2020. 3. 29, vasárnap, Auguszta napja van.

Fókuszban az emberi erőforrás

5 millió forint támogatás a békéscsabai civileknek: fókuszban az egészség és a környezetvédelem

Az ötödik alkalommal meghirdetett „Budapest Bank Békéscsabáért Program” támogatásával 14 nonprofit szervezet nyert 100 és 500 ezer forint közötti összeget egészségfejlesztéshez és környezetvédelemhez kapcsolódó kezdeményezéseik megvalósításához. A Budapest Bank és Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselői a mai napon ünnepélyes keretek között adták át az adományokról szóló okleveleket a díjazott civil szervezeteknek.

A Budapest Bank által 2013 őszén elindított Budapest Bank Békéscsabáért Programra a civil szervezetek olyan helyi, nonprofit kezdeményezésekkel pályázhatnak, amelyek a város és közvetlen környezetének fejlődését szolgálják. Az idén ősszel meghirdetett ötödik pályázati ciklusban az egészségfejlesztés, az egészséges életmód támogatása állt a középpontban, de támogatást nyertek a helyi természeti adottságokat bemutató, a környezetkímélő közlekedést népszerűsítő, valamint az élővilág szeretetére oktató programok is. A pályázat 5 millió forintos forrását a Budapest Bank és Békéscsaba Önkormányzata közösen biztosította, amelyből 3,5 millió forintot a bank, 1,5 millió forintot pedig a város bocsátott rendelkezésre.
A kiírásra összesen 39 pályázat érkezett, amelyek közül a bírálóbizottság 13-at részesített támogatásban, egy további nyertes pályázót pedig a Budapest Bank békéscsabai Bankműveleti Központjának munkatársai választottak ki.
25 pályázó közül 9 szervezet nyert el összesen 3.300.000 forint támogatást egészségfejlesztés kategóriában. A győztes programok többek között az autizmussal élők és látássérültek társadalmi integrációjának elősegítésére, a fogyatékkal élő gyermekek ellátására, valamint a fiatalok egészséges életmódra való nevelésére irányulnak.
A környezetvédelem, környezettudatosságra való nevelés és környezettudatos helyi közlekedés támogatásához a program további 1.700.000 forinttal járul hozzá. A bírálóbizottság ebben a kategóriában 14 pályázó közül ötnek ítélt oda pályázati támogatást. A megvalósuló kezdeményezések célja elsősorban a környezetbarát kerékpáros közlekedés megismertetése és megszerettetése a fiatalokkal, valamint a térség természeti kincseinek bemutatása.
„A békéscsabai Bankműveleti Központ életében kiemelten fontos a helyi közösség segítése. Ezért is nagy öröm számunkra, hogy immár ötödik alkalommal támogathattuk a térség fejlődését és a békéscsabai lakosok életkörülményeinek javítását szolgáló nonprofit kezdeményezéseket. A mostani pályázati forduló mindkét kategóriája nem csupán a szívünkhöz áll közel, hanem a bank életében is meghatározó. Munkatársaink számára kidolgoztunk egy egészségprogramot, amelynek keretében támogatjuk az egészséges életmódra irányuló törekvéseiket. Környezetünk védelmét is fontosnak tartjuk, ezért mindent megteszünk a Bankműveleti Központ ökológiai lábnyomának csökkentéséért” – mondta el Lasetzky Frigyes, a Budapest Bank operáció és minőség vezetője az ünnepélyes díjátadón.
Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere kiemelte a helyi lakosok egészségmegőrzésének támogatását. „Örömmel tapasztaltuk, hogy a pályázó civil szervezetek előtérbe helyezték a legfiatalabb korosztály egészségtudatos életmódra nevelését, amely egyúttal a családjaikat is segíti szokásaik alakításában. A térség természeti adottságainak megismertetése is hozzájárulhat egy jobb, egészségesebb életforma kialakításához, a környék felfedezése pedig egyúttal a családokat is közelebb hozhatja egymáshoz” – mondta el a polgármester.
A pályázat bírálóbizottságának társelnökei Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere, valamint Lasetzky Frigyes, a Budapest Bank operáció és minőség vezetője voltak. A bizottság munkájában további tagokként Nánási János, a Békés Megyei Hírlap kiadóvezetője és főszerkesztője, Adriány Kincső, az Erőforrás Alapítvány United Way Magyarország ügyvezető igazgatója, illetve Cs. Tóth Marianna, a Budapest Bank PR vezetője vettek részt.
A 2013-ban indult Budapest Bank Békéscsabáért Program eddigi öt pályázati ciklusára 212 pályázat érkezett, ennek keretében 66 nyertes civil szervezet részesült 100 és 500 ezer forint közötti vissza nem térítendő támogatásban, összesen 26 millió forint összegben.