kell fejlődnie, és milyen hatékony eszközökkel háríthatja el az akadályokat céljai elől. A T-HR-coaching jóval rugalmasabb a tréningnél, hiszen munkatársunk „házhoz megy”, munkahelyén vagy más egyeztetett helyszínen találkozik ügyfelével, alkalmazkodva annak időbeosztásához.
A coaching nem is mentorálás, hiszen abban az esetben két különböző szakmai- és élettapasztalattal rendelkező személy kerül kapcsolatba egymással. A mentor és a mentorált általában egy cégnél dolgoznak, és sok esetben alá- fölérendeltségi viszony van közöttük. Egy T-HR-es coachingon az edző „kívülről” érkezik, nincs hierarchikus függés a felek között. A legnagyobb különbség mégis az, hogy a coach nem saját tudását és tapasztalatát adja át, hanem abban segíti, arra ösztönzi ügyfelét, hogy önmaga sajátítsa el a szükséges készségeket. A T-HR coachai nem kész megoldást adnak a problémákra, hanem célirányos kérdésekkel, odafigyeléssel és hallgatással segítik az ügyfelet, hogy képes legyen maga megoldani azokat. Coachaink nem mondják meg, mit kell tenni, hanem hagyják, hogy az ügyfél találjon rá a neki legmegfelelőbb útra és módszerre.
A csoportos coaching esetén kisebb munkahelyi kollektívák, munkacsoportok, projektteamek fejlesztése zajlik. A közös tréning előnye leginkább az, hogy a résztvevők nemcsak a coachtól kapnak fontos impulzusokat és visszajelzéseket, hanem azoktól a munkatársaiktól is, akikkel nap mint nap együtt dolgoznak. Egymás értékeinek meg- és elismerése pedig javítja a csapatszellemet, hatékonyabbá teszi a közös munkát.
Miért érdemes a T-HR coaching szolgáltatását választani?
A T-HR-nél partnereinket a kiválasztáson túl fejlesztési folyamataikban is szívesen támogatjuk – ennek részeként egyéni vagy csoportos coaching esetén is készséggel rendelkezésre állunk. Legyen szó munkacsoportok hatékonyságának növeléséről, új vezetői kinevezésről, konfliktuskezelésről vagy karrierépítésről – a T-HR magasan képzett, tapasztalt, vezetőfejlesztésében jártas coachai segítenek a problémák konstruktív rendezésében.
Büszkék vagyunk rá, hogy a T-HR coachai nem csak több éves gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek, de folyamatosan képezik is magukat, nyitottak a szakma újdonságaira, szívesen kísérleteznek az új módszerekkel és megközelítésekkel. Kiválasztási folyamatunk során is coaching szemléletű interjútechnikát alkalmazunk, ezzel segítve pályázóinkat a számukra legjobb állás megtalálásában.
Ha szeretné kipróbálni, Ön vajon készen áll-e a coachingra, klikkeljen, és töltse ki tesztünket!
https://www.facebook.com/THRKft.Tatabanya/app_1529621727298977
Részletek: www.t-hr.hu